Aktuális, Havi programajánló
Hozzászólás

Januári programajánló

Boldog Új Évet kívánunk a Belvárosi Közösségi Tér összes munkatársa nevében! 2024-ben is számíthattok ránk, a megszokott foglalkozások mellett új és megújuló programlehetőségekkel várunk benneteket. Csakúgy, mint eddig, szinte bárki talál nálunk kedvére való programot, igyekszünk minden korosztály igényeit kielégíteni.


Az új év új lehetőségeket tartogat. Ha esetleg az októberi jelentkezésről lecsúsztatok volna, most néhány induló, vagy már folyamatban lévő zárt csoportot ajánlunk figyelmetekbe, ahová még tudtok jelentkezni. Januárban indul a 8-12 évesek alkotó-fejlesztő mesecsoportja, a Varázsecset, ahol szerda délutánonként mesehallgatás, alkotás és beszélgetés során a gyerekek letehetik vállukról az iskolában felgyülemlett feszültséget.
Ha kisiskolás gyermeketekkel együtt szeretnétek tartalmasan kikapcsolódni, és kettőtök kapcsolatát erősíteni, akkor tízalkalmas szülő-gyermek pszichodráma csoportunkra, a Dráma-duóra érdemes eljönnötök.
Ha pedig a kiskamaszkor útvesztőjében bolyongó 10-12 éves gyermeketeknek szeretnétek segíteni abban, hogy a változó körülményekkel könnyebben boldoguljon, várja őt Világépítő Kamaszdrámánk!
Amennyiben nem vagytok biztosak abban, hogy egy teljes folyamatra elköteleződnétek, válasszatok nyitott csoportjaink, foglalkozásaink közül, hogy betekintést nyerhessetek az általunk alkalmazott módszerekbe.


Hírlevelünkből megtudhatjátok, milyen lehetőségeket kínálunk az egyes korosztályoknak, várandós kortól egészen időskorig. Kiderül az is, mely csoportjaink ébrednek később téli álmukból, hiszen az első hetekben még nem minden foglalkozásunk lesz megtartva.
Ahogy mindig, most is arra biztatunk benneteket, hogy mielőtt elindulnátok hozzánk, vessetek egy pillantást órarendünkre!

Január 8-tól a megszokott nyitvatartási rendben várunk benneteket, tartsatok velünk 2024-ben is!
A Belvárosi Közösségi Tér foglalkozásait V. kerületi lakcímkártyával regisztráció után ingyenesen látogathatjátok!

Zárt csoportjaink

Néhány januárban induló, vagy folytatódó foglalkozásunkra még jelentkezőket várunk. Csupán néhány hely maradt, így érdemes minél hamarabb regisztrálni!
Zárt csoportjainkra való jelentkezés esetén vegyétek figyelembe, hogy az elköteleződés a teljes folyamatra szól! A foglalkozások tematikája egymásra épül, emiatt a rendszeres részvétel fontos.

Dráma duó
6 – 12 éves gyerekeknek és szüleiknek
Hétfő: 17.15 – 18.45

Úgy érzed, kevés időd van kisiskolás gyermekedre? Sok időt tölt iskolában, különórákon, te pedig a munkáddal? Ha szeretnéd harmonikusabbá tenni kapcsolatotokat, jobban megérteni 7-10 éves gyermeked lelki világát, vagy csak egyszerűen tartalmas időtöltést keresel magatok számára, gyertek Dráma-duóra! Januártól márciusig tíz alkalommal találkozunk. Büszkék vagyunk egyedi, kevés helyen elérhető módszerünkre, a szülő-gyermek pszichodrámára. Legyetek ti is részesei ennek a különleges élménynek!

Belvárosi Meseműhely
5-6 éveseknek
Szerda 8.30-9.30

Nagycsoportos a gyermeked, iskolába készül? Alkotó-fejlesztő meseterápiás csoportunkon számos készség fejlesztésével segítjük a felkészülést, oldjuk szorongásaikat, segítjük a pozitív énkép kialakításában, a beilleszkedésben. A csoport mellett szülőkonzultációkon kaphattok segítséget szakembereinktől, hogy hogyan tudjátok még támogatni a sikeres iskolakezdést. A Belvárosi Meseműhelyen mondókákkal, játékkal, a világ minden tájáról származó gyönyörű népmesékkel várjuk az 5-6 éveseket.

Varázsecset
8-12 éveseknek
Szerda 15.00-16.15

Mesekedvelő kisiskolásokat várunk a Varázsecset alkotó-fejlesztő mesecsoportba! A 2.-5. osztályos gyerekekkel változatos eszközökkel alkotunk, miközben mesét hallgatunk, jókat beszélgetünk, hogy letegyük a nap során felgyülemlett feszültséget. Biztonságos zárt csoportunkban megpihenhetnek a fáradt kisiskolások, megoszthatják gondolataikat, érzéseiket, vágyaikat, miközben megtalálják erőforrásaikat, önbizalmat merítenek, és erősödnek. 

Világépítő Kamaszdráma
10-12 éveseknek
Csütörtök 17.30-19.00

Hogyan tudja megtalálni egy kiskamasz az állandóan változó világban az egyensúlyt? Többek között erre a kérdésre keressük a választ a 4.-5. osztályos gyerekekkel a Világépítő Kamaszdrámán. Saját életünkből hozott helyzeteken, vagy kitalált történeteken keresztül megismerjük egymást és önmagunkat, sokat beszélgetünk, alkotunk elfogadó kis csoportunkban. Építsünk együtt egy új világot, keressük meg együtt erőforrásainkat!

Nyitott csoportjaink, foglalkozásaink

Foglalkozások a legkisebbeknek és családjaiknak


Már néhány hetes kisbabával is találhattok nálunk elfoglaltságot, legyen szó énekes, zenés, mozgásos programról, igen színes kínálatból válogathattok!
Kenguru baba-mama tornánk januárban egy kis szünetet tart, február 5-től azonban újra jöhettek babátokkal tornázni hétfőnként.
A Baba-mama klubon keddenként 0-3 éves gyerekekkel vehettek részt. Itt mondókák, éneklés mellett szakembereinktől is tudtok kérdezni, és sok hasonló élethelyzetben lévő szülővel találkozhattok, ismerkedhettek!
• A Ficánkoló játékos, fejlesztő foglalkozásain gyermeketek mozgásállapotáról kaphattok visszajelzést, miközben a gyerekek örömére sokat mondókázunk, ritmizálunk, hogy fejlődjön észlelésük, figyelmük, emlékezetük.
• A Belvárosi Ringató minden csütörtök délelőtt egymás után két foglalkozáson várja a már néhány hónapos gyerekeket, és minden olyan anyukát, apukát, nagyszülőt, aki szívesen énekel, játszik együtt a kicsinyekkel oldott, szeretetteli légkörben.
• Az Apa, ma játssz te is! havonta egyszer jelentkező Családi Ringatónk, amin az elfoglaltabb szülők is részt tudnak venni, hiszen itt péntek délután tudjátok átélni a csütörtöki Ringatók hangulatát. Akár az egész család is eljöhet a 0-4 éves gyerekekkel együtt, hogy együtt indítsuk a hétvégét január 26-án 17 órától!

Foglalkozások óvodásoknak

• Egy fárasztó nap végén mindenkinek jól esik kicsit kiereszteni a gőzt. Nincsenek ezzel másképp az óvodások sem, akik alig várják, hogy szüleikkel lehessenek. Ha egy igazán feltöltő közös programra vágytok, tartsatok velünk a Kismaszaton! A közös alkotás, éneklés, mesehallgatás közben megtudhatod, milyen mesék, tevékenységek kötik le a 3-5 éves korosztályt, ráadásul lehetőséged nyílik szakembereinkkel is beszélgetni.
A KisMaszat minden hétfőn 17 órától várja a 3-5 éves gyerekeket és szüleiket!


• A Csicsergő Énekes Óvoda, valamint a Kék Katica még téli álmát alussza. Január 24-én, szerdán, azonban feltöltődve, vidám mondókákkal, zenével és énekszóval telik meg újra rendezvénytermünk. 16.30-tól a Csicsergő Énekes Óvodában folytatódik a 3-4 évesek zenei képességfejlesztése, sok vidámsággal, szerepjátékkal. 17.15-től az 5-7 évesek vehetik birtokukba a termet, hogy ott Németh Róbert kortárs költő megzenésített versein keresztül gazdagítsák ismereteiket hagyományokról, népszokásokról a Kék Katicán.

Foglalkozások felnőtteknek

  • Már várandós kortól több programot kínálunk nektek. A Hangolódón és a Baba- és kisgyermek hordozási tanácsadáson Segesdi Edina továbbra is nagy szakértelemmel várja a jelentkezőket, szinte bármilyen, a várandóssággal és a szülői léttel kapcsolatos kérdéskörben támaszt tud nyújtani.
  • Testi és lelki harmóniád megteremtésében, a babával való egymásra hangolódás folyamatában segíthet egy relaxációs módszer, az autogén tréning elsajátítása is, melyet a módszerben képzett pszichológus szakember kíséretében tanulhatsz meg, mintegy 10 héten keresztül, akár már az első trimesztertől!
  • A mozgással kikapcsolódni vágyó édesanyákat most egy kis türelemre kérjük. Lendülő foglalkozásunk legközelebb február 5-én lesz, bízunk benne, hogy addig is találtok magatoknak más programlehetőséget nálunk!  
  • Ti gondoltatok már arra, hogy óvodás / iskolás korú gyermeketeknek másik intézményt, esetleg másik osztályt, vagy csoportot kellene választani? Ha már felmerült bennetek a váltás gondolata, de féltek lépni, változtatni, vagy éppen már meghoztátok ezt a nehéz döntést, a Szülőklubon átbeszélhetjük ennek jó és rossz oldalait. Vagy ha még a gondolat is félelemmel tölt el, ugyanakkor a gyermeketek körüli feszültség egyre jobban aggaszt benneteket, segítünk mérlegre tenni az érveket. Szülőklubunk mindig aktuális, általatok javasolt témákkal jelentkezik. Január 24-én (szerdán) 17 órától az óvodai, iskolai feszültségekről fogunk szót ejteni, minden gondolattal, tapasztalattal egymást gazdagítjuk, tartsatok velünk!
  • Januárban sem maradhatnak mese nélkül a nagykorúak! A Világjáró mesekörön csak hátra kell dőlnötök, s miután kényelmesen elhelyezkedtetek, hagyni, hogy a mese felkapjon, és repítsen benneteket, hét határon át! Ha kedvetek van, ezután megoszthatjuk egymással gondolatainkat, érzéseinket, ám az biztos, hogy a hallott mese veletek lesz még egy ideig! A Világjáró mesekörre akár a kerület határain túlról is meghívhattok ismerősöket, január 31-én 18.15-től.

Egyéb programlehetőségek a Belvárosi Közösségi Tér termeiben

A Belvárosi Közösségi Térben egyre több olyan szolgáltatással találkozhattok, amit külső szakemberek tartanak intézményünkben, ám nem a mi szakmai szervezésünkben. Ezek olyan, nem csak kerületi lakosok számára elérhető csoportok, amiket térítés ellenében vehettek igénybe. A foglalkozásokról mi is hírt adunk, ajánljuk figyelmetekbe!

  • A Hópárduc Alapítvány egyórás fejlesztő falmászó csoportjai segítik a gyerekeket jobb teljesítmények elérésében, életre szóló élményekhez juttatva őket. Az alapítvány szakemberei várják a 4-7 éves gyerekeket keddenként 16 és 19 óra között. Bejelentkezni a Hópárduc Alapítvány honlapján tudtok. V. kerületi lakosként a foglalkozások árából 10% kedvezményt kaphattok!
  • Juhász Szilvia jógaoktató 90 perces Hatha jóga foglalkozásán a klasszikus jógapózokat gyakorolhatjátok eszközök segítségével. Keddenként 17 órától a mozgás segítségével engedjétek el a napi feszültséget, tapasztaljátok meg a belső nyugalmat, a testre és a légzésre koncentrálva! Jelentkezni Juhász Szilviánál telefonon (+36 30 293 5430), valamint e-mailben tudtok: juhasz.szilvia@segitokezek.com
  • Tornáznál, de nincs kire bíznod kisgyermekedet? Csütörtökönként 9 órától hathetes-kétéves korú gyermekeddel együtt tornázhattok a FitMom baba-mama tornán. Ha a babák épp nincsenek fizikai kapcsolatban szüleikkel, akkor egymással és a teremben lévő játékokkal tudják jól érezni magukat. Az edzések bemelegítéssel kezdődnek, majd keringésfokozó gyakorlatok után a kritikus női zónákra kerül a hangsúly. A terhesség alatt a testben esetleg kialakult sérült területek visszaállítása az egyéni állapot figyelembevételével történik. Jelentkezni Szabó-Szenczi Zsuzsánál a zsuzsi.szenczi@gmail.com e-mail címen vagy telefonon (+36 30 581 6417) tudtok.

Aktuális

Büszkeség és hála
131 cipősdoboznyi szeretet

2023-ban is rendkívül sok szépen becsomagolt cipősdoboznyi meglepetés gyűlt össze a Belvárosi Közösségi Térben.
Kerületünk közösségi összefogásának köszönhetően ebben az évben az eddigi legnagyobb számú ajándékot gyűjtöttük össze. A cipősdobozok már alig fértek el kis karácsonyfánk körül, s végül 131 dobozt szállítottak el tőlünk a Baptista Szeretetszolgálathoz, hogy aztán továbbítsák azokat rászoruló gyerekeknek.
Köszönjük nektek az önzetlen adományokat, hogy évről évre megtapasztalhatjuk a közösség erejét, és azt, hogy adni jó!

Ismét útjára indul a Belvárosi Vándorbölcső
Jelentkezési határidő: január 26.  
Sorsolás: január 31. 16.30

Szeretnéd kisbabádat egy gyönyörű szép, kézzel faragott, egyedi bölcsőben ringatni?
Belváros Önkormányzata az összetartozás jelképeként indította útjára a Belvárosi Vándorbölcsőt, mellyel a kerületünkbe érkező újszülötteket köszöntjük közösségünkben. A bölcső elnyerésére várandós szülők jelentkezését várjuk, akik közül január 31-én a Belvárosi Közösségi Térben sorsolással döntjük el, mely szerencsés család ringathatja benne néhány hónapon át kisbabáját. A jelentkezés részleteit és a regisztrációs lapot korábbi cikkünkben találjátok.
A jelentkezési lapok leadás határideje január 26., minden jelentkező ajándékcsomagot kap! 

Belvárosi programok

Nosztalgikus családi programok a Puskin Kuckóban

Elkészült a Puskin Kuckó új katalógusa, akár januártól májusig tudtok tervezni! Böngésszétek, és vegyetek részt a jobbnál jobb programokon! Itt mindenki talál kedvére való elfoglaltságot, legyen szó igényes zenei előadásról, bábszínházról, vagy éppen moziról. Ami a gyerekeknek újdonság, az sokszor nekünk, felnőtteknek jóleső nosztalgia, de ki ne nézné vissza örömmel gyermekkora kedvenc meséit, filmjeit, vagy hallgatná szívesen az örökifjú Gryllus Vilmost? Válogassatok kedvetekre a programokból, és érezzétek jól magatokat az egész családdal!

Belvárosi hírek

A 2022-ben esővédett játszótérrel és lebegő sportpályával átadott Bástya park és a 2023-ban megújított Hild téren létrehozott Kufli tematikájú játszótér után az új évet is egy családbarát fejlesztés átadásával indította Belváros Önkormányzata. Ezúttal a József Attila utcai Tesz-Vesz óvodát újították meg a bejárat forgalomcsillapított utcába történő áthelyezésével, Budapesten egyedülálló, többszintes, 70 négyzetméteres játszóházzal, mászófallal, trambulinnal, intenzív terápiát biztosító, 20 fő egyidejű befogadására alkalmas sószobával, illetve egyedi mese- és színvilággal. A január 8-án tartott ünnepélyes átadó keretében a gyerekek vidám programokon vehettek részt, és a szülők is bejárhatták az új épületszárnyat.
A Tesz-Vesz Óvoda bővítése-fejlesztése során egy közös álmot valósítottak meg, amit korábban együtt terveztek az intézmény közösségével – a szülőkkel és az óvoda vezetésével, munkatársaival. A fejlesztés célja volt, hogy mind a gyermekek, mind az óvoda munkatársai számára olyan környezetet biztosítsanak, ami otthonosságával, valamint komfortos és színvonalas kialakításával hozzájárul a nevelési munka sikeréhez, a gyermekek fejlődéséhez, és boldog mindennapjaikhoz.
A sikeresen megvalósított fejlesztés után – a Nagycsaládosok Országos Egyesületének Családbarát Önkormányzat elismerését, az UNICEF Gyerekbarát Település címét, valamint a Családbarát Önkormányzatok Európai Hálózatának szakmai elismerését is elnyert – Belváros Önkormányzata tovább folytatja családbarát intézkedéseinek sorát.
Január 15-től a Szabadság tér délnyugati játszóterének megújításába kezdenek, hogy tavasszal felújított, illetve új elemekkel bővített korszerű formában adhassák azt át a belvárosi családoknak. Az akadálymentesség, a klímatudatos zöld szemlélet, valamint a zárhatóság is kiemelt szempont lesz a fejlesztés során.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük