Aktuális, Egyéb, Szakmai cikkek
Hozzászólás

Könyvkuckó – Mi történik egy könyvklubon?

Gondolkodtatok már azon, hogy mi történhet egy könyvklubon? Az olvasás alapvetően magányos tevékenység.

Besétálok a könyvesboltba, a szemem végigfut a polcokon és tudom, hogy a következő (ideális esetben) néhány órára megszűnik a külvilág. Lassan sodródok a polcok mentén, megakad a szemem egy-egy borítón, leveszem a könyveket, elolvasom a hátlapjukat, kedvtelve belelapozok némelyikbe, megsimogatom a borítót, esetleg egy óvatlan pillanatban, amikor senki sem figyel, beleszimatolok a lapok közé. Mire észbe kapok, már pont háromszor annyi könyv van a kosaramban, mint amennyit eredetileg venni akartam. Nehéz sóhajjal, vonakodva visszateszem a könyvek felét, fizetek és már a villamoson belekezdek minden kötetbe egy kicsit, hogy könnyebb legyen eldönteni, melyik legyen az első a kupacból, amit majd elolvasok. Amikor jó könyvre találok, alig várom, hogy a barátaim is elolvassák és megbeszélhessük, hogy valóban kincsre bukkantunk-e. Az olvasás magányos tevékenység, de megosztani valakivel a történet örömét mégis olyan társas elfoglaltság, amire még a legintrovertáltabb könyvmolyok is kaphatóak.

A Belvárosi Közösségi Tér Könyvkuckójában épp erre adunk lehetőséget. Havonta egyszer a könyvklub tagjaival együtt közösen kiválasztunk egy könyvet – bármilyen könyvet, amire kedvünk támad, de általában szempont szokott lenni a krónikus időhiány miatt a könyv rövidsége is –, és egy hónappal később, amikor már mindenki elolvasta, beszélgetünk, együtt gondolkodunk róla. Nem vájtfülű irodalmárok szakértő előadása vagy elemzése vár itt rátok, pusztán csak meghitt, otthonos beszélgetés, ahol könyvszerető emberek kis csoportja megosztja egymással személyes benyomásait, gondolatait, érzéseit egy könyvről. A közös érdeklődés és élmény mentén kapcsolódunk egymáshoz, barátkozunk a könyv lapjai felett kukucskálva és jól érezzük magunkat, mi, könyvmolyok.

Szirtes-Szabó Kata gyógypedagógus, meseterapeuta

Legközelebb május 8-án 10.30-kor találkozunk a Belvárosi Közösségi Tér kávézójában, erre az alkalomra Jón Kalman Stefánsson Csillagok sercegése című könyvét ajánljuk olvasásra!
A foglalkozásra itt tudtok bejelentkezni.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük