Aktuális, Szakmai cikkek
Hozzászólás

Bemutatkozik Fige Gergely, az idősügyi szakmai csoport vezetője

Fige Gergely 2020 eleje óta erősíti a Segítő Kezek csapatát mint az idősügyi csoport szakmai vezetője. Már régóta szívügye az idősek segítése, így szívesen csatlakozott szakmai munkánkhoz. Most a vele készített rövid interjút olvashatjátok!

Miért döntöttél úgy, hogy szociálpedagógia, majd később a szociális munka szakot választod?

Pedagógus családban nőttem fel, így gyermekkorom óta megvolt a motiváció, hogy hasonló területen tanuljak tovább. Mindig is érdekelt a professzionális segítés. A személyiségem is – ha lehet így mondani – segítő beállítottságú. A szociális munka szakot a személyes szakmai továbbfejlesztés céljából választottam.

Úgy tudom, több korcsoporttal is foglalkoztál már a munkád során, a gyerekeket, a családokat, az időseket is segítetted. Mesélnél erről egy kicsit bővebben?

Igen, több területen segítettem a rászoruló embereket, legyenek azok gyermekek vagy felnőttek. Az a szép ebben a hivatásban, hogy minden korcsoportnál ugyanazon alapkészségeket kell használnia a segítőnek, csak a segítés eszköztárát, a szakmai tudást, tapasztalatot kell a segített félhez igazítani.

Idén csatlakoztál a Segítő Kezek csapatához, ahol az idősügyi csoport szakmai vezetője vagy. Melyek a hosszútávú céljaid, milyen programokkal, szolgáltatásokkal segítenéd a kerületben élő idősebb korosztályt?

A jelenlegi programok és szolgáltatások nagyon jól felépítettek és személyre szabottak. Egy igazi színfoltjai a hazai idősellátásnak, hisz a személyes jelenléten, kísérésen, segítő beszélgetésen és az úgymond „klasszikus” segítésen túl infokommunikációs eszközök bevonásával is segít a „Segítő Kezek” a korcsoportnak. A 21. századi technika bekapcsolása a segítő tevékenységbe szerintem nagyon eredményes és jól használható tud lenni én magam is ezt az irányvonalat erősítem. Az idős emberek biztonságérzetének és a gyors segítségkérés lehetőségének a technikai támogatása kiemelt cél a számomra is. A lelki megerősítésen túl ezen eszközök és célok közé szervezem én is a szolgáltatásokat. Ennek a jól átgondolt és jól felépített működése az idősellátásban létrehozhat egy mintát.

A Segítő Kezek szakmai csoportjának vezetése mellett részt veszel egy izgalmas projektben. Mesélnél erről egy kicsit bővebben?

Részt veszek egy projekt munkában, melyben rászorulókat költöztetnek szociális szervezetek bérlakásokba. Az én feladatom, hogy magát a folyamatot tanulmányozzam és leírjam a tapasztalatokat, hogy hol mi működik jól, mit érdemes módszertanilag átörökíteni más későbbi pályázatokba. Ez egy országos program, így több településen is van lehetőségem tanulmányozni az ellátórendszer sajátosságait, mindeközben persze én is új inspirációkat kapok.

Köszönjük a válaszokat! Szeretettel köszöntünk a Segítő Kezek csapatában!

Az idősek részére szóló szolgáltatásainkról itt olvashattok részletesen:  https://belvarosikozossegiter.hu/idoseknek/

This article is also available in English, in the translation of Anita Nagy.
Click here to read it.

 

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.