Egyéb, Szakmai cikkek
Hozzászólás

Baba-mama klub

A legtöbb kisgyerekes szülő rengeteg tanácsot kap a gyereknevelés minden létező területével kapcsolatban. Nehéz a tanácsok tengerében eligazodni, és kialakítani azt az életet, ami a mi családunk számára a lehető legjobban működik, ami valóban a miénk.

A csoport indulásakor szerettük volna, ha létrejön egy olyan közösség, ahol a kisbabás szülőktől megkérdezik, hogy érzik magukat, mit gondolnak egy-egy gyerekneveléssel kapcsolatos kérdésről. Vagy éppen vannak-e kérdéseik, mire van szükségük abban a helyzetben, amiben éppen vannak. Ebben a közösségben a szülők megoszthatják egymással a tapasztalataikat, érzéseiket, hiszen sokszor már annyi is segít, ha tudjuk, hogy nem vagyunk egyedül a kérdéseinkkel, más is átél hasonló nehézségeket. Az elmúlt évek bizonyítják, hogy nem csak mi ketten éreztük úgy, hogy erre sok kisgyermekes szülőnek van igénye.

A baba-mama csoportban szeretettel látjuk az apukákat, nagyszülőket is. Nyitott csoportként működünk, mert tudjuk, hogy a kisbabás-kisgyerekes élet sokszor kiszámíthatatlan, nehezen tervezhető. A csoport összetétele hétről hétre változik, van, aki szinte minden alkalommal el tud jönni, és van, aki ennél ritkábban kapcsolódik be a csoportba.

Mi történik a csoportfoglalkozásokon?

A baba-mama csoportban az első fél órában éneklünk és mondókázunk a babákkal. Az énekek és mondókák hétről hétre ismétlődnek, a szülők ahogy megismerik, megtanulják, velünk együtt mondják, majd ahogy nőnek a gyerekek, ők is velünk tartanak. A közös mondókázás, éneklés elmélyíti az intimitást, az egymáshoz kapcsolódás különleges módját élhetjük meg kisbabánkkal. Mindeközben észrevétlenül fejlesztjük őket, tanítjuk a testrészeik felismerésére, az érzelmek megnevezésére. Fejlődik a mozgáskoordinációjuk, testtudatuk, ritmusérzékük.

A mondókát gyakran nevezzük a mese előszobájának vagy kistestvérének, hiszen ezekben apró történeteket mesélünk a gyerekeknek. Intim közelségben vagyunk velük, egymás szemébe nézünk, a rövid, énekes-mondókás játékokkal a kommunikáció, a beszélgetés szokásait, rítusait gyakoroljuk, tanítjuk. És nem utolsó sorban önfeledten, egymásra figyelve játszunk, együtt vagyunk, jelen vagyunk.

A második félórában körbe ülünk a szőnyegen, a gyerekek játszanak a nagy dobozból előkerülő babajátékokkal, felfedezik a játékokat és egymás társaságát, a szülőkkel pedig közösen beszélgetünk mindarról, ami az éppen jelenlévőket érdekli, foglalkoztatja. A gyerekek számára különleges lehetőség szabadon, mégis biztonságban, a szülők fizikai közelségében felfedezni a környezetüket, a játékokat és egymás társaságát. Sok hozzánk érkező kisbaba számára akár néhány hetes koruktól egészen a bölcsődébe vagy óvodába kerülésükig ez a közeg jelenti a kortárs közösséggel való ismerkedés biztonságos és egyben izgalmas terepét.
Amíg a gyerekek játszanak, a szülők úgy beszélgethetnek egymással és a csoportvezetőkkel, úgy figyelhetnek egy kicsit saját magukra, hogy közben nem kell külön programot szervezniük kisbabáik számára.

A beszélgetések témáját a szülők határozzák meg. Minden alkalommal olyan témát választunk közösen, ami a jelenlévő szülőket a leginkább foglalkoztatja. Vannak rendszeresen előkerülő, és talán kézenfekvőnek tűnő témáink, mint például az alvás, hozzátáplálás, játék, napirend, szeparációs szorongás, bölcsődekezdés, testvér érkezése. Gyakran előkerülnek a kisgyerekes élethez szorosan kapcsolódó, a szülők életét ebben az életszakaszban meghatározó más jellegű kérdések is, mint a különböző felnőtt szerepekben való helytállás, az énidő, a párkapcsolat alakulása, a tágabb családhoz tartozó családtagokkal való kapcsolat, a családi szokások kialakítása.

Ezek a beszélgetések kevéssé keretezettek, strukturáltak, A legfontosabb célunk az, hogy ebben a helyzetben mindenki jól és biztonságban érezze magát. Senkinek nem kötelező megszólalni, mindenki annyit oszt meg a gondolataiból, érzéseiből, amennyit az adott helyzetben jónak lát elmondani a többieknek. Fontos látnunk, hogy minden élethelyzet, minden gyerek és minden szülő más és más, ezért nem törekszünk arra, hogy egy-egy kérdésben egyetlen, minden helyzetre alkalmazható megoldást vagy választ találjunk.

Csoportvezetőkként Kata és én gyógypedagógusi és pszichológusi szakmai tudásunkat, ismereteinket adjuk ezekben a beszélgetésekben, és a mi feladatunk az egymásra nyitott és elfogadó légkör fenntartása is. Az, hogy egy beszélgetés mennyire mélyül el, mennyire szól az érzésekről, mennyire a gyakorlati tippekről vagy általános tudnivalókról, mindig az adott csoporttagok érdeklődésétől és igényeitől függ.

Őszintén mondhatom, hogy a baba-mama csoport az egyik fénypontja minden hetemnek. Örömmel várom ezeket az alkalmakat, mert csodálatos látni és a részesévé válni annak, ahogyan évről-évre létrejön, újraformálódik egy támogató, elfogadó közösség, ahol a szülők és a gyerekek jól érzik magukat, feltöltődhetnek, megerősödhetnek, kapcsolatokra találhatnak és tanulhatnak egymástól.

Néhány héttel ezelőtt az egyik anyuka azt mondta a csoport végén, hogy ez az a hely, ahol úgy érzi, hogy mindig önmaga lehet, és úgy van jól, ahogy van. El sem tudok képzelni ennél nagyszerűbb visszajelzést.

Kökényesi Ági
pszichológus

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.