Aktuális, Szakmai cikkek
Hozzászólás

„Az apaság igazi szerelem…” – interjú Léder Lászlóval, az Apa Akadémia alapítójával

Léder László, pszichológus Apa Akadémia alapítója

Léder László, pszichológus 20 éve foglalkozik az apaság kérdéseivel. 2017 februárjában alapította meg szakértő kollégáival az Apa Akadémiát amely előadásokkal, tréningekkel segíti az apákat és anyákat. Február 20-ától a Belvárosi Közösségi Térben havi egy alkalommal várja az érdeklődőket. Olvassák el vele készült interjúnkat!

Mikor fogalmazódott meg számodra, hogy szeretnéd létrehozni az Apa Akadémiát vagy ez egy hosszabb folyamat volt?

1999-ben olvastam egy nagyszerű német könyvet, melynek „Apátlan Társadalom” volt a címe. Azóta foglalkoztat a kérdés, hogy miért estek ki az apák a mai családokból. Az Apa Akadémiát hirtelen elhatározással alapítottam meg, pont most leszünk egy évesek, 2018. február 28-án!

Mit tartasz az Apa Akadémia legfontosabb küldetésének?

A mottóm: „csempésszük vissza az apákat a családokba”. A nagy küldetésünk, ha szabad így fogalmaznom a férfi és nő, az anya és apa közötti kapcsolat helyreállítása és megerősítése.

Van, akinél már gyermeke magzati korában elkezdődik az apává válás, van akinek a gyereke születésekor, vagy akinél még később. Több kutatás is zajlott az elmúlt években és évtizedekben arról, hogy az apa milyen „területekre” hat a leginkább a gyerekei életében. Mondanál néhányat ezekből, amelyeket a legfontosabbnak tartasz?

Furcsa, de vannak kutatások, melyek pszichológusként és apaként is megdobogtatták a szívemet. Ha csak kettőt említhetek:  az apák nevelési stílusát vizsgálva jutottak arra a kutatók, hogy a feltételezett „férfias apai viselkedésből”, mint versenyeztetés, rivalizálás, érzelmek nélküli kommunikáció semmi sem volt igaz. Egy átlagosan jó apa ugyanolyan melegséggel és szeretettel neveli a gyermekeit mint egy jó édesanya. A másik kedvencem, mely szerint a kisgyermekes apák agyszerkezete nagy mértékben átalakul annak érdekében, hogy a gyermek felé fordítsa az apák figyelmét és érzelmeit.

Milyen problémákat okozhat az apa hiánya, minimális jelenléte?

A kutatások szerint az élet minden területén hátrányt okozhat mind a lányok, mind pedig a fiúk életében. Az apátlan gyerekek iskolai teljesítménye, karrier lehetősége, párválasztási és családalapítási lehetőségei is rosszabbak. Természetesen statisztikáról beszélünk, sok egyénileg különböző élethelyzettel, de a nagy számok sajnos igazak.

Az elmúlt években mintha az apákat is jobban foglalkoztatná az apává válás kérdése. Szerinted minek köszönhető ez a tendencia? Több könyv, előadás, információ érhető el a témával kapcsolatban?

Egyértelműen pozitív a változás, én csendes apaforradalomról szoktam beszélni. Nyugat Európában  az elmúlt húsz évben újra felfedezték az apákat, ez a tendencia szerencsére elérte hazánkat is. Ugyanakkor az is világos, hogy az út elején járunk. A gondolkodásunkat száz évnyi hibás családelképzelés terheli. Az anya-gyermek centrikus családmodell helyére a teljes család, apa-anya-gyerekek modelljét kell visszahoznunk. Ehhez nemcsak a fejekben de a körülményeinkben is óriási változások kellenek, elég ha csak a munka-magánélet egyensúlyra gondolunk. Igazi családbarát munkakultúrára lenne szükségünk.

Van esetleg az elmúlt időszakból olyan könyv, amely magyarul is megjelent és ajánlanád?

Nagyon szeretem és szívesen ajánlom Eberhard Schäfer „Apukák Könyve” című művét.

 Milyen arányban látogatják a programokat férfiak és nők?

Témától függ az összetétel, van, hogy 70-80 százalékban férfiak vannak jelen, de gyakori az 50-50 százalékos arány is. Fontos, hogy mindkét nem képviseltesse magát. A vegyes csoportok mindig a legizgalmasabbak.

Milyen tematikával várod a szülőket a Belvárosi Közösségi Térben februártól?

Február 20-án klasszikus témánkkal „Az apaság születésével” kezdünk. Ebben áttekintjük az apasággal kapcsolatos alapvető szakirodalmat, a meghatározó kutatásokat és természetesen  sokat beszélgetünk a jelenlévőkkel saját tapasztalataikról. A sorozatot az „Óvodák, iskolák férfiak nélkül. Mit tehet egy apa?” beszélgetős előadással folytatjuk, majd a kamaszkorról lesz szó. Végül az „apai technikákat” körbejáró workshoppal zárjuk a félévet.

Te személy szerint mit tanultál a gyerekeidtől vagy az apaságtól, amit szívesen megosztanál velünk is?

Akik ismernek, tudják, hogy ezt a kérdést nekem soha sem szabad feltenni, mert aznap nem szabadulnak… Ha megerőszakolom magam és csak egy mondatot mondok: az apaság igazi szerelem, és nagyon férfias dolog.

 Köszönjük!

Fotó: Szász Marcell

Előadások 2018 tavaszán a Belvárosi Közösségi Térben:

Előadó: Léder László
Helyszín: Rendezvényterem

Az Apa Akadémiáról bővebben itt olvashatnak.
A programok ingyenesek, előzetes regisztráció nem szükséges!

Az előadás ideje alatt ingyenes gyermekfelügyeletet is biztosítunk a helyszínen, amelyet ha igénybe szeretnének venni, kérjük regisztráljanak a következő elérhetőségek egyikén: poich.magdolna@segitokezek.com, +36 30 727 7893

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.