Aktuális
Hozzászólás 1

Februárban két új zenei foglalkozás indul a Kokas módszer alapján!

Kedd délutánonként két új zenei csoport indul Megyesi Renáta vezetésével, aki Kokas Klára által kidolgozott módszer alapján tartja foglalkozásait az 1-3 éves korosztálynak és szüleiknek, illetve nagycsoportos óvodásoknak és alsó tagozatos iskolásoknak.

Kokas Klára zenepedagógiai módszere Kodály Zoltán munkásságára épül. Egy komplex személyiségfejlesztő és képességfejlesztő módszer.  A résztvevők mozgásai, alkotásai az önkifejezés eszközeivé válnak, melyben kifejeződnek érzelmeik, szorongásaik is. A zenei foglalkozások gazdagítják a gyermekek érzelemvilágát, hatással vannak a testi, szellemi fejlődésükre, hozzájárul a személyiségük sokoldalú kibontakozásához.  A zene és az ének kiemelkedően fontos eszköze a zenei nevelésnek.
A foglalkozások célja a gyerekek értelmi-érzelmi fejlődésének segítése, a bennük felgyülemlett stressz oldása, a zenei képességek fejlesztése, hallásfejlesztés, emlékezőképesség és a nyelvi képességek megalapozása.
A gyerekek zenei érdeklődését énekléssel, hangszerekkel, zenehallgatással kelti fel a foglalkozásvezető. A foglalkozásokon élőzene is szól, ugyanis a dalokat furulyán, xilofonon ill. gitáron is kísérik. A zenehallgatás, mint élmény mindig aktív és komplex módon fejleszti személyiségüket. Mindezek mellett persze fejlődnek zenei képességeik: az éneklési készség, a ritmusérzék, improvizációs képesség és a hallás is.

Kokas Klára megtalálta a legjobb utat képességeink kibontakoztatására, a mély kapcsolatteremtésre, a tehetségeseknek, a fogyatékkal élőknek, a hátrányos helyzetűeknek és minden zenére nyitott léleknek. Ő maga így fogalmazott: „Felfedező lettem Gyermekországban. Enyém a mese, a képzelet, a mozdulat a játék. A zenén is lebeghetek, vagy elmerülhetek benne. Átváltozom a zenéimmel, kavicsként gördülök, vízcseppként gurulok, falevélként pördülök, ez a táncom.

Élményalapú zenehallgatás, aktív befogadás, improvizatív szabad mozgás és kreatív önkifejezés, képi megjelenítés – ezek jellemzik leginkább a foglalkozásokat.

A Belvárosi Közösségi Térben februártól, kedden délutánonként két csoportot indítunk:

Csillagszem– feszültségoldó, stresszkezelő zeneterápiás foglalkozás nagycsoportos óvodásoknak és alsósoknak (6-10 éves korig)
A foglalkozások heti rendszerességgel lehetőséget kínálnak a jó kapcsolatok kialakítására, az együttműködés megtapasztalására, elmélyítésére zenehallgatás, éneklés közben improvizatív szabad mozgással, képi megjelenítéssel Kokas Klára módszere alapján. Február 1-jéig lehet jelentkezni, maximum 5 főnek, majd a csoportok zártan működnek.
Időpont: kedd 15:30-16:30

Harangjáték – zeneterápiás foglalkozás 1-3 éves gyermekeknek és szüleinek
A kisgyermekeknek harmonikus kapcsolatára van szükségük az őket gondozó, nevelő szerető szülővel. Ennek a kapcsolatnak mélyítését segítik a heti egy alkalommal szervezett foglalkozások, melyek lehetőséget kínálnak az édesanyáknak gyermekükkel való kapcsolatuk továbbfejlesztésére, elmélyítésére zenehallgatás, éneklés közben improvizatív szabad mozgással, képi megjelenítéssel Kokas módszer alapján. Ehhez a csoporthoz bármikor tudtok csatlakozni, de hétről hétre be kell jelentkezni.
Időpont: kedd 17:00-18:00

1 Hozzászólás

 1. Horváth Szilvia írta

  Kedves Renáta,

  Kérem,ne haragudjon,hogy így ismeretlenül zavarom levelemmel,de nagyon szerettem volna írni 🙂
  Kokas foglakozásokat keresek Budapesten,de tanulás céljából magamnak 🙂
  (sajnos,még nincs gyerkőcöm)
  Most kezdtem a Kokas képzést és ősztől a haladó tanfolyamra is megyek,nagyon szeretem,úgy érzem,megtaláltam benne önmagam.
  Kineziológus vagyok (játékos kineziológiai foglalkozásokat tartok gyerekeknek,jelenleg Cegléden élek) és nagyon szeretném beépíteni majd a foglalkozásaimba a zenét,Klári néni világát.
  Szeretném megkérdezni,hogy egyszer elmehetnék Önhöz egy Kokas foglalkozásra? Megnézni a menetét,betekintést kapni,hogy egy ilyen gyerkőc foglalkozást hogy is kell megtartani 🙂
  Ha esetleg erre nem lehet lehetőség,akkor tudna nekem ebben tanácsot,segítséget adni?
  Nagyon örülnék 🙂

  Nagyon szépen köszönöm előre is válaszát és szép napokat kívánok,
  Szilvi
  🙂

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.