Aktuális
Hozzászólás

Mesék az erdő mélyéről – ilyen volt A magyar népmese napja a Belvárosi Közösségi Térben

A magyar népmese napját 2005 óta Benedek Elek – a „nagy mesemondó” – születésnapján ünnepeljük. A Belvárosi Közösségi Térben csoportfoglalkozásaink egy részén a Metamorphoses Meseterápia eszközével dolgozunk, így számunkra kiemelt jelentőséggel bír a magyar és más népek meséinek élőszavas előadása az érdeklődők felé. – Vépy Viktória beszámolóját olvashatjátok!

Örömünkre szolgál, hogy idén is együtt ünnepelhettük látogatóinkkal ezt a jeles napot. Programjainkkal igyekeztünk a legkisebbektől a legnagyobbakig megszólítani minden korosztályt, segíteni a mesék érték-, és hagyományőrző szerepét kibontakozni.
Hazay Ancsa gitár-, és énekszóval, mondókákkal és dalokkal szórakoztatta közösségünk legfiatalabb tagjait, majd Majkó Erzsébet – Babi – varázsolta el az óvodás korosztály tagjait egy különleges, japán módszerrel, a papírszínházzal. Ez alkalommal a mesélő bevonta a hallgatóságot a történetbe és a gyerekek hangját szólaltatta meg az adott mese állatszereplőit.
Szenior Mesemondó csoportunk egyik jeles képviselője, Zöldyné Szita Erzsébet – Zsóka – szintén az óvodás korosztály számára készült egy interaktív, élőszavas mesével. Hatalmas élményt jelentett a gyermekek számára, hogy olykor szüleiket is bevonva kelthették életre a mese egyes szereplőit, és játszhatták el közösen a cselekmény bizonyos momentumait. Büszkék vagyunk arra, hogy közösségünkben az interkulturális program keretében kicsik és nagyok együtt lelhetik örömüket a mesemondás és mesehallgatás különleges egységében.
Szirtes-Szabó Kata a gyermekek bevonásával megelevenítette az erdő mélyén lakó állatok hangját, levelek és termények segítségével idézve fel az erdő szenzoros élményvilágát, amit szabadfestés követett. A gyermekek nem csupán az alkotásban lelték örömüket. Színes festményeiket száradás után magukkal vihették és otthon kiállíthatták.
A Mesék az erdő mélyéről eseményünket különleges, felnőtteknek szóló népmesei blokkal zártuk Szirtes-Szabó Kata előadásában, valamint Hazay Ancsa gitárkíséretével, és dalaival.
Különleges élményt jelentett számunkra az erdő mélyén lakó élőlényekről szóló régi-új történeteket a közösségi tér falai között, a kora őszi estében együtt hallgatni.

Köszönjük minden látogatónknak, hogy eljöttek. Reméljük, jövőre is együtt ünnepelhetünk.

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.