Egyéb

Az érintés mint lelki táplálék – a babamasszázs jótékony hatásai

Bakkne-Zagyi-Ilona

A Belvárosi Közösségit Tér szolgáltatásai közt 2015 óta jelen van a babamasszázs. 5 alkalmas turnusokban, már több tucat édesanya sajátította el ezt a módszert. 2016 tavaszán a nagy igény miatt már dupla csoport indult. Miről is szól ez a közkedvelt módszer? Miben tud a szülőknek segíteni? Van-e jobb módja a szülő-gyermek kapcsolat gazdagításának, mint a babamasszázs? A cikkben ezekre a kérdésekre keressük a válaszokat.

A gyermek számára nagyon fontos, hogy mindkét szülő szerető odafigyeléssel vegye körül. Dr. Frederick Leboyer Shantala (Békés Béla fordítása) című művében a következőképpen szól a témáról: „Ha hordozzák, ringatják, simogatják, kézben tartják, masszírozzák: ez mind-mind táplálék a csecsemő számára. És talán fontosabb is, mint a vitaminok, ásványi sók és proteinek.” Az érintés tehát ugyanolyan fontos a csecsemők számára, mint az evés és az alvás.

A csecsemő első kommunikációs eszköze a bőr. A babamasszázs gyengéd kapcsolatteremtés, figyelmünket csak rá összpontosítjuk, a nyugodt ébrenlét állapotában csak vele foglalkozunk. A masszírozás a figyelem művészete. Olyan rituálé, amely komoly bizalmi kapcsolaton, meghitt, bensőséges viszonyon alapul, s mindenekelőtt egymás tiszteletére, tolerálására tanít.

A babamasszázs nem egy nehezen megtanulható dolog, minden szülő képes elsajátítani, ösztönösen jól csinálják az első percektől fogva. Az anyáknak mindig is kifinomult ösztöneik voltak, melyek a gyermekgondozás minden részletében nagy hozzáértésről tettek tanúbizonyságot. A masszázs remek alkalmat jelent, hogy még jobban megismerjék csecsemőjüket, megtanulják az érintés művészetét. A babamasszázs ősi hagyomány, fejleszti a szülői képességet. Egészséges, tiszteletteljes érintés, egyaránt gazdagítja a szülőt és a babát.

Mother holding her baby's feet.

Jótékony hatásai:

 • stresszoldás
 • kiegyensúlyozottabb fejlődés, súlygyarapodás
 • közvetlen hatás az agy fejlődésére
 • stabilabb idegrendszer
 • a mozgáskoordináció kialakulásának segítése
 • hasfájás, székletproblémák hatékony javítása
 • fogzási fájdalmak csökkentése
 • hormonváltozások az anyában, az anyatej mennyisége növekedhet
 • nyugodtabb alvás, könnyebb elalvás
 • a születéskor kezdődő kötődés, a szülő-gyermek közötti érzelmi kötelék további erősödése
 • magabiztosabbá teszi az anyát és apát
 • esti programként naponta összekovácsolhatja a családot

A Nemzetközi Babamasszázs Szövetség alapítója Vimala Mclure. Ma a módszert a világ számos országában tanítják csecsemőmasszázs oktatók. A Magyar Gyermekmasszázs Egyesület 2004-ben jött létre. A módszerek között találjuk az ősi indiai masszázst, a modern svédmasszázst, a reflexológiát, mozgáskoordinációs elemeket. Ashley Montague antropológus szerint „Az emberek nem értik meg, hogy a csecsemő első kommunikációs eszköze a bőr, az első neki szóló információ a bőrén keresztül jut el hozzá. Ez fejlődésének első nyelve.”

A mindennapos masszázs jótékony hatása felülmúlhatatlan, többet mond minden szónál. A szülők csoportokban tanulják meg a módszert. Jó alkalom a foglalkozás utáni ismerkedésre, további közös programok szervezésére, barátságok kialakulására.

Szerző: Bakkné Zagyi Ilona, okleveles babamasszázs oktató


 

Szakirodalmi hivatkozások:
1. Vimala McClure: Babamasszázs Gondos szülők kézikönyve
2. Jean Liedloff: Az elveszett boldogság nyomában A kontinuum-elv