Aktuális, Egyéb, Havi programajánló
Hozzászólás

Márciusi programajánló

Mi más jelezné jobban a tavaszt, mint az ébredő természet? Végre március van, kikelet hava. Hóvirágok, nárciszok virulnak a kertekben, zöldülnek, virágoznak a fák, és tavasz illata lengedezik itt, Budapest szívében is.

Ennek örömére mi is programokban gazdag, lendületes hónapot ígérünk nektek.
A tavaszt köszöntjük a minden hónapban megrendezett Családi mesedélutánunkon, Tavaszi meseestünkre pedig szintén egy gyönyörű kezdetről, a születésről hozunk a felnőtteknek szebbnél szebb meséket, mellé pedig gitárszóval kísért csodálatos dalokat.
Néhány programunk újraindul, a nyolcalkalmas Anyameséken önmagukkal törődni vágyó édesanyák közösségét teremtjük meg, ahol mesék segítségével az anyaság derűs és árnyékos oldalaival egyaránt foglalkozunk.
Az Útkereső ősszel nagy sikerrel futott, és most ismét ideje van a megújulásnak, újrakezdésnek. Ha kipróbálnátok magatokat a megszokotthoz képest újabb területeken, ha terveztek a kitaposott útról akár csak kicsit is letérni, ezt a hat alkalmat szívből ajánljuk nektek!
Új mesés alkotócsoportunk, a Holdparipa mesecsoport valójában egy korábbi foglalkozás frissített, tízalkalmas változata, ahol a 8-11 éves gyerekek minden héten megpihenhetnek, kibontakoztathatják rejtett erejüket.


Március végén érkezik a nyuszi is, a Húsvétra, mint minden évben, idén is készülünk kézműves foglalkozással, hogy veletek együtt alkossunk ötletes ünnepi díszeket, hímes tojásokat, apró meglepetéseket!
Érdemes velünk tartani ebben a hónapban is, kávézónk a megszokott finom falatokkal, specialty kávéval, jó hangulattal vár benneteket szeretettel!

A Belvárosi Közösségi Tér foglalkozásait V. kerületi lakcímkártyával regisztráció után ingyenesen látogathatjátok!

Zárt csoportjaink

Zárt csoportjainkra való jelentkezés esetén vegyétek figyelembe, hogy az elköteleződés a teljes folyamatra szól! A foglalkozások tematikája egymásra épül, emiatt a rendszeres részvétel fontos.

Holdparipa mesecsoport

8-11 éves gyerekeknek

Március 20-tól szerdánként 15.00-16.30

A Holdparipa mesés alkotócsoporton a gyerekekben rejlő erőforrásoknak, különleges képességeknek eredünk a nyomába. Mesékkel és kreatív alkotással támogatjuk őket abban, hogy megleljék magukban azokat a tulajdonságokat, energiákat, amelyekkel aztán bátran nézhetnek szembe életük növekvő kihívásaival.
Március 20-tól mesét és alkotást kedvelő 2.-5. osztályos iskolásokat várunk biztonságos zárt csoportunkban. Alkotás közben beszélgetünk a mesékről, ám a gyerekek saját történeteiket, feszültségeiket, érzéseiket is behozhatják a csoportba, ahol támogató közegben tárjuk fel erőforrásaikat is.

Anyamesék

Felnőtteknek

Április 8-tól hétfőnként 17.30-19.00

Az anyaság rejtelmes, küzdelmes, felemelő, fantasztikusan szép. Egy igazi hullámvasút, amin gyakran vagyunk lent, ám még többször fent. Fontos, hogy minden érzést meg tudjunk élni, ki tudjunk fejezni, ezáltal ha kell, tudjunk változtatni.
Most nyolc héten át együtt keressük a megoldást, a mesék bölcsességét követve. Rácsodálkozhatunk magunkra és másokra is, miközben közelebb kerülünk önmagunkhoz. Az Anyameséken valódi közösség kovácsolódik az útkeresésben, hogy aztán együtt, összekapaszkodva tudjuk egymást erősíteni a mindennapokban.

Útkereső

Felnőtteknek

Április 10-től szerdánként 10.00-13.00

Kisgyermeked mellől térnél vissza a munka világába? Nem érzed jól magad a jelenlegi munkahelyeden, szívesen váltanál?
Április 10-től hat szerdán keresztül együtt próbálunk kiigazodni döntéshelyzetekben, közösen készülünk a változásokra, vagy éppen (más) irányt választani.
Honnan, hová tartunk, milyen úton haladunk? Hogyan segíthet a kommunikáció abban, hogy szorongató helyzetekben is önazonosak maradjunk? Mit jelent a döntés- és változásmenedzsment, milyen eszközökkel, hogyan segíthet ez utunkon?
Térképezzük fel együtt motivációinkat, tudatosítsuk a kommunikációs stratégiákat, próbáljuk ki, mi történhet egy állásinterjún! Keressük együtt az utunkat az Útkeresőn!

Nyitott csoportjaink, foglalkozásaink

Az alábbi csoportokhoz bármikor csatlakozhattok, ám minden alkalommal regisztrálni szükséges honlapunkon, a foglalkozás oldalán!

Foglalkozások gyerekeknek és családoknak

 • Első tavaszi Családi Mesedélutánunkon újra teret adunk a generációk találkozásának! Március 7-én, csütörtökön 16.30-tól szenior mesemondónk egy igazi kikeleti állatmesét hoz a családoknak, ami utána 3-9 éves gyerekeket alkotni hívjuk. De lesz mondókázás, közös zene-bona, éneklés is. A végén pedig a gyerekek hazavihetik, amit készítettek. 
 • Márciusban két alkalommal, 6-án és 20-án várja a „nagyóvodásokat” a Kék Katica. Németh Róbert kortárs költő megzenésített gyermekversei adják az alapot, amit számtalan történettel, játékkal, muzsikával színesítünk. A tavaszvárás itt sem maradhat el, a gyerekek megismerkednek a tavaszi időszak hagyományaival, szokásaival.
 • Apa, ma játssz te is! – kérlelhetik a legkisebbek elfoglalt szülőjüket. Gyertek el március 22-én 17 órától Családi Ringatónkra 0-4 éves gyermeketekkel, hogy együtt megtapasztaljátok a csütörtök délelőtti Belvárosi Ringatók hamisítatlan hangulatát! Itt együtt énekelünk, mondókázunk, játszunk, mókázunk majd’ egy órán át. A zene, a felszabadult közös játék ereje, fejlesztő hatása változatlan, csak az időpont más, hogy kedvezzünk az elfoglalt családtagoknak is.

Csoportos foglalkozások felnőtteknek

 • Új időpontban! Kenguru baba-mama tornánk márciustól minden hétfőn 9.30-tól várja a mozgással feltöltődni vágyó kisgyermekes szülőket! Hozzátok magatokkal 0-3 éves kisgyermeketeket, akik együtt, vagy a kikészített babajátékokkal is jól érezhetik magukat, amíg mi tornázunk, erősödünk, regenerálódunk!
 • Új időpontban! Szeretsz sportolni, mozgással kikapcsolódni? Gyere el hétfőnként, 10.30-tól a Lendülőre, indítsuk együtt a hetet, míg a gyerekeinkre más vigyáz! Hozd el őt Meseerdő Gyermekfelügyeletünkbe – ugyanakkor az időpontot ne felejtsd el időben lefoglalni számára!
 • Március 20-án 18.30-tól csendesedjünk el, és hallgassuk együtt a szívből és szívhez szóló történeteket a születésről! Hagyd, hogy a mesék közötti gitárdallam és csengő énekszó ellazítson! A Tavaszi Meseesten meseterapeuták válogatnak történeteket, nem csak kerületi felnőtteknek!
 • Minden hónap utolsó szerdáján körbe ülünk a kávézóban, és oldott hangulatban beszélgetünk a gyermekeinket érintő fontos témákról. Miről is pontosan? A témát az egyes alkalmak végén ti választjátok meg, ezzel készülnek a következő alkalomra szakembereink. Március 27-én 17 órától a Szülőklubon témánk az együtt és külön töltött idő. Arról fogunk beszélgetni, hogy hogyan tudunk külön-külön az egyes családtagjainkra figyelni, velük időt tölteni úgy, hogy magunkra is legyen kapacitásunk.  

Egyéni foglalkozások felnőtteknek

 • Már várandós kortól számos programot kínálunk nektek. A Hangolódón és a Baba- és kisgyermekhordozási tanácsadáson Segesdi Edina szinte bármilyen, a várandóssággal és a szülői léttel kapcsolatos kérdéskörben támaszt tud nyújtani. Jelentkezni e-mailen a segesdi.edina@segitokezek.com címen, vagy telefonon tudtok: +36 30 604 0482
 • A legtöbb ember életében vannak olyan időszakok, amikor úgy érzi, elakadt, megbillent addigi egyensúlya. Tapasztaltál már hasonlót? Kérdésed van önmagaddal, gyermekeddel, kapcsolataiddal összefüggésben? Jó lenne továbblépni, szeretnéd, hogy valaki melletted álljon? A Belvárosi Közösségi Térben lehetőséget biztosítunk arra, hogy pszichológus szakemberrel konzultálj! A tanácsadás keretében a hozott probléma feltárása, a belső energiaforrások megkeresése, és azok segítségével a nehézségek megoldásának támogatása történik, a lelki egyensúly visszanyerésének érdekében. Bejelentkezni, időpontot egyeztetni közvetlenül munkatársunknál tudtok, telefonon: +36 30 198 4701, vagy e-mailen keresztül: koller.eva@segitokezek.com

Egyéb programlehetőségek a Belvárosi Közösségi Tér termeiben

A Belvárosi Közösségi Térben egyre több olyan szolgáltatással találkozhattok, amit külső szakemberek tartanak intézményünkben, ám nem a mi szakmai szervezésünkben. Ezek olyan, nem csak kerületi lakosok számára elérhető csoportok, amiket térítés ellenében vehettek igénybe. A foglalkozásokról mi is hírt adunk, ajánljuk figyelmetekbe!

 • A FitMom baba-mama tornákon csütörtökönként 9 órától a 6 hetes-2 éves korú gyermekeket is bevonjuk az edzésekbe, akik, ha épp nincsenek fizikai kapcsolatban velünk, akkor egymással és a teremben lévő játékokkal tudják jól érezni magukat. Az edzéseken bemelegítés után keringésfokozó gyakorlatokat végzünk álló helyzetben, ezután a kritikus női zónákra helyezzük a hangsúlyt. A terhesség alatt a testünkben esetleg kialakult sérült területek visszaállításán is dolgozunk, az egyéni állapotra is figyelmet fordítva. Jelentkezni Szabó-Szenczi Zsuzsánál a zsuzsi.szenczi@gmail.com e-mail címen vagy telefonon (+36 30 581 6417) tudtok.
 • A Hópárduc Alapítvány egyórás fejlesztő falmászó csoportjain a gyerekek élvezettel másznak a színes kapaszkodókon, miközben észrevétlenül fejlődnek, egyre jobb teljesítményt nyújtva a tanulás terén is. Az alapítvány szakemberei várják a 4-7 éves gyerekeket keddenként 16 és 18 óra között. Bejelentkezni a Hópárduc Alapítvány honlapján tudtok.
  V. kerületi lakosként a foglalkozások árából 10% kedvezményt kaphattok!
 • Juhász Szilvia jógaoktató 90 perces Hatha jóga foglalkozásán a klasszikus jógapózokat gyakorolhatjátok eszközök segítségével. Keddenként 17 órától a mozgás segítségével engedjétek el a napi feszültséget, tapasztaljátok meg a belső nyugalmat! Jelentkezni telefonon tudtok: +36 30 293 5430.

Aktuális

Húsvéti Kézműves foglalkozás

Családoknak

Március 23. 10.00-16.00

Készüljünk együtt a Húsvéti ünnepekre! Közeledik az iskolai tavaszi szünet, összejön a család, finomságok készülnek a konyhában. A várakozásnak mi is részesei vagyunk minden évben, idén sem maradhat el Húsvéti Kézműves Foglalkozásunk! Készítsünk együtt díszeket, apró meglepetéseket, fessünk tojást! Március 23-án, szombaton, 10.00-16.00 óráig szeretettel várjuk az V. kerületi családokat egy vidám közös húsvéti hangolódásra! A program csak V.kerületi lakcímkártya felmutatásával látogatható, és ingyenes!

Az ünnepek alatt változik intézményünk nyitvatartási rendje!

 • Március 15-én, pénteken, Nemzeti Ünnepünkön intézményünk zárva tart!
 • Március 28-án, Nagypénteken, és április 1-jén, Húsvét napján a Belvárosi Közösségi Tér zárva tart!
 • Április 2-ától a nevelési-, oktatási intézmények működéséhez igazodva a Belvárosi Közösségi Térben nem minden foglalkozás lesz megtartva. Erről a csoportvezetők tájékoztatnak benneteket, illetve indulás előtt mindenképpen vessetek egy pillantást órarendünkre!

2024. április 8-ától a megszokott munkarendben várunk benneteket!

Nyári tábori ajánló hamarosan! 

Sokan kérdeztétek, mikor lesznek nyári táboraink. Idén sem maradhat el a tartalmas nyári program, 5 éves kortól felnőttekig mindenki találhat olyan hetet, amit velünk tölthet. Már csak néhány pontosítás hiányzik, hogy nyilvánosságra hozhassuk nyári táboraink pontos időpontját. Idén is lesz háromnapos rekreációs lehetőség felnőtteknek, miközben a gyerekeitekre is vigyázunk, illetve óvodáskortól kamaszkorig mese-, dráma-, és filmes táborokat is szervezünk.
Nyári táboraink V. kerületi, online rendszerünkben regisztrált családoknak továbbra is ingyenesen igénybe vehetők.
További részletekről március 20. után, rendkívüli hírlevelünkből tájékozódhattok!

Kulturális programok

A Belvárosi Közösségi Tér 2023 szeptemberétől tematikus, kulturális hírlevéllel is jelentkezik. Amennyiben érdekel a kerületi művelődési élet, szívesen szereznél élményeket a Belváros szívében különböző sétákon, programokon, iratkozz fel a kulturális rendezvényekről szóló hírlevelünkre neved megadásával a segitokezek@segitokezek.com címen! 

Nyugat-séta a Nemzeti Sírkertben

A Nyugat című folyóirat a 20. századi magyar irodalom meghatározó kiadványa volt. Sétánk során azoknak az íróknak, költőknek az életét, munkásságát elevenítjük fel, akik részesei voltak a magyar irodalom modernizálását célul kitűző törekvésnek, s akik a Mérleg utca 9-ben is megfordultak, amikor itt működött a Nyugat szerkesztősége.
A túra időtartama 1,5-2 óra.
Találkozó: Fiumei úti sírkert főbejárat – 1086 Budapest, Fiumei út 16-18.
Időpont: 2024. március 21. (csütörtök) 10.00
Jelentkezni a segitokezek@segitokezek.com címen, vagy a 30/466-0785-ös telefonszámon lehet.

Belvárosi programok

Puskin Kuckó – zene, mozi, bábszínház

Ha tartalmas kikapcsolódást kerestek gyerekkel a Belvárosban, a Puskn Moziban egészen biztosan megtaláljátok azt, amire vágytok! A Puskin Kuckó programfüzetét érdemes átlapozni, hiszen márciusban is sokféle szórakozást kínálnak. A legkisebbeknek hamar kedvencévé válhat Boribon, akinek kirándulós kalandjait nézhetitek meg együtt márciusban. 24-én emellett egy fergeteges hangulatú Tavaszköszöntő Kolompos Mulatság is vár rátok, érdemes lecsapni a jegyekre minél hamarabb!

Belvárosi hírek

Belváros Ifjú Tehetsége, Sportolója és Művészeti Ösztöndíj

Belváros Önkormányzata számos pályázati lehetőséget kínál a fiatal tehetségek számára. A tanulmányokban jeleskedők részére a Belváros Ifjú Tehetsége, a sportban élen járóknak a Belváros Ifjú Sportolója, a bármely művészeti ágban kimagaslók számára pedig a Belvárosi Művészeti Ösztöndíjat hirdetik meg évről évre.
A Belváros Ifjú Tehetsége és Belváros Ifjú Sportolója Ösztöndíj évente egy alkalommal adományozott támogatásként indult, mára azonban 10 hónapon keresztül, havi egy alkalommal biztosított ösztöndíjjá nőtte ki magát. A sikeresen pályázó 25 évnél fiatalabb, köznevelési intézményben tanuló diákok havonta 25.000 forint díjazásban részesülnek. A Belváros Ifjú Tehetsége Ösztöndíjat már számos, például matematikában, idegennyelvekben, természettudományokban kiváló fiatal nyerte el, míg az Ifjú Sportoló Ösztöndíjaknak köszönhetően több úszó, balett-táncos, művészi tornász és síző is bontogathatta a szárnyait. A Belváros Ifjú Tehetsége és Sportolója Ösztöndíjakra 2024. április 2-ig jelentkezhetnek az érdeklődők.
További részletek: https://www.belvaros-lipotvaros.hu/news/details/2044

Idén 17. alkalommal hirdette meg az Önkormányzat a Belvárosi Művészeti Ösztöndíjat. Az elmúlt másfél évtizedre visszatekintve a sikeresen pályázók rendkívül sokféle művészeti területen elért eredmények alapján kerültek díjazásra, mint például a népzene, néptánc, rajz, versmondás, festészet, balett, faszobrászat, különféle hangszereken való játék a zongorától kezdve a csellón és a gitáron át a hegedűig. Az ösztöndíj célja, hogy valamely művészeti ágban kimagasló tehetséggel, illetve képességekkel rendelkező kerületi fiataloknak segítséget nyújtson művészeti képzésük, szakmai fejlődésük kiteljesedéséhez. A pályázat keretében az Önkormányzat a 10-21 év közötti fiatalokat támogatja 10 hónapon keresztül, havi 10.000 és 30.000 forint közötti összeggel. Az idei Belváros Művészeti Ösztöndíjra való jelentkezés határideje: 2024. április 24.
További részletek: https://www.belvaros-lipotvaros.hu/news/details/2051

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük