Aktuális, Szakmai cikkek
Hozzászólás

Igazi karácsony, elvárások nélkül!

A karácsony mindenki számára különleges ünnep, azonban érdemes tudatosan odafigyelni, hogy lelkiségét és szellemiségét valóban meg tudjuk őrizni. Az ünnepi jókedv, nyugalom helyett a decemberi időszak sok ember számára frusztrációt, stresszt jelent. Szeretnénk ha minden a legtökéletesebb lenne, mindenki örülne az ünnepi időszakban, hatalmas elvárásokat támasztunk magunk elé. A karácsony előtti utolsó héten álljunk meg egy kicsit és gondoljuk végig, hogyan tudjuk bensőségesen megélni az ünnepi időszakot. – Erős Nikoletta írása.

Minden szülő szeretne tökéletes karácsonyt varázsolni gyermekének, és olyan ajándékkal meglepni, melynek igazán örül. Az ajándék lényegében azt fejezi ki, hogy mennyire fontos az ajándékozó számára az ajándékozottal fennálló kapcsolat.

Milyen ajándékot vegyünk a gyermekünknek?

Jó választás lehet olyan, mely:

  • aktívvá és társasági emberré teszi,
  • ami lehetővé teszi, hogy a képzelőerejét használja,
  • ami segít különböző készségeit fejleszteni

Hogyan tehetjük nyugodt és mély lelki feltöltődést adó élménnyé az Ünnepeket?

Minden ünnep lényege, hogy eltér a hétköznapoktól. De az, hogy miben és mennyire különbözik, az már rajtunk múlik. Mindenki megtalálhatja magának, vagy családjával közösen a lehetőségeikhez, szokásaikhoz legközelebb álló ünnepi forgatókönyvet, amelyben jól érzik magukat. Lehet az ünnep átélése ugyanolyan különböző, amennyire különbözőek mi magunk vagyunk. A családdal közösen kitalált ünnepi forgatókönyv évről évre alakulhat, vagy ha jól bevált, hagyománnyá is válhat. Ezek a forgatókönyvek mindenképpen erősítik a családi identitás kialakulását: „Mi egy olyan család vagyunk, ahol karácsonykor azt szoktuk csinálni…

Néhány esetben generációról generációra terjednek a családi ünnepi szokások. Jó érzés tudni, hogy már nagyanyáink is ugyanazt főzték karácsonyi vacsorára és ezt mi is átadhatjuk gyermekeinknek. Az ünnepek hidat képeznek a generációk között, összekötik a családtagokat. Vannak olyan családok, párok, emberek, akik karácsony éjjel kirándulnak, tüzet gyújtanak. Vannak, akik meghívják tágabb rokonaikat, barátaikat, mások kifejezetten csöndesen, befelé figyelve szeretik tölteni az ünnepeket, vallásukat gyakorolva. Néhányan védik a szűk családi kör kereteit, a rokonok-barátok látogatását a két ünnep közé halasztják. Sokan terveznek házon kívüli programot az ünnepek alatt – színházat, kiállítást.

A karácsony lehetőséget teremthet az elvonulásra is. Ilyenkor lehet egy jó könyvet olvasni, vagy napközben pihenni, amire a hétköznapokban ritkán van alkalom. Adjunk egymásnak lehetőséget az eltérő igények kimondására, megvalósítására, arra, hogy mindannyian elvárások nélkül, felszabadultan élvezzük az ünnep időszakot.

Pár ötlet a meghittebb karácsonyi készülődéshez:

  1. Merjük átélni az ünnepet! Helyezzük előtérbe azt, ami minket kikapcsol. Tudatosítsuk, hogy a karácsony értünk van, és nem mi őérte, a mi kezünkben van annak a lehetősége, milyenné tesszük az ünnepet.
  2. Fogadjuk el a korlátainkat, legyünk rugalmasak. Igen, idén sem fogunk mindennel végezni az elképzeléseink szerint, de így is remekül sikerülhet az ünnep.
  3. Süssünk, főzünk együtt! A gyerekek különösen szeretik az Ünnepek előtti közös sütést és főzést. Ezáltal fontos résztvevőivé válnak az előkészületeknek, és az Ő alkotómunkájuk is ott marad a Karácsonyi asztalon. Fontos, hogy az édesanya el tudj engedni sütés közben a teljesítményorientáltságát és ne törekedjen a kifogástalan sütemények készítésére. Sokkal szívesebben esznek majd a süteményből a gyerekek, ha a saját kezük munkája is benne van a készítésében.
  4. Meséljünk karácsonyi meséket családi történeteket! A gyerekek a meséken keresztül tudnak a legjobban kapcsolódni az ünnep hangulatához, mivel a mese szimbólumrendszere áll a legközelebb a lelkivilágukhoz. A fejből mesélt, saját magunk által kitalált történetek, esetleg családi karácsonyi legendák könnyen varázsolnak csillogást a kíváncsi gyerekszemekbe.

Semmiképpen ne akarjunk tökéletes karácsonyt varázsolni, úgyis lehetetlen. Bőven megfelel az „elég jó” ünnepi időszak, melyet szeretteink körében tölthetünk. Lehet, hogy ferde a fa, kevés a dísz, odaégett a sült, nem sikerült a bejgli, egy számmal kisebb lett az ajándékpulcsi, ám a gyerekek nem erre fognak emlékezni. Ha szülők érzelmileg jelen vannak ha egymásra tudnak hangolódni, figyelnek egymásra, emlékezni fognak a gyerekek az ünnepek meghittségére.

Régen az ünnepek eredeti célja, a családi összetartozás, az egymásra odafigyelés, az egymás iránti megbecsülés erősítése volt. Ha megállunk pár percre és Karácsony éjjelén a gyerekekkel együtt felnézünk a csillagos égre, mely a téli napforduló közelsége miatt fényesebben ragyog, mint az év során bármikor, illetve sok hullócsillagot is látni, olyan élményt adhatunk nekik, melyet felnőtt korukba is magukkal visznek. Lehet, hogy elfelejtik, hogy melyik Karácsonykor mit kaptak ajándékba, de ennek az élménynek a különlegességét tovább fogják adni saját gyermekeiknek is.

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.