Aktuális, Szakmai cikkek
Hozzászólás

Kék Katica – Zenés foglalkozás

Ennek a foglalkozásnak története van. 2018-ban a Csicsergő énekes óvodások úgy megszokták, hogy minden héten egyszer találkozunk, és együtt énekelünk, játszunk, nevetünk, hogy amikor kiderült,  hogy már kinőttek belőle, egyenesen ők kérték, hogy legyen folytatása. Így történt, hogy először havonta csak egyszer, s hamarosan már kéthetente találkoztunk velük. S hogy miért Kék Katica?

Mert ugyanabban az évben, 2018-ban alakult meg a Kék Katica együttesünk, aminek mi vagyunk az énekesei. Sokszor daloljuk el nekik az újabb és újabb dalokat valamilyen zenei feladattal kiegészítve.

Ebben a 45 percben már igencsak meg tudják villantani a zenei kreativitásukat is. Elkezdünk egy-egy feladatot, ugyanazt picit bonyolítjuk, és még, és még… ők figyelnek, koncentrálnak. Akkor jön egy újabb ötlet, amit kipróbálunk. Ha működik, örülünk. Ha elrontottuk? Nevetünk. De még mennyit nevetünk!

Nem csak muzsikálunk ám, hanem drámajátékot, csapatépítő játékokat is teszünk a foglalkozásba, ami szintén megköveteli a közös gondolkodást, összpontosítást, és adott esetben egy ismertebb játék újragondolását. Arra biztatjuk a gyerekeket, hogy merjenek újabb és újabb ötletekkel előállni, legyenek ők a rendezők. A személyiségjegyeik látványosan megmutatkoznak, az extrovertálttól az introvertáltig, s valahogy mégis mindig megtaláljuk azt az aranymetszést, ami egyensúlyban tartja őket, amitől egy igazi nagy csapatmunka tud létrejönni.  

Ugyan csak kéthetente találkozunk, de az első percektől felszabadultan tudják élvezni a felkínált játékokat. Nincs olyan érzésünk, hogy újra és újra össze kell szokni, fel kellene állítani a szabályokat. A mi terünk, a mi 45 percünk, a mi örömünk… Olykor persze úgy alakul, hogy valakinek a bánatát hallgatjuk meg, ilyenkor a csoportkohézió, az együttérzés, az empátia gyógyító ereje pillanatok alatt hat. Így aztán, aki a zárt ajtó mögött hallgatózik, leginkább hangos nevetést, jókedvet hallhat. Kicsit közhelyesen hangzik, ám a mai világban valóban egyre nehezebb megtalálni azokat a foglalkozásokat, ahol a fókusz az emberi értékekre, az egymásra való odafigyelésre helyeződik. Éppen ezért fantasztikus, hogy a Belvárosi Közösségi Tér ilyen lehetőségeket kínál a kerületben élőknek

Szerzők: Venczel Mónika Hazay Annamária

A foglalkozásra itt tudtok bejelentkezni.

Ha még nem jártál nálunk:
Kérjük, hogy az első alkalom előtt regisztrálj be az online regisztrációs rendszeren keresztül, aktiváld regisztrációd lakcímkártyád bemutatásával recepciónkon, majd jelentkezz be az Órarendben az egyes alkalmakra is.

Ha már rendelkezel aktív regisztrációval:
Jelentkezz be hétről hétre az egyes programokra az Órarendben!

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük