Aktuális, Szakmai cikkek
Hozzászólás

Csicsergő énekes óvoda 3-4 éveseknek

Aki hallott már csicsergő madárhadat, az azonnal érti, miért is így neveztük el a délutáni zenefoglalkozást. Csitty-csitty-csitty, pitty-pitty-pitty, mint a fecskék, amikor beszélgetnek egymás között. Így történik ez nálunk is, hiszen egy hét alatt, amíg nem találkozunk, annyi minden történik a gyerekekkel is, amit szeretnek kicsicseregni magukból.

A teremben azonban már nem fecskefiókák vannak, hanem kicsi pacsirták és pintyek, akik körbeülnek a szőnyegen és várják, milyen feladatot talált ki Ancsa néni. Megtanít egy mondókát vagy éneket? Kiosztja a hangszereket? Előveszi a bábokat és fejdíszeket? Vagy a csörgő-börgő malacot, ami ha megszólal, gyorsan fel kell állni és futni egy nagy kört?

Ebben a félórában az összes zenei feladatot az egyenletes lüktetés szövi át. A gyerekeknek nincs más dolguk, mint utánozni a foglalkozásvezető mozdulatait. Észre sem veszik, hogy ugyanazt a dalt már ötször-hatszor elénekelték, mert minden újrakezdésnél másképpen érzékeltetjük az egyenletest. Ebben a korban zeneileg még három nagy didaktikai feladatunk van, amit játékosan mutatunk meg: a magas-mély, halk-hangos, lassú-gyors. Ezek számukra még bonyolult fogalmak, sokszor keverednek a fejükben, s pont az a célja ennek az előkészítő, alapozó évnek, hogy játékos keretek között kigyakoroljuk ezeket.

Nagyon szeretik Ancsa néni hangszeres előadását is, megtapasztalják, hogy a különféle méretű furulyának más-más a hangja, vagy hogy a sokféle ritmushangszer hogyan tudja színesíteni a dalt. A gitár harmóniája még nagyobb kedvet ébreszt a közös éneklésre. Olyankor már a gyerekek is választhatnak maguknak egy-egy ritmushangszert. Tikfák, kasztanyetták, dobok, csörgők… ügyesen együtt, egyforma lüktetésben.

Nem lehet minden hétnek ugyanolyan hangulata. A gyerekek eleve úgy érkeznek a délután 16:30-kor kezdődő foglalkozásra, hogy tele vannak már ingerrel, történésekkel.  Figyelünk arra is, hogy kinek milyen a kedve, van olyan, hogy több időt szánunk beszélgetésre is. A legfontosabb, hogy élménnyel menjenek haza a gyerekek, sokat nevessünk, játsszunk, s persze az, hogy átéljék, hogy a közös éneklésnek milyen személyiségformáló hatása van.

Szerző: Hazay Annamária

A foglalkozásra itt tudsz bejelentkezni.

Ha még nem jártál nálunk:
Kérjük, hogy az első alkalom előtt regisztrálj be az online regisztrációs rendszeren keresztül, aktiváld regisztrációd lakcímkártyád bemutatásával recepciónkon, majd jelentkezz be az Órarendben az egyes alkalmakra is.

Ha már rendelkezel aktív regisztrációval:
Jelentkezz be hétről hétre az egyes programokra az Órarendben!

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük