Aktuális, Szakmai cikkek
Hozzászólás 1

Első könyveink, 1,5-3 éves kor – Hogyan neveljünk olvasót gyermekeinkből 2.

Szirtes_Szabo_Kata

Legutóbb arról írtunk, milyen alapelvek szerint érdemes elindítani gyermekeinket az olvasóvá válás útján, mit tehetünk, hogy megszeressék az írott történeteket. Most vessünk egy pillantást arra, miként érdemes kiválasztani az első könyveket. A cikkben felsorolt művek csak egy-egy példaként jelennek meg a szempontok illusztrálásaként, a könyvesboltokban ezeken kívül még rengeteg nagyon jó gyerekkönyvre lelhetünk! – Szirtes-Szabó Kata írása.

Első könyvek, első rítusok

Azon kívül, hogy mint azt legutóbb is leírtuk, úton-útfélen mesélhetünk gyermekünknek – otthon, a villamoson, az orvosra várva, a játszótéren, ha elfáradt, a bankban, amíg sorra kerülünk –, érdemes bevezetni a nap során legalább egy olyan időpontot, amikor mindig előkerülnek a mesekönyvek. Az, hogy ez mikor történik, a család napirendjétől függ, de praktikusan érdemes lehet az altatáshoz kötni. Amikor rítusokat alakítunk ki, mindig gondoljunk arra, mit szeretnénk hosszútávon, amikor a gyerekek már nagyobbak lesznek. Amikor elkezdődik az óvoda, napközben már nem lesznek otthon, így, a megszokott olvasás elmaradhat. A meseolvasás megnyugtatja a gyerekeket, áthangolja őket egy lassabb ritmusra, így megkönnyítheti az elalvást.

A mesehallgatás mikéntjében érdemes szigorúnak lenni. Ha a kicsi nem figyel oda, kalimpál az ágyban, mással játszik, gondoljuk át, nem olyan könyvet választottunk-e, ami még korai, túl hosszú, túl kacifántos, nem köti le a figyelmét. Másrészt legyünk határozottak. Azt mondani, hogy „Ha nem figyelsz oda, lekapcsolom a lámpát és alszunk”, nem gonoszság, így tanítjuk meg őt arra, hogyan koncentráljon arra, amit hall. Erre a képességére később – például az iskolában – nagy szüksége lesz. Lehet, hogy ez nem megy egyik napról a másikra, de ha kitartóak vagyunk, és egyszer-kétszer tényleg lekapcsoljuk a lámpát, és mese nélkül alszunk el, a mese jutalom lesz a szemükben, amit megtanulnak értékelni.

Természetesen nem csak könyvből lehet mesélni, kreatív szülők megpróbálkozhatnak a fejből meséléssel is. A 1,5-3 éves kor az én-mesék korszaka, meséljünk hát arról, mi minden történik egy kicsi gyerekkel a mindennapjaiban. Lehet saját gyermekünkről mesét kitalálni, vagy egy másik kisfiúról, kislányról, esetleg kicsi állatokról. A lényeg, hogy főhősünkkel ne eget rengető nagy dolgok történjenek, hanem olyan mindennapos kalandok, megpróbáltatások, örömök érjék őket, mint a mi gyermekünket.

Én mesék a gyerekkönyvekben

annapeti05

Az én mesék a gyerekkönyvekben is nagyon népszerűek. Ezekben a történetekben ugyanígy egy kisgyerek, egy család, esetleg egy kisállat mindennapos problémáival ismerkedhetünk meg. Többek között ilyen például Bartos Erika műve az Anna, Peti, Gergő sorozat (Alexandra Kiadó), ahol egy háromgyerekes család mindennapjait követhetjük figyelemmel. Anyával, Apával, Annával, Petivel és Gergővel a sok-sok kötet során mindaz megtörténik, ami egy kisgyermek életében fontos lehet, betegek lesznek, lekvárt főznek, oltást kapnak, óvodába, iskolába mennek, jelmezbálra készülnek, születésnapjuk van, testvérük születik, és még sorolhatnám. Mindez persze felnőtt fejjel milliomodszorra olvasva unalmas lehet, de nem véletlen, hogy a gyerekek épp ezeket a történeteket kérik újra és újra, néha még 6-7 évesen is. Bartos Erika másik epikus sorozata, a Bogyó és Babóca (Pozsonyi Pagony Kft) ugyanerre az alapelvre épít, csak itt bogárkák és más apró lények bőrébe bújva találkozunk ugyanezekkel a történésekkel, és a kicsi gyerekek életének nagy kérdéseivel.

maszat_jatszik

Az én mesék kategória másik nagy kedvence Berg Judit és Agócs Írisz Maszat sorozata (Pozsonyi Pagony kft.), amelyben egy kisfiú, Maszat, és bohóc babája, Hóchóc kalandjairól olvashatunk. Agócs Írisz illusztrációi kapcsán érdemes felhívni a figyelmet arra, hogy a mesekönyvekkel nem csak irodalmi ízlést közvetítünk a gyermekeink felé, de a vizuális kultúra befogadására is neveljük őket.

szofi_bujocskazik

Harcos Bálint és Cristina Quiles Szofi sorozata (Pozsonyi Pagony kft) szintén az illusztrációiban is igényesebb én mesék közé tartozik.

Pipp_es_Polli_roller_borito.indd

Az állatbőrbe bújt én mesékre jó példa lehet még Axel Scheffler Pipp és Polli sorozata (Pozsonyi Pagony kft), ahol Pipp, a kisnyuszi, és barátja, Polli, a kisegér életével ismerkedhetünk meg.

A klasszikusok

boribon-es-a-7-lufi

Jó érzés megosztani a gyermekünkkel azokat a könyveket, amiket mi magunk is szerettünk, amire emlékszünk. Az én legkorábbi könyvélményem Marék Veronika Boribon és a 7 lufi című könyve volt, így hát természetesen ez volt az első, amit megvásároltam a kislányomnak. Mivel én nagyon szerettem ezt a könyvet, a mese olvasása közben ezt a szeretetet is átadtam neki. Érdemes újra megvenni gyerekkorunk kedvenceit, és elolvasni gyermekeinknek.

iciri_piciri

Marék Veronika Boribon (Pozsony Pagony kft) és Kippkopp (Ceruza Kiadó) sorozata, vagy bármely más könyve (Télapó és Ezüstmackó, A csúnya kislány, Laci és az oroszlán stb.) nem maradhatnak ki az első könyvek közül. De Móricz Zsigmond Török és a tehenek, Iciri-piciri, Vlagyimir Szutyejev Vidám mesék című művei, illetve Weöres Sándor gyerekversei szintén mérföldkövei voltak a mai harmincasok gyermekkorának. Bár Magyarországon csak a 2000-es években jelent meg először, a klasszikusok közé sorolnám még Rev. W. Awdry és Ch. Awdry Thomas sorozatát is, ami, mivel vonatok életéről és kalandjairól szól, főleg a kisfiúk körében szokott nagy sikert aratni.

A humor

nyuszi_almos_tolgyerdo_mesei

Nem csak a vizuális kultúrára, de a humorra nevelés is fontos feladata a tipegők könyveinek. A már említett Axel Scheffler illusztrátorként írópárjával, Julia Donaldsonnal számtalan vicces kis könyvvel örvendeztette meg a szülőket (Pozsonyi Pagony kft). Ezek közül a legkisebbeknek a Tölgyerdő meséit javasoljuk, amely igazi kukucskálós-kinyitogatós könyv, picit nagyobbaknak pedig ott a Majom mamája, a Graffaló, A legcsinosabb óriás, a Macskazene és még számtalan más könyv, amelyeknek mindegyikéről elmondható, hogy ha bírjuk a rímpárokat, igazán élvezetes olvasmányt jelenthetnek.

Különleges képi világ

kuflik_es_a_nagy_eso

Amikor a megszokottól eltérő képi világú könyveket választunk, lehetőséget adunk a gyerekeknek arra, hogy szélesítsék a látókörüket, éppúgy, mint amikor különleges ételeket kóstoltatunk velük. Ebben a kategóriában is nagyon sok szép és izgalmas könyvet lehet találni, a teljesség igénye nélkül, ilyen Paulovkin Boglárkától A katicabogár elveszett pöttyei, és a Róka és Egér (Pozsonyi Pagony kft), Dániel András Kufli könyvei (Pozsonyi Pagony kft.), és Eric Carle könyvei, melyek közül én A telhetetlen hernyócskát és a Nem láttad a cicámat? (Pozsonyi Pagony kft) szerettem a legjobban.

A mi gyerekeink nagyon szerencsések, mert az itt felsorolt könyveken kívül még nagyon sok szép és színvonalas könyv kapható, mindenkit arra bátorítok, hogy válogasson kedvére. Ha pedig a kicsik olyan könyvet választanak a boltban, könyvtárban, ami szerintünk csúnya, giccses, vagy igénytelen, ne essünk kétségbe: minden könyv, amit a gyerek élvezettel lapozgat, hallgat, alkalmas arra, hogy megszerettesse az olvasást!

Az előző részt itt olvashatják!

1 Hozzászólás

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük