Aktuális, Havi programajánló
Hozzászólás

Márciusi programok

Farsangi bálunkkal sikeresen elbúcsúztattuk a telet, egyre szebb, naposabb az idő, és már a hóvirágok is előbújtak! A tavaszi megújulás lehetőségét felnőtteknek szóló kávéházi meseestünkkel mi is elhozzuk nektek, de ebben a hónapban újraindul egy izgalmas zárt csoportos foglalkozásunk is. Csipkebogyót ugyancsak inspirálta a napsütés: új történetét már olvashatjátok a kávézónkban. Aki mégis nosztalgiázni szeretne, tekintse meg vidám, farsangi képgalériánkat.

Babamasszázs – március 9-től szerdánként

Márciusban ismét elindul 5 hetes babamasszázs tanfolyamunk, ahová szeretettel várjuk az 1-12 hónapos kisbabákat és szüleiket. A programon olyan masszázstechnikát sajátíthattok el, amely biztonságérzetet ad, oldja a feszültséget, jótékony hatással van a kisgyermekek idegrendszeri fejlődésére és a koraszülött babák súlygyarapodására, valamint javítja az asztmás babák légzési funkcióit is. További információ a tanfolyamról itt.

Dráma-duó – március 21-től hétfőnként

Márciusban újra elindul zárt csoportos Dráma-duó foglalkozásunk a 6-11 éves korosztály számára. Olyan szülő-gyerek párosokat várunk erre a 10 alkalmas programra, akik szeretnék elmélyíteni kapcsolatukat, jobban megismerni egymást és önmagukat. Önfeledt játékokon keresztül, pszichodráma, művészet- és élményterápia segítségével próbálhatjátok ki magatokat változatos szerepekben és helyzetekben, együtt alkothattok történeteket egy biztonságos és elfogadó légkörben – feszültségoldásként sem utolsó. További részletek itt.

Kávéházi tavaszi meseest – március 23-án

Idén is megtartjuk tavaszi meseestünket, ahol „Utak és választások” témában mesélünk majd nektek március 23-án 18:00-tól egy órán keresztül, zenei kísérettel. Specialty kávézó-programunk olyan felnőtteknek szól, akik szeretnének kikapcsolódni, elszakadni mindennapi gondjaiktól, közelebb kerülni önmagukhoz az élőszavas mesemondás és a zene segítségével. Nyitott esemény, tehát nem csak 5. kerületi lakosokat várunk, bárki csatlakozhat, itt.

Eszközválasztó és hordozási tanácsadás – szerdánként

Áldott állapotban a baba folyamatosan édesanyjával van, születése után azonban más környezet fogadja, ami hatalmas változást jelent számára. Ilyenkor a csecsemők igénylik a folyamatos testközelséget, amire a hordozás egy praktikus megoldást jelenthet, ez könnyebbé teszi a kimozdulást és a mindennapi teendők elvégzését is. A hordozás abban is segít, hogy az édesapák is megtapasztalják a pocakos léthez hasonló érzést, és mélyebb kapcsolatot alakíthassanak ki kisbabájukkal. A program során bemutatjuk a szülőknek a különböző hordozó eszközöket, és tanácsot adunk a választott hordozó egészséges és biztonságos használatához. Itt tudtok jelentkezni.

Csicsergő Énekes Óvoda – szerdánként

A legkisebb, 3-4 éves óvodásokat várjuk erre a zenei képességeket fejlesztő, játékos foglalkozásunkra, egy szülő vagy felnőtt hozzátartozó jelenlétében. Ebben az életkorban a gyerekek még nagyon ragaszkodnak a szülőkhöz, programunk segítségével azonban megpróbáljuk őket arra ösztönözni, hogy önállóan is meg tudjanak oldani zenés feladatokat. A dalokat a gyerekek életkorához igazítjuk, illetve az énekek és mondókák témájához illeszkedve fejdíszek és bábok is előkerülnek majd. Itt lehet jelentkezni.

Apa, ma játssz te is! – március 11-én

Havi egy alkalommal az édesapák is megtapasztalhatják, milyen az édesanyáknak tartott heti Ringató programunk. A foglalkozáson betekintést nyerhetnek abba, hogy a zenei élmények hatására hogyan formálódik gyermekük az oldott légkörben, de akár a saját éneklésükkel kapcsolatban kialakult esetleges gátlásaikat is feloldhatják. A zenés játékok során a legkisebbek zenei nevelésére kapnak mintát a résztvevők, a kodályi elvek alapján. Kezdődjön el a hétvége már péntek délután, itt!

Belvárosi programok

Az Eötvös10 Közösségi és Kulturális Színtérben márciusban sem lehet unatkozni. Március 13-án délelőtt A kiskakas gyémánt félkrajcárja és La Fontaine A béka és az ökör c. meséjének zenei feldolgozását lehet majd meghallgatni, miközben a helyszínen élőben illusztrálják a történéseket, sőt az előadás elején bemutatják a kicsiknek, melyik hangszer testesíti meg az egyes szereplőket. A programmal szeretnék bemutatni a gyermekeknek a hangszerek mesélő erejét. További részletek itt.
A legkisebbek számára a Babaszínház – Mese mese meskete c. bábos-babusgatós előadás okozhat nagy élményt március 26-án délelőtt. A program során a szülők kényelmes babzsákokban, a gyermekeik pedig az ölükbe bújva nézhetik végig a rövidebb bábelőadásokat, amelyeket közös játék követ, utána pedig szabad játék délig. Itt lehet elolvasni a további információkat.

Ez történt

Nehéz megmondanunk, melyiket élveztük jobban: a farsangi bált vagy az ünnepre hangoló farsangi hetünket, az azonban biztos, hogy a szülők és a közösségi tér munkatársai kreativitása nem ismer határokat, ha beöltözésről és jelmezekről van szó. Profi fotósunk segítségével meg is örökítettük ezeket, itt tudjátok őket megtekinteni, és a vidám, ünnepi hangulatot újra feleleveníteni.

Életmentő adrenalin injekció a kerületi önkormányzat fenntartásában/működtetésében lévő gyermekintézmények részére

Belváros Önkormányzata a gyermekek egészségének megőrzésére és biztonságára mindig kiemelt figyelmet fordít. Ezt a célt szolgálják a Belvárosban megvalósításra kerülő folyamatos egészségügyi fejlesztések és az itt élő gyermekek számára nyújtott egyedülálló szolgáltatások is, mint például az ajánlott védőoltásaik és 18 éves korig a HPV elleni vakcina költségének az átvállalása.
A januárban bekövetkezett sajnálatos újpesti tragédia kapcsán Szentgyörgyvölgyi Péter, Belváros polgármestere kezdeményezte a kerületi önkormányzat fenntartásában/működtetésében lévő gyermekintézmények részére, súlyos allergiás anafilaxia esetére életmentő gyógyszer (injekció) beszerzését. Az adrenalin injekció földimogyoró vagy egyéb élelmiszerek, gyógyszerek, rovarcsípések által okozott vagy ismeretlen eredetű súlyos akut allergiás reakciók (anafilaxia), továbbá fizikai terhelésre bekövetkező anafilaxia esetén vészhelyzeti életmentő beavatkozásra, sürgősségi kezelésre szolgáló gyógyszer. Belváros Önkormányzata a BLESZ közreműködésével és a gyermekintézmények vezetőinek támogató segítségével gondoskodott az életmentő injekció biztosításáról.
Ezen túl az Önkormányzat vizsgálja annak a lehetőségét is, hogy a vonatkozó helyi rendelet módosításával az V. kerületben élő, gyermeket nevelő családok is ingyen megkaphassák az életmentő gyógyszert.

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.