Aktuális, Havi programajánló
Hozzászólás

Februári programajánló

Mi már nagyon várjuk a tavaszt! Éppen ezért február 5-9-ig egy teljes héten át azon leszünk, hogy elűzzük a telet. Ezen a héten naponta más jelmezt öltünk, és benneteket is beöltözésre biztatunk!
Lássuk, melyik napon mi a „dress code”, mit vegyetek elő a gardróbból!

Lássuk, melyik napon mi a „dress code”, mit vegyetek elő a gardróbból!
Hétfőn színes napot tartunk – vegyetek fel minél több egyforma színű ruhadarabot, és gyertek ti is csupa pirosban, lilában, kékben, zöldben…!
Kedden egész nap állatok farsangja lesz – bármilyen kicsi, nagy, házi- vagy vadállat bőrébe bújhattok! 17 órától Farsangi Mulatságunkra a regisztrált gyerekek és szüleik bármilyen jelmezben érkezhetnek!
Szerdán foglalkozások napja lesz, amikor tűzoltók, orvosok, titkárnők és pincérek is egy egész napon át együtt, egy helyen, közös célért dolgoznak: hogy elűzzék a telet.
Csütörtökön mesehősöket várunk intézményünkbe: ígérjük, hogy Piroskát most nem eszi meg a farkas, és a boszorkányok is kedvesek és viccesek lesznek!
Pénteken készüljünk együtt a hétvégi pihenésre! Pizsama, köntös, párna, alvóka lesznek a munkaeszközeink, tartsunk pizsamanapot!

A keddi, február 6-i, Farsangi Mulatságra csak visszaigazolt regisztrációval tudtok érkezni! Jelenleg már csak várólistára lehet jelentkezni, ugyanakkor nagyon fontos, hogy ha valami miatt mégsem tudnátok eljönni, kérjük iratkozzatok le! Így a még várakozó gyerekek is bekerülhetnek, részt tudnak venni vidám télűző mulatságunkon! Köszönjük együttműködéseteket!

A farsangi hét után a február további meglepetéseket is tartogat még, ebben a hónapban is sok vidámsággal, értékes programokkal, tartalmas foglalkozásokkal várunk benneteket! 

A Belvárosi Közösségi Tér foglalkozásait V. kerületi lakcímkártyával regisztráció után ingyenesen látogathatjátok!

Zárt csoportjaink

Zárt csoportjainkra való jelentkezés esetén vegyétek figyelembe, hogy az elköteleződés a teljes folyamatra szól! A foglalkozások tematikája egymásra épül, emiatt a rendszeres részvétel fontos.

Babamasszázs

6 hetes – 1 éves gyerekeknek és szüleiknek

Február 21-től szerdánként 10.00-11.00

Ötalkalmas Babamasszázs Tanfolyam indul! A 6 hetes – 1 éves korú kisbabával jelentkező szülők egy olyan masszázstechnikát sajátíthatnak el, ami segít kapcsolatot teremteni gyermekükkel, oldja a feszültséget, biztonságérzetet ad, jótékony hatással van a kisgyermek idegrendszeri fejlődésére, sírós babák közérzetére, koraszülött babák súlygyarapodására, és javítja az asztmás babák légzési funkcióit is. 

Gondűző Relaxációs Csoport

8-10 éveseknek

Szerda 17.00-18.00

Újraindul tízalkalmas autogén tréning csoportunk kisiskolásoknak!
Nehezen indul a reggel kisiskolás gyermeketekkel? Gyakran panaszkodik fej- vagy hasfájásra, hányingerre? A teljesítményhelyzetekben feszült, olykor leblokkol?
A feszített tempó, a túlterheltség gyakran testi tünetekben nyilvánul meg, hiszen a legtöbb gyerek még nem tudja levezetni feszültségét, nem tud ellazulni. Az autogén tréninget már gyerekek is elsajátíthatják, ezzel egy olyan relaxációs módszert kapnak a kezükbe, amit később bárhol, bármikor tudnak magukon alkalmazni.
Gondűző foglalkozásunkon egy órán át relaxálunk, beszélgetünk, alkotunk. A foglalkozásra 2. és 3. osztályos gyerekeket várunk. 

Varázsecset

8-12 éveseknek

Szerda 15.00-16.30

Milyen jó, hogy nálunk minden korosztály megtalálja a számára legmegfelelőbb csoportot, ahol kicsit kiengedhet, leteheti a feszültségét! A 2.-5. osztályos mesekedvelő gyerekek a Varázsecseten mesehallgatás közben kicsit megpihenhetnek, míg alkotás közben megoszthatják gondolataikat, érzéseiket, vágyaikat. A biztonságos zárt csoport segít nekik abban, hogy megtalálják erőforrásaikat, és növekedjen önbizalmuk.

Világépítő Kamaszdráma

10-12 éveseknek

Csütörtök 17.30-19.00

Építsünk együtt egy új világot, keressük meg együtt erőforrásainkat! A 4.-5. osztályosoknak szeretnénk megkönnyíteni az egyensúly megtalálását az életükben megjelenő számos kihívás közepette.
4. osztályban a gyerekek nagy váltás előtt állnak, míg 5. osztályban éppen ebben a nagy változásban meg-megbillennek. Hisszük, hogy játékosan, egymásra figyelve, a pszichodráma és az alkotás segítségével, biztonságos zárt csoportban könnyebb ezt a súlyt elbírni.
Február 15-én indulunk, ám még néhány kiskamasznak akad hely a Világépítő Kamaszdrámán!

Nyitott csoportjaink, foglalkozásaink

Az alábbi csoportokhoz bármikor csatlakozhattok, ám minden alkalommal regisztrálni szükséges honlapunkon, a foglalkozás oldalán!

Foglalkozások gyerekeknek és családoknak

• A Kenguru baba-mama torna minden hétfőn 10.15-től várja a mozgással töltődni vágyó kisgyermekes szülőket! Hozzátok magatokkal 0-3 éves gyermeketeket, akik egymással, vagy a nekik kikészített játékokkal is jól érezhetik magukat, amíg mi tornázunk, erősödünk, regenerálódunk!
• Végéhez közeledik a KisMaszat foglalkozássorozat, de február 26-ig még velünk tarthattok, hogy 3-5 éves gyermeketekkel együtt élvezzétek az élőszavas mesemondás varázsát, majd közösen alkossatok valami szépet! Megtudhatjátok, milyen mesék, tevékenységek kötik le ezt a korosztályt, ráadásul lehetőségetek nyílik szakembereinkkel is beszélgetni.
• Szerdánként újra gitárzenétől, csengő énekszótól és gyerekkacajtól hangos a Rendezvényterem! 16.30-tól a Csicsergő Énekes Óvodában a 3-4 éveseké a terep, a bátrabbak már szülő nélkül is bent maradhatnak!
• Az önállóbb 5-7 évesek kéthetente a Kék Katicán megzenésített kortárs verseken keresztül sokat tanulhatnak hagyományokról és népszokásokról. A Kék Katicával február 7-én és 21-én 17.15-kor találkozhattok!
• Havonta egyszer, péntek délután az Apa, ma játssz te is! foglalkozásainkon az egész család megtapasztalhatja a Ringató foglalkozások utánozhatatlan hangulatát, és megfigyelheti, hogyan formálódnak a 0-4 évesek zenés közösségben.
Február 23-án 17 órától Családi Ringatónkon az elfoglaltabb szülőknek is lehetőséget teremtünk a gyermekkel való zenés kikapcsolódásra!

Csoportos foglalkozások felnőtteknek

• Hétfőnként 11.15-től jöjjünk együtt lendületbe alakformáló tornával! Néha jólesik kiszakadni az anyaszerepből, ami könnyebb, ha tudjuk, hogy gyermekünk is jól érzi magát. Amíg ő a Meseerdő Gyermekfelügyeleten játszik, mi erősítünk, edzünk, relaxálunk. A végén pedig felfrissülten indulunk a hétnek, és várjuk a következő Lendülőt!
• Járjuk be együtt a világot a meséken keresztül! Február 21-én 18.15-kor várunk minden kikapcsolódni vágyó, mesekedvelő felnőttet a Világjáró Mesekörre, hogy történeteket hallgassunk kalandokról, szeretetről, gyűlöletről, félelemről és bátorságról, magáról az életről. A Világjáró Mesekör nyitott program, nem csak V. kerületi lakosok vehetnek részt rajta!
• Nálatok „kütyüznek” a gyerekek? Lehetséges kizárni mindenféle digitális eszközt csemetéink életéből? Egyáltalán, mit kezdjünk a modern kor ezen vívmányaival? Ráér megtanulni a használatukat, vagy kezdjük el időben tanítani? Vannak nálatok „kütyüszabályok”? Mikor és hogyan kell / lehet határt szabni?
Számtalan kérdés merül fel a szülőkben a „kütyüzés” témájával kapcsolatban, gyakori beszéd- és vitatéma. Éppen ezért beszéljünk róla február 28-án 17 órától a Szülőklubon!

Egyéni foglalkozások felnőtteknek

• Már várandós kortól részt vehettek egyéni tanácsadásainkon! A Hangolódón és a Baba- és gyermekhordozási tanácsadáson Segesdi Edina nagy szakértelemmel várja a jelentkezőket, szinte bármilyen, a várandóssággal és a szülői léttel kapcsolatos kérdéskörben támaszt tud nyújtani. Jelentkezni e-mailen a segesdi.edina@segitokezek.com címen, vagy telefonon tudtok: +36 30 604 0482.
• Testi és lelki harmóniád megteremtésében, várandósan a babával való egymásra hangolódás folyamatában segíthet egy relaxációs módszer, az autogén tréning elsajátítása, melyet a módszerben képzett pszichológus szakember kíséretében tanulhatsz meg, mintegy 10 héten keresztül.
• Érezted már úgy, hogy elakadtál, nem jutsz előrébb egy kérdésben? Szülőként olykor tanácstalanul állsz gyermeked mellett, és úgy érzed, nem tudsz neki segíteni? Esetleg szeretnél rendet tenni az életedben, a sok cikázó gondolatot megállítani, a számtalan napi feladatot átlátni? Szeretnél egy órát eltölteni önmagaddal, lecsendesedni, vagy csak beszélni valakivel arról, hogy olykor nehéz, sok, fáj? A Belvárosi Közösségi Térben pszichológus szakember vezetésével ötalkalmas egyéni pszichológiai konzultációs lehetőséget biztosítunk V. kerületi lakosoknak. Jelentkezni és időpontot egyeztetni közvetlenül munkatársunknál tudsz, e-mailben a koller.eva@segitokezek.com címen, vagy telefonon: +36 30 198 4701.

Egyéb programlehetőségek a Belvárosi Közösségi Tér termeiben

A Belvárosi Közösségi Térben egyre több olyan szolgáltatással találkozhattok, amit külső szakemberek tartanak intézményünkben, ám nem a mi szakmai szervezésünkben. Ezek olyan, nem csak kerületi lakosok számára elérhető csoportok, amiket térítés ellenében vehettek igénybe. A foglalkozásokról mi is hírt adunk, ajánljuk figyelmetekbe!

• A FitMom baba-mama tornákon csütörtökönként 9 órától a 6 hetes – 2 éves korú gyermekeket is bevonjuk az edzésekbe, akik, ha épp nincsenek fizikai kapcsolatban velünk, akkor egymással és a teremben lévő játékokkal tudják jól érezni magukat. Az edzéseken bemelegítés után keringésfokozó gyakorlatokat végzünk álló helyzetben, ezután a kritikus női zónákra helyezzük a hangsúlyt. A terhesség alatt a testünkben esetleg kialakult sérült területek visszaállításán is dolgozunk, az egyéni állapotra is figyelmet fordítva. Jelentkezni Szabó-Szenczi Zsuzsánál a zsuzsi.szenczi@gmail.com e-mail címen vagy telefonon (+36 30 581 6417) tudtok.
• A Hópárduc Alapítvány egyórás fejlesztő falmászó csoportjain a gyerekek élvezettel másznak a színes kapaszkodókon, miközben észrevétlenül fejlődnek, egyre jobb teljesítményt nyújtva a tanulás terén is. Az alapítvány szakemberei várják a 4-7 éves gyerekeket keddenként 16 és 18 óra között. Bejelentkezni a Hópárduc Alapítvány honlapján tudtok.
V. kerületi lakosként a foglalkozások árából 10% kedvezményt kaphattok!
• Juhász Szilvia jógaoktató 90 perces Hatha jóga foglalkozásán a klasszikus jógapózokat gyakorolhatjátok eszközök segítségével. Keddenként 17 órától a mozgás segítségével engedjétek el a napi feszültséget, tapasztaljátok meg a belső nyugalmat! Jelentkezni telefonon tudtok: +36 30 293 5430.

Márciusi előzetes

Március eleji programjainkra már elindult a jelentkezés online rendszerünkben! 

• Most ti jöttök, kedves fáradt, mindenre figyelő, mindent megszervező, másokra is tekintettel lévő szülőtársak! Március 1-jén 16.30-tól a Most én jövök!-ön újra ti lesztek a középpontban, a ti történeteitek, érzéseitek és kérdéseitek. A téma, amiben elmerülünk: a család. Milyennek látnak a családtagjaim? Mit hozok otthonról, mit viszek haza? Nézzük meg magunkat – családunk tükrében!
• Mikor kell mentőt hívni egy kisgyermekhez? Mit tehetsz, ha leforrázza magát, elesik a biciklijével, vagy félrenyeli a gyümölcsöt? Alapvető, ám létfontosságú kérdésekben segít eligazodni interaktív, gyakorlatias szemléletű foglalkozásunkon Velkei Éva, aki munkatársaink tudását is naprakészen tartja. Már jelentkezhettek kétalkalmas Baba- és kisgyermek elsősegély tanfolyamunkra, ahol várandós és 3 évesnél fiatalabb gyermeket nevelő szülőket és szülőpárokat várunk. Kérjük, csak akkor jelentkezzetek be, ha mindkét alkalmon részt tudtok venni!
Időpont: március 1. és 8. (péntek) 16.00-19.00 óráig.

Kulturális programok

A Belvárosi Közösségi Tér 2023 szeptemberétől tematikus, kulturális hírlevéllel is jelentkezik. Amennyiben érdekel a kerületi művelődési élet, szívesen szereznél élményeket a Belváros szívében különböző sétákon, programokon, iratkozz fel a kulturális rendezvényekről szóló hírlevelünkre neved megadásával a segitokezek@segitokezek.com címen! 

Meghívó a Magyar Tudományos Akadémia Könyvtárába

Látogassatok el velünk a Magyar Tudományos Akadémia Könyvtár és Információs Központ Régi Könyvek Gyűjteményébe! Kódexeket, ősnyomtatványokat, régi és ritka könyveket ismerhetünk meg, vehetünk kézbe az esemény során.
A kutatószoba adottságai miatt a létszám limitált.
Időpont: 2024. február 19. (hétfő) 9.00
Helyszín: 1051 Budapest, Arany János u. 1.
Jelentkezni a segitokezek@segitokezek.com címen, vagy a +36 30 466 0785-ös telefonszámon lehet.

Látogatás az Ybl Palotában

A palota Ybl Miklós tervei alapján 1869-ben, mint az Első Pesti Hazai Takarékpénztár székhelye épült, irodaházként és lakóházként egyaránt funkcionált. Az épület különleges szereppel bíró helységeit a korabeli, fényűző állapotban állították vissza, a modern kor igényeit is kielégítően, melyet a bejárás során megtekintünk.
Időpont: 2024. február 22. (csütörtök) 11.00
Helyszín: Ybl Palota – 1053 Budapest, Károlyi u. 12.
Jelentkezni a segitokezek@segitokezek.com címen, vagy a +36 30 466 0785-ös telefonszámon lehet.

Belvárosi hírek

Belváros Önkormányzata megújítja a Szabadság téri játszóteret

Miután január 8-án átadta a játszóházzal, sószobával megújított Tesz-Vesz Óvodát, január 15-én máris újabb család- és gyermekbarát fejlesztésbe kezdett V. Kerület Önkormányzata. A belvárosiak igényeire tekintettel, a Fővárosi Önkormányzattól önként átvállalt feladatként, a Szabadság tér délnyugati oldalán levő játszótér teljeskörű felújításán dolgoznak.
A már ismert játszóeszközök egy részét felújítják – köztük a sokak által kedvelt kisvasutat is –, illetve számos új elemmel bővítik a teret. Figyelmet fordítanak arra is, hogy a játszóeszközök között a gyermekek minél több korcsoportja megtalálja a kedvére valót. A tavaszra megújuló klímatudatos, zöld szemléletű játszótéren, ahogy minden közterület-fejlesztés során, ezúttal is növelik a zöldfelületet, új fákat is ültetnek. A komfortos környezet kialakítása végett további utcabútorokat telepítenek: padokat, napvitorlát és ivókutat is. A biztonságra kiemelt szempontként tekintve az egész játszóteret körbekerítik és zárhatóvá teszik. Akadálymentes, és a megváltozott képességű gyermekek számára is ideális kialakítást valósítanak meg.
A munkálatok idején a Hild téri Kufli játszótér használatát javasolják, amelynek teljeskörű megújításával tavaly készült el Belváros Önkormányzata, és ami azóta már sokak kedvencévé vált. Itt a Belvárosi Közösségi Tér specialty kávézójának kedvelőit különleges szolgáltatással várjuk, hiszen telefonhívással, pár perces kiszállítási idővel rendelhetnek a kínálatunkból akár egy finom capuccinót, holdkiflit vagy mosolygó almát.
Az óvoda- és játszótérfejlesztés mellett további családbarát intézkedésként az V. Kerület Önkormányzata bővítette a Magyarországon egyedülállóan sokrétű támogatási rendszerét. Bevezették a 0-18 éves gyermeket nevelő családok részére az évente 28.500 Ft összegű belvárosi családtámogatást, az V. kerületi Önkormányzat fenntartásában, működtetésében álló intézménybe járó, belvárosi lakcímmel rendelkező bölcsődések, óvodások, általános iskolások étkezési térítési díjtámogatását, a 18-19 évesek okoseszköz vásárlásához hozzájáruló 100.000 Ft-os Élj okosan! támogatást. Továbbá, a hamarosan meghirdetésre kerülő társasház-felújítási pályázat keretösszegét 500 millió Ft-ra emelték.
A támogatások igénylésének menetéről, a jogosultsági feltételekről Belváros-Lipótváros Önkormányzatának honlapján tájékozódhatnak

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük