Aktuális, Egyéb, Tábor
Hozzászólás

Égig érő kalandok – Kisiskolások tábora a Belvárosi Közösségi Térben

Vidám, kalandokkal teli hetet töltöttünk együtt július végén az Égig érő fa táborban, ahol a  gyerekekkel és pszichológushallgató önkénteseinkkel hamar csapattá kovácsolódtunk.

A reggeli ébresztő nyitókört követő csapatépítő játékok célja a szorongás oldása, az ismerkedés, illetve az egymásra figyelés fejlesztése. A tízórai után a pszichodráma foglalkozásokon mindenki nagy lendülettel, ötletekkel telve látott neki az aznapi történet szövésének.

A pszichodráma nagyon egyszerűen fogalmazva egy csoportos szerepjáték. A karaktereket és a cselekményt a gyerekek találják ki és írják meg, majd felnőtt segítséggel a szerteágazó ötletekből összeáll egy történet, amit ezután jelmezt öltve eljátszunk. Ebben játszótársak vagyunk, a felnőtteknek is adnak szerepet a gyerekek, illetve mesélőként is beszállunk, ha erre van szükség. A csoportok megnézik egymás játékát, a végén pedig mindenki elmondhatja, hogy mi tetszett, vagy mi nem volt jó neki a történetekben. Az izgő-mozgó kisiskolás gyerekeknél mindig nagy öröm, amikor képesek meghallgatni egymást, és a hosszadalmas megosztó köröket is türelemmel végig ülik.
A hét során sok változás volt látható a szerepválasztásban, a lejátszás módjában. Tanúi lehettünk annak, ahogyan az eleinte még félénk csoporttag a harmadik napra a játékban harapós állattá változik, vagy éppen annak, hogy a harcos egyéniségek hogyan tudják az erejüket, energiájukat jó cél érdekében használni, és ezáltal a csapat építő tagjává válni.
Ebéd után jól esett egy rövid csendespihenő, ami alatt a csapat mesét is hallgathatott. A délutáni kézműves foglalkozásokon napi szintű komoly munkával készültek el a tábor végére a maszkjaink. A papírmasé alkotásokat agyag alapra helyeztük, száradás után pedig mindenki egyedi karakterré változtatta azokat festéssel, díszítéssel. Készült több cica álarc, de volt buszvezető, nagyszájú és gonosz is.

A maszkok mellett készültek a héten csodálatos faábrázolások spárgából, krepp-papírból, illetve drótból és gyöngyből is. Jó volt figyelni, ahogyan a gyerekek belemerülnek az alkotásba. A nap végén a játszótéren a gyorsan elrepülő idő miatt olykor már csak rövid játékra, szaladgálásra került sor. A nap folyamán a rövid szabadidőket is kitöltötték a gyerekek: ilyenkor szívesen kártyáztak, vagy különböző mozgásos játékokat találtak ki a teremben.
Nagyon köszönjük az önkénteseknek az aktív részvételt! A gyerekek örömmel csatlakoztak hozzájuk, rögtön fontos szerepeket osztottak rájuk a drámajátékok során, személyes dolgokat osztottak meg velük az étkezések alatti beszélgetések során. A tábor véget ért, de a közös élmények emléke mindannyiunkban még hosszan megmarad.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük