Aktuális, Egyéb
Hozzászólás

Mesék a tarisznyából – Meseünnep a Belvárosi Közösségi Térben

Szeptember 30-án, Benedek Elek születésnapján ünnepeljük a Magyar Népmese Napját. Ilyenkor a Mesék az élethez program keretében országszerte népmesékkel emlékeznek meg a nagy mesélőről, iskolákban, óvodákban is sok-sok mesével várják a gyerekeket. Így van ez a Belvárosi Közösségi Térben is.


Péntek délután izgatottan készülődtünk a Magyar Népmese Napjára, ami Meseterápiás Módszertani Intézményként számunkra különleges jelentőségű eseménynek számít. Hamarosan megérkeztek az első vendégek. Hazay Ancsa gitárral és kincseket rejtő tarisznyájával érkezett, hogy aztán szépen sorban elővarázsolja belőle azokat. Bábokat, jelmezeket, ritmusbotokat, kisebb hangszereket hozott magával, amiket a gyerekek kezébe is adott. Vidám, interaktív, énekes-zenés-játékos műsorral örvendeztette meg a közönséget.

Miután mindenki bemelegedett és jó hangulatba került, következett a kiállításmegnyitó. Számtalan gyermek osztotta meg velünk, ki a kedvenc mesehőse, nagyon köszönjük nektek a sok gyönyörű beérkezett alkotást! A rajzok néhány héten át díszítik a Meseerdőbe vezető folyosó szekrényeit, térjetek be, nézzétek meg őket! A kis alkotók ajándékot is kaptak, egy-egy illatos filctollkészlettel lettek gazdagabbak.

Majkó Babi bőröndjéből egy papírszínház ugrott elő, ezúttal egy béka történetével ismerkedhettetek meg. A gyerekek csillogó szemmel, tátott szájjal hallgatták a történetet, és feszülten figyeltek, hiszen feladatuk is volt, időnként utánozni kellett a béka hangját. Ezt igen nagy hangerővel tették, a brekegésnél csak kacagásuk hallatszott messzebbre.

Miután a béka nyugovóra tért, szenior mesemondónk, Balsai Gitta, pakolta ki mesetarisznyáját. Történetét kicsik és nagyok ámuldozva hallgatták, mi pedig örömmel és meghatottan figyeltük, ahogyan a kávézóban generációk találkoznak, és az élőszavas mesemondás varázslata megtölti a teret.
  
Bemutatkozott alkotó-fejlesztő mesecsoportunk is, a Belvárosi Meseműhely. A gyerekek Erős Nikoletta és Koller Éva csoportvezetők segítségével elvándoroltak Meseországba, ahol tüzet raktak, hogy annak melegénél meghallgassák a farkastanya történetét. Ezután mindenki megalkothatta saját házikóját papírból. A kreatív munka sok gyereket vonzott, a kétéves és a 12 éves is örömét lelte az alkotásban.

A rajzolás után elköszöntünk a gyerekektől. Néhányan még maradtak egy kicsit ugrálni, játszani Hetedhét Játszószobánkban, de ettől kezdve a kávézó majd egy órán keresztül csak a felnőtteké volt. Két mesemondó-meseterapeuta, Molnár Kata és Szirtes-Szabó Kata hozott izgalmas történeteket vándorutakról és kalandozásokról. A mesék között Hazay Ancsa csodálatos gitárjátéka-éneklése és Venczel Móni gyönyörű énekhangja mélyítette az érzelmeket. A vendégek egész idő alatt örömmel adták át magukat a mesék világának, és képzeletben messze jártak, lelassítva, elcsendesedve merültek el a csodálatos kalandokban.

Ha máskor is szeretnétek megmártózni a mesék varázslatos világában, gyermekeitekkel látogassatok el minden hónap első csütörtökén 16.30-tól a Családi Mesedélutánokra, ahol kávézónkban a 3-10 éveseknek tartanak szenior mesemondóink foglalkozásokat, vagy jelentkezzetek be a Belvárosi Meseműhelyre, ahol az 5-7 éves óvodások számára még akad néhány hely. Felnőtteknek a Világjáró Mesekörön mesélünk minden hónapban és Kávéházi meseestjeinken háromhavonta Ancsa és Móni zenével kísérik a mesefolyamot.

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.