Aktuális
Hozzászólás

Boldog születésnapot Belvárosi Közösségi Tér! – Huszár Anikó prevenciós szakmai vezető visszaemlékezése

2015. február 7., éjfél – ültem az akkori lakásomban, és egy lila-zöld ruhás manót varrtam. Mindig is béna voltam minden kézzel készített dologban, emiatt ritkán is próbálkoztam vele. De ez a manó ott és akkor megváltoztatta az életemet.

Huszár Anikó prevenciós szakmai vezető készül a csoportfoglalkozásra 2017-ben

Másnap, február 8-án tartottuk az Aranytíz Kultúrházban az első bemutató mesefoglalkozásunkat Szirtes-Szabó Katával, ahol egy dudásról szóló mesével dolgoztunk, amiben manók is szerepelnek. Én készítettem a „mintamanót”, ami alapján másnap a gyerekek a családjaikkal együtt elkészítették a sajátjaikat. Másnap reggel annyira izgultam, hogy még kávét sem tudtam inni. Ilyen talán a szakvizsgám napján történt még velem, azóta maximum a terhesség miatti rosszullétek értek el hasonlót. Kata profi volt, mint mindig, a gyerekek cukik. Ott és akkor elindult valami nagyon különleges.

2015. szeptember 1-jén váltam főállású munkavállalóvá. Előtte fél évig tartottam csoportokat heti egy-két alkalommal, és megtartottuk Szirtes-Szabó Katával az első nyári tábort, akkor még a Balaton utcai oviban. Emlékszem a májusi telefonhívásra, amikor Farkas Petra ügyvezető megkeresett, és felajánlotta nekem a szakmai koordinátori állást. Akkor még nem tudtam, mekkora változást okoz majd ez a döntés az életemben.

Profil fotózás 2017-ben a készülő új honlapra (Huszár Anikó és Farkas Petra)

A Nádor utcai iroda picike volt, de szintén csodálatos helyen, a Parlament épülete mellett helyezkedett el. Nagyon meleg volt a szeptember, az irodában mobilklíma hűtötte a levegőt, amitől az első munkahetemen meg is fáztam – az irodai dolgozókkal pedig azóta is más a hőérzetünk.

Nemsokkal a munkába állásom után elmentünk megnézni a leendő intézményhelyszínt a Mérleg utcában. Egy réges-régi iroda lehetett a helyén, belül por, sötétzöld bársonyszerű padlószőnyeg, falvédő, régi poros bútorok voltak. Ha nem a saját szememmel látom, el sem hiszem, mekkora változáson ment keresztül az épület.

2016 és 2017 az építkezésről, felújításról szólt. Végtelen órákat töltöttünk tervezéssel, újratervezéssel, szakemberekkel való találkozásokkal. Sosem felejtem el azokat a péntek délutánokat, amikor a belső terek berendezését nézegettük, keresgéltünk, álmodoztunk, gondolkoztunk, mi is lehet a legjobb. Emlékszem az órákig tartó, szakmai eszközöket tartalmazó táblázatok kitöltésére. Emlékszem, amikor Ghyczy Dia, a grafikus, bemutatta nekünk az intézmény logójának és arculatának a tervezetét, és arra is, amikor először láttam meg az utcán a kivilágított cégért. Hihetetlen érzés volt, hogy mindaz, amiért annyit dolgoztunk, valósággá vált.

Aztán egyszer csak eljött 2017 ősze, és megnyitottunk. Talán még soha nem izgultam annyira, mint azon a novemberi héten. Eljön bárki is? Érdekelni fogja az embereket? Tetszik majd nekik? A megnyitót egy nyitott hét követte, tele programokkal. Minden betérő család kapott egy ajándékcsomagot, benne egy kézzel varrt macival. Az enyém még valahol meg is van. A kávézó akkor még üresen állt, a falakon még nem díszelgett az azóta kapott számos elismerés. 2017 decemberében először járt a BKT-ban a Mikulás, akkor még a Hetedhét Játszószobában fogadtuk a családokat. Óriási siker volt, annyian jöttek, hogy nem hittünk a szemünknek. Ekkor már heti 14 csoport működött, és napról napra egyre több látogató érkezett. Elkezdtük megismerni egymást – a családok minket, mi a családokat.

2018-ban már a Rendezvényteremben tartottuk a Mikulás-váró ünnepet, és 2019-ben eljött az első farsangi mulatság ideje. Minden kollégával beöltöztünk egy héten át. Mindennapossá váltak a médiamegjelenések. Különleges érzés volt, mennyien kíváncsiak ránk.

Várjuk együtt a Mikulást a BKT rendezvénytermében 2019-ben

2019-ből a Farsang melletti kedvenc emlékem az áprilisi Kávézómegnyitó volt. Minden kollégám tudta rólam, mennyire szeretem a jó kávét. Hihetetlenül boldog voltam (és vagyok azóta is), hogy a Belvárosi Közösségi Tér ad otthont egy ilyen színvonalas, családbarát specialty kávézónak. Imádom a feliratos bögréket és tányérokat, a mai napig megmelengeti a szívem egy-egy felirat, és izgatottam várom, mi bukkan fel a kávém helyén. A hummuszos tortillát továbbra sem tudom itthon reprodukálni, hiába próbálkozom évek óta.

Farsangi hét 2019-ben

2020 óta kevesebb idő töltök az épületben, ezekről az élményeimről a blogbejegyzésekben olvashattok.

Köszönöm Neked BKT, köszönöm nektek Kollégák! Köszönöm nektek belvárosi Családok, hogy napról napra megtisztelitek a bizalmatokkal ezt az egyedülálló helyszínt!

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.