Aktuális, Egyéb, Szakmai cikkek
Hozzászólás

Baba és kisgyermek elsősegély tanfolyam

Az elsősegély oktatásával méltatlanul keveset találkozunk életünk során. Szerencsés esetben egy-egy iskolai program keretén belül, de leggyakrabban a jogosítvány megszerzésekor mutatják meg, hogyan kell életet menteni. A csecsemő- és kisgyermek elsősegély megtanulására pedig ennél is ritkábban van lehetőség.

Kinek ne lenne fontos, hogy segítsen a bajba jutott szerettein, ismerősein vagy embertársain? Bármikor kerülhetünk mindkét oldalra: sérült vagy segítő szerepbe. A balesetek váratlansága miatt szükség van gyors és hatékony segítségnyújtásra. Vannak kiemelt életszakaszok, amikor nagyobb odafigyelésre van szükség a szülők, nevelők, gondozók részéről. Ilyen például a gyermekek első három éve. A világ felfedezése és megismerése közben gyakran előfordulnak olyan – főként otthoni – balesetek, aminek megelőzése rajtunk, szülőkön múlik. A képzésen nagy hangsúlyt fektetünk a megelőzésre.

Leggyakrabban várandós párok jelentkeznek a tanfolyamra, de kisgyermeket nevelő szülők is szívesen jönnek. Nagyszerű lehetőség a nagyszülőknek is megtanulni az elsősegélynyújtást, hiszen gyakran vigyáznak az unokákra, vagy programot szerveznek nekik. A biztonság megteremtése az egyik legfőbb, egyben a legnehezebb feladat. Egy baleseti helyzetben azonnal, empatikusan, megfelelő módon kommunikálva – a sérülttel, a körülötte lévőkkel, a mentősökkel – nem szokványos feladat. Ezért a képzésen helyzetgyakorlatokat oldunk meg, ami útmutató lehet egy-egy valós helyzet megoldásában. A bajba jutott emberen való segítés ősi ösztönünk, ehhez szükség van gyors helyzetfelismerésre, kreativitásra, emberséges kommunikációra és természetesen a tudásra.

Amíg a mentő megérkezik egy súlyosabb balesethez, a jelenlévőknek kötelessége az elsődleges ellátást biztosítani. Ezek az első percek a további egészségkárosodás megakadályozásának, vagy az életben maradásnak a zálogai. A tanfolyamon a laikus, eszköztelen segítségnyújtással foglalkozunk, az életmentő beavatkozások algoritmusát gyakoroljuk „ambubabákon”. A képzést érdemes évente megismételni, egyrészt, mert amit ritkán használunk, az a tudás megkopik, másrészt változhatnak a szakmai protokollok. Évtizedek óta tanítom az elsősegélynyújtást, és minden alkalommal hálás vagyok ezért a tudásért. Óriási kincs birtokolni az ismeretet, amivel egy bajba jutott emberen lehet segíteni, az adott helyzetből a legjobbat kihozva.

A következő tanfolyam időpontja: 2024. március 1., 8. 16.00-19.00 óráig. Itt tudtok bejelentkezni.

Velkei Éva – perinatális szaktanácsadó, elsősegély oktató

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük