Aktuális, Belváros-Lipótváros Önkormányzata
Hozzászólás

Hivatásunk a család – a Belvárosi Közösségi Tér már fél éve várja tárt kapukkal a belvárosi családokat

Egy belvárosi álom vált valóra, amikor 2017. novemberében megnyithattuk annak az intézménynek a kapuját, amelynek szolgáltatásait egy 2014-ben, gyermekes családok körében készült felmérés alapozott meg. Célunk az édesanyák mellett az édesapák felkészítése a gyermekvállalásra és az aktív nyugdíjasok bevonása a kisgyerekes családok életébe” – ezen mondatokkal fogalmazta meg a Belvárosi Közösségi Tér küldetését Jeneiné dr. Rubovszky Csilla, a területért felelős alpolgármester.

Belváros Önkormányzata számos intézkedéssel gondoskodik arról, hogy az itt élő családok igazán otthonosan érezzék magukat az V. kerületben, hogy minél színvonalasabb környezetben tölthessék a mindennapjaikat. Ennek érdekében zajlanak folyamatosan a közterület fejlesztések, járulunk hozzá a társasházak felújításához és emiatt törekszünk minél több zöldterület kialakítására, parkjaink állandó karbantartására, megújulására.
A születéskor babacsomaggal ajándékozzuk meg az újszülötteket, helyi életkezdési támogatást biztosítunk, a családok életében fontos eseményekhez Erzsébet-utalvánnyal járulunk hozzá, továbbá az adott életkor igényeinek megfelelően az adott védőoltások költségeinek átvállalásával, tankönyvtámogatással, iskolai füzetcsomaggal, a tömegközlekedési bérlet költségének finanszírozásával, tanulmányi ösztöndíjakkal gondoskodunk kerületünk legifjabb lakóiról. Ezen intézkedéseknek köszönhetően a kerületben évről évre dinamikusan nő a kisgyermekes családok száma.

Mindezek mellett fontosnak tartottuk egy olyan tér létrehozását, ahol a Belvárosban élő családok már a várandóság kezdetétől az idős korig érezhetik gondoskodó támogatásunkat. Így jött létre a Budapesten, de talán Magyarországon is egyedülálló intézmény, a Belvárosi Közösségi Tér, melyet 2017. novemberében Szentgyörgyvölgyi Péter polgármester nagy örömmel adott át a belvárosi családoknak. Polgármester úr a megnyitó ünnepségen kihangsúlyozta: „Az intézményt a belvárosiakért hoztuk létre. Egy olyan tér létrehozásába kezdtünk, ami a második otthonuk lehet a belvárosiaknak, ahol 0-99 éves korig mindenki megtalálja a helyét, ahová egyaránt bizalommal fordulhatnak tanácsért a fiatal álláskeresők vagy a kisgyermekes családok, ahol számítástechnikai tudásukat bővíthetik a nyugdíjasok és fejlesztő programokon vehetnek részt a gyermekek, mindeközben pedig egy csésze forró ital mellett kellemesen elbeszélgethetnek a szülők, nagyszülők, barátok, ismerősök. Hosszú utat járt be a kerület, hogy megvalósulhasson ez az akadálymentesített önkormányzati beruházás. Leírhatatlan öröm és büszkeség, hogy megnyithatjuk a Mérleg utca 9. szám alatt a Belvárosi Közösségi Tér kapuit, ahová szeretettel várjuk Önöket!

A frissen felújított műemlék épületben színes, tágas, barátságos hangulatú helyiségek és tartalmas, változatos programok várják a kerületi családok gyermek és felnőtt tagjait.

Fél éve, 2017. novemberében nyílt héttel mutatkozott be az intézmény, ahol az érdeklődők megismerhették a Közösségi Tér munkatársait és bepillantást nyerhettek az induló programokba. A Hetedhét Játszószobában végre lekerültek a polcokról a társasjátékok és a kirakók, vonatpályák kanyarogtak a kisasztalok alatt, és az óriási babaházba is beköltözhetett a babacsalád. Ahogy teltek a hetek, a kerületi szülők fokozatosan felfedezték, milyen jó találkozóhely a játszószoba, és a Közösségi Tér bababarát kávézója. A babzsákfotelekben anyukák és apukák beszélték meg egymással a hét történéseit, a kávézó hintáiban kisbabák aludták délutáni álmukat, az asztalok között kockavárak épültek, a fotelekben és az ablakmélyedésben kis kezek lapozgatták az izgalmasnál izgalmasabb könyveket.

Az időszakos gyermekfelügyelet Meseerdő szobájában a visszatérő gyerekek mellett folyamatosan bukkantak fel új gyerekek, akik hamar megtapasztalhatták, hogy itt mindig van, aki odafigyel rájuk, mesét olvas, énekel, mondókázik, alkot vagy tornázik velük. Az édesanyák hamar felfedezték, milyen jó úgy kezdeni a napot, hogy amíg ők ügyes-bajos dolgaikat intézik, a picik néhány órát játszanak a gyermekfelügyelet óvó- és gondozó nénijeivel, majd együtt megebédelnek a kávézóban, vagy a teakonyhában, amit a szülők és a gyerekek igényei szerint alakítottunk ki, végül egy kis pihenés után szüleikkel és kis barátaikkal a játszó szobában folytathatják az önfeledt szórakozást.

A fél év során a családok igényei szerint folyamatosan alakult, formálódott az intézmény kialakítása, működése, programkínálata. Közvetlenül a nyílt hetet követően teljes létszámmal elindult az ovis és kisiskolás gyermekpszichodráma csoport, a Meseműhely, a Varázsmanók, a Kismaszat szülő-gyerek mesecsoport és a Ringató. A felnőtteket várta az Apa Akadémia, a Világjáró mesekör és a Szenior mesemondók csoportja, az édesanyák kisbabáikkal ismét részt vehettek a Totyogó baba-mama csoporton.

Intézményünkben lehetőség nyílt a Ficánkoló foglalkozásokon, hogy a szülők egészen pici baba kortól olyan korai prevenciós mozgás csoportokon vegyenek részt gyermekeikkel, amely harmonikusan követi a gyermek mozgásfejlődését. Mozgásfejlesztő foglalkozásaink – DSZIT és pszichomotoros fejlesztés – mellett elkezdődött az iskola-előkészítő Bagoly csoport. Ahogy teltek a hónapok újabb és újabb foglalkozásokkal gazdagítottuk a kínálatot, a megjelenő igények szerint. Így megszületett a családi és a nagyszülős Ringató foglalkozás, amelyekre havonta egyszer látogathatnak el a családok, az idősek emlékeit feldolgozó Életem Albuma csoport, az azóta igen népszerű hordozási tanácsadás, a szülői kérdéseknek teret adó Szülőszemmel beszélgető csoport, az idősek számára indított Szenior tánc, az óvodás korosztály számára szervezett Túl az Óperencián csoport, ahol a mese és a mozgás együtt varázsolja el a gyerekeket és az Anyamesék csoport, ahol az anyukák a mesék segítségével dolgozhatnak az anyaságukkal kapcsolatban bennük felmerülő kérdésekkel.

Most előttünk áll a nyár, ahol a csoportfoglalkozások szünetelnek ugyan, de a Meseerdő gyermekfelügyelet várja a bejelentkező családok gyermekeit, és a legmelegebb napokban is kellemes hőmérsékleten lehet majd játszani, beszélgetni, kávézni, falatozni. Táborainkban egész nyáron tartalmas és izgalmas elfoglaltságokat kínálunk a különböző korosztályú gyerekeknek.

Az újonnan megnyílt családbarát kávézóban a kiváló minőségű kávén kívül számtalan egészséges finomságot kínálunk a családoknak. A megnyitón dr. Balla Valéria alpolgármester elmondta, hogy már nagyon régóta vártuk a kávézó megnyitását: „A kínálat kiválasztásánál egy online közvélemény kutatás volt segítségünkre. A több mint 150 kitöltött kérdőív alapján kiderült, hogy nem csak az egészséges étkezésre figyelnek oda a kerületi családok, hanem sok az olyan gyermek, akiknél előfordul valamilyen ételallergia, érzékenység, így egyértelművé vált, hogy a kávézóban külön figyelmet kell fordítanunk az ételallergiás gyermekekre és felnőttekre egyaránt. Mivel nap mint nap különböző korosztály fordul meg a Belvárosi Közösségi Térben, fontos, hogy mindenkinek megfelelő ételek legyenek elérhetőek.

2018. június 15-től elindul a várva várt online regisztrációs rendszer, ingyenes szolgáltatásainkat a weboldalon való regisztrációt követően lehet igénybe venni.

A kerületi idős lakosság számára is egyre több népszerű szolgáltatást nyújtottunk. A szeniortánc zenére történő, az idősödő ember szervezetéhez illeszkedő kíméletes „sporttevékenység”. A Segítő Kezek Idősügyi és Infokommunikációs program célja a 80 év feletti idősek magányának enyhítése, az aktív időskor új lehetőségeiének megteremtése, a modern technológiai eszközök alkalmazhatóságának feltárása az idősek körében.

Rendezvényeink szolgáltatásainkkal összhangban a gyermekvállalás-, és nevelés támogatását igyekeznek összekötni a helyi közösségépítéssel és a kikapcsolódási lehetőségek bővítésével. Évente két alkalommal rendezzük meg legnépszerűbb családi eseményünket, a Belvárosi Családi Pikniket, ahol az egész napos programjainkkal önfeledt és bensőséges pihenést szeretnénk biztosítani szülőknek és gyermekeknek egyaránt.

Programjainkról, különböző foglalkozásainkról, szolgálatatásainkról folyamatosan
értesülhet weboldalunkon (www.belvarosikozossegiter.hu), Facebook oldalunkon (www.facebook.com/belvarosi.kozossegi.ter), illetve a havi rendszerességgel kiküldött hírlevelünkön keresztül, amelyre itt lehet feliratkozni.

A Belvárosi Közösségi Tér életének első fél éve alatt dinamikusan fejlődött, változott, színesedett. A vidám hangulatú termeket most családok töltik meg élettel, hangokkal, mozgással, játékkal, nevetéssel. Olyan közösség épül, ahol idős és fiatal egyaránt megtalálja a helyét, ahol a különböző korosztályok találkozhatnak, és ahol mindenki találhat neki tetsző programot. Köszönjük a hozzánk járó családoknak és érdeklődőknek, hogy velük együtt élhetjük át a Belvárosi Közösségi Tér születésének nagy kalandját!

 

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.