Aktuális, Szakmai cikkek
Hozzászólás

Itt a farsang, áll a bál!

A farsang időszaka a legtöbb gyereknek óriási élmény, amiben sok szülő osztozni tud, másoknak viszont igazi gyötrelem. A kreatív anyukák és apukák maguk is örömet lelnek az ötletelésben, a jelmezek kivitelezésében, de van, akinek vagy a kézügyesség, vagy az eredeti ötlet, vagy (talán a legtöbb esetben) az idő hiányzik a megfelelő jelmez megalkotásához. – Szirtes-Szabó Kata írása.Ilyenkor felmerül bennünk a gondolat, hogy minek is vesződünk ezzel az egésszel? Jó e a gyereknek, ami nekünk magunknak feszültséget okoz? Kell-e egyáltalán erőltetni, vagy szerezzük be az áhított jelmezt egy kölcsönzőben vagy egy boltban?

Minden gyermekben – és talán felnőttben is – ott él a vágy, hogy más legyen. Jó lenne kipróbálni egy másik életet, másként festeni, más tulajdonságokkal, netán szuperképességekkel bírni. Felnőttként jó menekülő útvonal lehet álmodozni a szürke hétköznapokban, de egy gyereknél ennél picit többről van szó. A gyerekek, amikor arra vágynak, hogy nindzsák, királylányok, rendőrök vagy csillámpónik legyenek és lehetőséget kapnak, hogy ezekbe a szerepekbe belebújjanak, nem pusztán játszanak, hanem személyiségüket fejlesztik, határaikat tágítják, óvatosan, biztonságos közegben próbálgatják magukat. Ha egy pöttöm kisfiú egy napra nagyhatalmú harcos lehet az óvodában, olyan képességeket élhet meg, amelyeknek a való életben is hasznát veszi majd: bátor lehet, akinek nem kell félnie senkitől, kiállhat magáért. A jólnevelt kislány, aki boszorkánynak öltözik, legálisan élheti meg a benne lapuló vadócságot, anélkül engedheti ki legalább képzeletben indulatait, hogy ezért büntetést kapna.

Jelmezbe bújni, átváltozni igazi varázslat, ezért fontos, hogy ezt gyermekeink legalább farsangkor, de akár más alkalmakkor is megtapasztalhassák. Erre tökéletes megoldás lehet a gyermekszoba kellékeként a jelmezes láda vagy fiók, ahol gyűlhetnek az átváltozáshoz szükséges kelékek. A farsangra való készülődés emellett remek szülő-gyerek kapcsolatépítő program is lehet. Kérdezzük meg gyermekünktől, mivé szeretne átváltozni! Ha határozott elképzelése van, próbáljuk kideríteni, mi vonzza ebben a szerepben, miért fontos neki – milyen szerinte egy rendőr például? A bátorsága vagy a pisztolya, a sapkája tetszik valójában? Ha nincs ötlete, lehet együtt gondolkodni. Nagyon fontos, hogy a gyermek vágyait komolyan vegyük, ne akarjunk helyette kitalálni valamit, ha megoldható.
Amikor megvan az ötlet, a kivitelezés remek alkalom a minőségi együtt töltött időre. A jelmezt lehet megalkotni, de lehet együtt kitalálni, beszerezni is, mert persze a közös barkácsolás csodálatos dolog, de ha feszültséggel jár, ha a szülő nem élvezi, sokkal többet ér egy vidám bevásárlással töltött délután. Amikor a jelmez elkészült, ne feledkezzünk meg arról sem, hogy együtt tudjunk örülni gyermekünkkel a végeredménynek. Hagyjuk, hadd próbálja ki, játsszon benne, és örökítsük is meg a őt a csodás jelmezben.
A kényelmetlen maskara, amiben nem lehet felszabadultan mozogni, valószínűleg nem a legszerencsésebb választás, hiszen a farsang bulival, tánccal, játékokkal jár.

Egy szó, mint száz, farsang csak évente egyszer van, gyermekeink pedig szélsebesen kinőnek a
beöltözés korszakából. Tegyünk emlékezetessé számukra minden februárt!

Ezen a héten (február 15-19.) idén is tematikus farsangi napokkal várjuk a családokat. Gyerekek és gyermeklelkű felnőttek minden nap más témában húzhatnak jelmezt, és elvitelre még a csodás farsangi fánkokból is vásárolhatnak családbarát kávézónkban!

Szirtes-Szabó Kata

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.