Aktuális, Egyéb, Havi programajánló
Hozzászólás

Áprilisi programajánló

Közeledik a Húsvét, a tavaszi szünet, sokan már nagyon vágyunk egy kis pihenésre. Ám a virágzó fák, bokrok, a természet üde zöldje új energiával tölt fel, így áprilisban néhány újabb csoporttal, programmal várunk benneteket!

A legkisebbek, 6 hetes – 1 éves csecsemők és szüleik számára a babamasszázs módszere hasznos tudást, felejthetetlen élményeket biztosít, a baba- és kisgyermek elsősegély pedig magabiztosságot, megoldásközpontúságot ígér. Elsősorban nagycsoportos óvodásoknak és alsó tagozatosoknak (6-9 éveseknek) ajánljuk kortárs műmesékkel foglalkozó, mesés alkotó Mesejáró foglalkozásunkat, ahol az alkalmazott módszereknek köszönhetően a gyerekek feszültsége oldódik, társas készségei javulnak, és számos területen gazdagodhatnak.

Március végén elindult a jelentkezés nyári táborainkba is, ahol akad még néhány hely, bár javarészt már inkább a várólistára lehet jelentkezni. Ez ne szegje kedveteket, hiszen gyakran előfordul, hogy többen az utolsó pillanatokban lemondják betegség, hirtelen programok okán!

A tavaszi szünet ideje alatt kérünk benneteket, hogy figyeljétek órarendünket, hiszen nem minden foglalkozásunk lesz megtartva! Április 7-10-ig, a munkaszüneti napokon intézményünk zárva lesz!

Áprilisban induló foglalkozásaink

Kérjük ezeknél a foglalkozásoknál vegyétek figyelembe, hogy az elköteleződés a foglalkozássorozat egészére szól!

Babamasszázs
6 hetes – 1 éves csecsemőknek és szüleiknek
Április 12-től 5 héten keresztül szerdánként 10.30-11.30

Szirtes-Szabó Kata évek óta nagy lelkesedéssel, tapasztalati tudással várja a hozzá érkező baba-szülő párosokat. A babamasszázs közben kialakuló meghitt, örömteli pillanatokban különleges kapocs jön létre a szülő és a csecsemő között, amely a babák testi-lelki fejlődését szolgálja. A babamasszázs többek között a baba hasfájását, fogzási nehézségeit is képes enyhíteni. Cikkünkben elolvashatjátok, milyen helyzetekben nyújt még segítséget a módszer, bejelentkezni pedig itt tudtok.

Baba és kisgyermek elsősegély tanfolyam
Felnőtteknek
Április 18. és 25. 16.00-19.00

Áprilisban újra lesz nálunk baba és kisgyermek elsősegély tanfolyam! Velkei Éva már évek óta segíti munkatársainkat, hogy felkészültek legyenek szükség esetén, kritikus helyzetekben. Nektek, szülőknek pedig kiemelten fontos, hogy az elsősegély alapjait interaktív formában, eljátszott helyzeteken és „ambubabákon” keresztül tudjátok begyakorolni. A tanfolyam hasznossága vitathatatlan, érezzétek meg ti is, mennyire tesz magabiztossá szülőként, ha felvértezitek magatokat gyakorlati ismeretekkel! Sajnos már csak várólistára tudtok jelentkezni.

Nyitott csoportjaink

Az alábbi csoportokhoz bármikor csatlakozhattok, ám minden alkalommal regisztrálni szükséges honlapunkon, a foglalkozás oldalán!

Mesejáró
6-9 éveseknek
Április 12-től szerdánként 17.00-18.00

Iskola előtt áll a gyermeked? Szeretnéd megerősíteni, oldani a feszültségét, amit az ismeretlen, új helyzet okozhat? Kisiskolásként úgy érzed, hogy több bátorságra, önbizalomra lenne szüksége? A 6-9 éves korosztálynak áprilisban újra indul a nyolc alkalmas Mesejáró, ahol kortárs meséken, alkotáson és közös játékon keresztül oldódik a gyerekek szorongása, növekszik én-erejük, valamint fejlődnek társas készségeik. A csoportra április 6-tól tudtok bejelentkezni itt.

Kék Katica
5-7 éveseknek
Április 5. és 19. 17.15-18.00

Áprilisban két alkalommal várja az 5-7 éves óvodásokat a Kék Katica. A foglalkozáson Németh Róbert kortárs költő megzenésített versei segítenek abban, hogy a tavaszi időszakhoz kapcsolódó népszokásokat, hagyományokat játékosan, viccesen megismerjék a gyerekek is. Őrizzük meg ezeket a kincseket, hogy ők is továbbadhassák majd! A felszabadult játék, zene, mondókázás közepette észrevétlenül fejlődnek, tanulnak. A kéthetente megtartott foglalkozásra itt tudtok bejelentkezni.

Apa, ma játssz te is!
0-4 éves gyerekek és családjuk
Április 21. 17.00-17.45

A családi Ringató havonta egy pénteken fergeteges hangulattal hívja a családokat. „Vedd ölbe, ringasd, énekelj!” – így hangzik a Ringató mottója, ami bátorít, biztat, lelkesít, és hív mindenkit. A zene, az éneklés, a testkontaktus bensőséges hangulatot teremt, az együttes élmény pedig összeköt. Tapasztaljuk meg együtt a közös játék és éneklés erejét! Áprilisi alkalmunkra itt tudtok bejelentkezni.

Könyvkuckó – Csillagok sercegése
Felnőtteknek
Április 17. 10.30-11.30

A Könyvkuckó legközelebb április 17-én várja a könyvkedvelőket! Így van még időtök ráhangolódni a következő, különös hangulatú, sokak számára távoli és ismeretlen helyszínen játszódó történetre. Témaindító közös olvasmányunk egy egyedi, fanyar humorú izlandi „könyvcsemege” Jón Kalman Stefánssontól. A Csillagok sercegése egy több szálon futó családregény, egy gyermek elbeszélése és egy dédapa sorstörténete. Az érzékletes leírások nyomán szinte úgy érezzük, mintha mi magunk is ott lennénk velük Izlandon, míg maga a történet visz magával, és emlékeket ébreszt. Osszuk meg egymással gondolatainkat most is! A Könyvkuckóra itt tudtok bejelentkezni.

Most én jövök! – Életem lapjai
Felnőtteknek
Április 28. 16.30-19.30

A hétköznapok sodrásában ritkán állunk meg,
… hogy tudatosítsuk: Hogy vagyok épp?
… hogy észrevegyük: Mi foglalkoztat? Életem melyik területe igényel most figyelmet, erőfeszítést? Milyen kérdések dolgoznak bennem?
… hogy megfigyeljük: Mi segítene most? És hogyan juthatok hozzá ahhoz, amire szükségem lenne?
Áprilisi csoportfoglalkozásunkon lehetőséget teremtünk arra, hogy ránézz életed lapjaira, érzéseidre, és alkoss egy pillanatfelvételt arról, ami van, hogy ránézhess több nézőpontból, és felismerésekre lelj.
Az alkalom során testtudattal és fotóterápiával dolgozunk majd, az alkalmat Kreil Melinda mentálhigiénés szakember, testtudat coach, SEP (Somatic Experiencing Practitioner) jelölt vezeti. A foglalkozásra itt tudtok bejelentkezni.

Egyéb programjaink

Családi mesedélután – Tavasz
3-9 éves gyerekeknek és családjaiknak
Április 13. 16.30-17.30

A Családi mesedélutánok egyik célja, hogy az idősebb és fiatalabb generációk között hidat teremtsen. Ez a mese nyelvén történik meg, hiszen ilyenkor Szenior mesemondó csoportunk tagjai mondanak egy-egy történetet a családoknak, kicsiknek és nagyoknak. Ezután a gyerekeket alkotni hívjuk, a témához kapcsolódó kreatív alkotás születik, amit aztán a gyerekek hazavihetnek. Áprilisi Családi mesedélutánunkon a tavasz lesz a téma, ahol az évszakhoz kapcsolódó mesével, mondókákkal, dalokkal és alkotással várunk szeretettel minden mesekedvelő gyermeket, felnőttet kávézónkban! Az eseményre itt tudtok bejelentkezni.

Világjáró Mesekör
Felnőtteknek
Április 19. 18.15-19.15

A mesék nem csak a gyerekeknek üzennek! A legtöbb családban az esti mese nekik szól, de mi a Belvárosi Közösségi Térben gyakran mondunk mesét nektek, felnőtteknek is! Így lesz ez április 19-én is, amikor bárki jöhet, hogy meghallgassa mesemondóinkat. Ha eddig is szeretted a meséket, akkor azért, ha pedig nehezen tudod elképzelni, hogy mit mond egy mese egy felnőttnek, akkor azért gyere el! A Világjáró Mesekör nem csak kerületi lakosokat vár, jöhet bárki, aki szeretne ellazulni és gyönyörű történeteket hallgatni! A Mesekörről itt olvashattok bővebben.

Szülőklub – Testvérharcok
Felnőtteknek
Április 26. 17.00-18.30

Mit tehetünk szülőként, hogyan segítsük gyermekeinket abban, hogy a lehetőségekhez mérten harmonikus testvérkapcsolatot élhessenek meg? Hogyan éljük túl mi magunk a napi testvérharcokat? Kell-e igazságot tennünk, közbeavatkoznunk, és ha igen, hogyan? Miként kezeljük a rivalizációt? Gyertek el áprilisi Szülőklubunkra, és gondolkodjunk együtt a tesó-ügyről!
A Szülőklub egy olyan kávéházi beszélgetés, ahol szakemberek vezetésével, oldott légkörben együtt gondolkodunk a szülői lét nehézségeiről, kihívásairól. Itt tudtok bejelentkezni.

Közösségek Hete a Belvárosi Közösségi Térben
Május 8-14.

Idén a Belvárosi Közösségi Tér is csatlakozik a Petőfi 200 emlékévhez kapcsolódó „Közösségek hete” programsorozathoz, mely május 8-14. között kerül megrendezésre. A kampány mottója: „Egy a szív, az akarat”. Ennek keretében április 27-ig várunk tőletek verseket, haikukat, szonetteket, ahol megírjátok, mit jelent számotokra a közösség. Ezek mind felkerülnek az országos Közösségek Hete Facebook oldalra, ahol ki lehet választani a legjobb verseket. Reméljük már elindultak a gondolatok bennetek, várjuk alkotásaitokat a poich.magdolna@segitokezek.com címre!

Információ

Tavaszi szünet a Belvárosi Közösségi Térben


Április 6. és 11. között az általános iskolák tavaszi szünetéhez igazodva néhány foglalkozásunk is tavaszi szünetre megy. Csütörtökön és kedden a Belvárosi Közösségi Tér nyitva tart, péntektől hétfőig azonban intézményünk zárva lesz! A keddi és csütörtöki foglalkozások miatt figyeljétek órarendünket!

Szabad helyek nyári táborainkban

Idén is nagyon nagy volt az érdeklődés napközis nyári táboraink iránt. Az idén egy hétig tartott az első körös jelentkezés, már bizonyára megkaptátok az értesítést arról, hogy gyermeketek bekerült-e az adott táborba. Ha várólistán vagytok se keseredjetek el, hiszen minden évben vannak lemondások, így elképzelhető, hogy később benneteket is hívunk majd, hogy felszabadult egy hely.
Kamaszoknak szóló FelForgató táborunk vár még néhány jelentkezőt, de minden más tábor esetén is érdemes a várólistára jelentkezni! Gyertek, tegyétek felejthetetlenné a nyarat velünk! Itt tudtok még jelentkezni a táborokba.

Vigyázzunk egymásra!

A sok megbetegedésnek talán már a végére érünk, de továbbra is kérünk benneteket, fokozottan figyeljünk egymásra! Az intézmény területén beteg, illetve betegség tüneteit mutató (hőemelkedés, köhögés, orrfolyás, stb.) gyermek nem tartózkodhat! Amennyiben az orvos (vagy ti magatok) úgy ítéli meg, hogy nem mehet közösségbe, kérjük, gyermeketeket tartsátok otthon mindannyiunk biztonsága érdekében! Időpontját kérünk mondjátok le, a távolmaradásról a foglalkozásvezetőket vagy a recepciót is tudjátok értesíteni, de elsősorban az online rendszerben jelezzétek a távolmaradást. Betegség tüneteinek észlelése esetén orvosi igazolást kérhetünk, illetve a gyermeket hazaküldhetjük.
Vigyázzunk egymásra!

A Meseerdő Gyermekfelügyelet kizárólag abban az időintervallumban vehető igénybe, amit foglalás után visszaigazoltunk. A Meseerdő órarendje kötött, foglalkozásaik az általatok foglalt időponthoz igazodnak, nincs lehetőség a kezdeténél korábbi, és a végénél későbbi időpontban érkezni. Amennyiben nincs visszaigazolt foglalásotok a rendszeren keresztül, Poich Magdinál vagy a recepción érdeklődjetek az esetlegesen felszabadult szabad helyekről, kopogással, benyitással a gyermekfelügyelet rendjét ne zavarjátok meg!

Egyre többen látogattok el foglalkozásainkra, és mi nagyon örülünk annak, hogy szerettek hozzánk járni. Ugyanakkor a Meseerdő Gyermekfelügyelet és a csoportszobákban zajló foglalkozások esetében is zavaró tud lenni a hangos folyosói játék, szaladgálás. Mindannyiunk közös érdeke figyelni egymásra, köszönjük, ha tekintettel vagytok arra, hogy elsősorban a Hetedhét Játszószobában vagy a kávézóban maradjanak az ott játszó gyerekek.

A gyermekek a foglalkozásokon kívül az intézmény teljes területén, így a Hetedhét Játszószobában is, kizárólag szülői felügyelettel tartózkodhatnak, az ott történtekért szüleik felelnek!

A kihelyezett játékokat mindenki az adott helyiségben használhatja, azt onnan máshová nem viheti, távozás előtt azokat kérjük, tegyétek vissza a helyükre! Így mindannyiunknak könnyebb lesz az együttműködés, örömtelibb a közös játék!
Kérünk benneteket, hogy tanulmányozzátok a Belvárosi Közösségi Tér házirendjét, és eszerint járjatok el, ennek ismeretében látogassátok intézményünket!

Köszönjük megértéseteket és együttműködéseteket!

Belvárosi programok

Puskin kuckó

A Puskin Kuckó áprilisban is számos szórakoztató programot ígér számotokra! Keress akár egy rövid rajzfilmet, vagy hosszú mesefilmet, bábszínházat, vagy régi gyerekfilmet, a Puskin Mozi kínálatában biztosan találsz kedvedre valót! Minden szombaton és vasárnap vár a Puskin Kuckó, áprilisi programjaikról itt tájékozódhatsz.

Minden Báb!

Érdekel a Bábszínház, a bábok világa? Az idén 74 éves Bábszínház báb- és képzőművészeti gyűjteményéből válogat a Deák17 Galéria kiállítása. Az előkészítéstől egészen egy előadás megvalósulásáig enged a kulisszák mögé ez az izgalmas kiállítás, amiről itt olvashattok bővebben.

Aktuális

Belvárosi Művészeti Ösztöndíj

Belváros Önkormányzata számos pályázati lehetőséget kínál a fiatal tehetségek számára. A tanulmányokban jeleskedők számára a Belváros Ifjú Tehetsége, a sportban kimagaslók számára a Belváros Ifjú Sportolója ösztöndíjakat hirdetik meg évről évre. Jelenleg a művésztehetségek számára nyitott a pályázati lehetőség április 26-ig a Belvárosi Művészeti Ösztöndíjra, amely havi 30.000 Ft juttatást is jelenthet a fiataloknak. A hír itt folytatódik.
További részletek: https://www.belvaros-lipotvaros.hu/news/details/1992

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük