Aktuális, Egyéb
Hozzászólás

Anyának lenni…

Milyen volt leendő anyaként részt venni a Hangolódón? Tényleg segített a kisfiunk hasfájásán a babamasszázs? Tudom az otthonunkban használni a Ringatón és a Ficánkolón tanult játékokat? Lehetséges-e egy egyéves gyerek mellett nyugodtan kávézni? Érdemes otthonra a Bíbola szobában található fejlesztő játékokat beszerezni? Ilyen és ehhez hasonló kérdésekre tervezek válaszolni ebben az új cikksorozatban.

Papp-Huszár Anikó vagyok, pszichológus és édesanya. 2015 szeptembere óta dolgozom a Segítő Kezek Kft-nél, azon belül is a Belvárosi Közösségi Térben. 5 éven keresztül voltam az intézmény szakmai vezetője, láttam felnőni és kiteljesedni ezt az egyedülálló kezdeményezést.
2020-ban született meg a kisfiam, azóta mint szülő látogattam lelkesen a programokat, egy másik oldalról tapasztalva, mit is tud nyújtani egy ilyen hely a mindennapokban.
Nyáron kaptam egy felkérést, hogy megosztanám-e anyaként, és mellette szakemberként is azokat a tapasztalatokat, melyeket az elmúlt két évben szereztem a BKT-ben. Örömmel mondtam igent, hiszen mióta a Covid engedte, lelkesen mentünk a családommal minden programra, ahova csak tudtunk.

Az első bejegyzésem címét a korábbi tapasztalataimra alapozva adtam. Szirtes-Szabó Katával nem sokkal az intézmény megnyitása után kezdtük el vezetni az Anyamesék nevű csoportot, amely a mai napig félévente indul, s várja a nyitott és támogatásra váró anyákat. A csoport 8 alkalmas, s minden alkalom végén arra kértük az anyákat, hogy fejezzék be írásban a mondatot: Anyának lenni… Aki szerette volna, megosztotta a többiekkel a befejezést, ám aki épp úgy érezte, csak magának írta le – mindkettő elfogadható volt.
Az évek során számtalan ilyen mondatbefejezést hallottam, mindig mást. Ez volt benne az egyik legcsodálatosabb: hogy ezek a bátor nők, akik részt vettek ezen a csoporton, meg tudták/merték élni az anyaság minden oldalát. A gyönyörűt és a sokszor pokoli nehezet is. Ezeken a csoportokon soha nem volt szégyen szomorúnak, kimerültnek, vagy épp dühösnek lenni. Minden belefért, hiszen talán pont ettől annyira igazi, annyira mély és megfoghatatlan érzés az anyaság. Tele van ambivalens, intenzív, olykor mindent elsöprő érzelmekkel. Mióta a saját bőrömön tapasztalatom ennek az élménynek az intenzitását, gyakran eszembe jutottak ezek az alkalmak. Ilyenkor újra elgondolkodtam azon, mit is ad hozzá a családi élethez egy olyan intézmény, mint a BKT, és mit ad nekem, mint szülőnek.
Utólag is hálás vagyok ezeknek az anyáknak, mert mindezt tőlük látva sokkal könnyebben tudom vállalni és megélni az anyaság árnyoldalait is, ezzel is közelebb kerülve ehhez a megfoghatatlan élményhez. Köszönöm nekik, hogy a nehezebb vagy ultranehéz napok végén azt tudom mondani magamnak, hogy hát igen, ma ennyit tudtam tenni, ma épp ez volt belőlem a legjobb/legtöbb.

A szlogen, amit ha álmomból ébresztenek is el tudnék mondani, így hangzik: „a várandósság kezdetétől a kamaszkor végéig” – támogatja a családokat a BKT.  Majd egyszer csak ott találtam magam a kismama masszázson, ami után végre nem fájt a hetek óta sajgó derekam, és a Hangolódón, ahol a férjemmel együtt beszélgettünk Segesdi Edinával addig számunkra ismeretlen dolgokról, mint az aranyóra, vagy a megfelelő köldökzsinór ellátás.

Majd következtek szépen sorban a kisfiam korosztályát érintő programok: a Babamasszázs, a Ringató, a Baba-mama klub, a Ficánkoló. Vártam türelmesen a matatófalnál legyökerezett (akkor) másfélevesemre, izgultam, mennyire fog félni a Mikulástól, örültem, ha láttam teljes kiőrlésű croissant-t és almát enni, míg én az imádott matcha lattémat ihattam a kávézóban, s kiváncsi voltam, bele fog-e ülni a kosárkörhintába az Olimpia Parkban rendezett Családi Napon (beleült 😊). Számtalan új élményt szereztem, s ezzel a cikksorozattal szépen sorjában szeretném őket bemutatni Nektek, egy újfajta szemüvegen keresztül. Köszönöm, ha velem tartotok!
Anyának lenni a mai napon számomra azt jelenti: megtapasztalni, mennyiféle új módon is lehet szeretni.

Ebben az évben is lesz Anyamesék. Még van néhány hely hétfői csoportunkban, csatlakozz hozzánk! Ha anyaként érezted már, hogy szeretnél több időt magaddal foglalkozni, egy kicsit egyedül lenni, kikapcsolódni, vagy olykor kérdések gyötörnek, kétségeid támadnak, tarts velünk! Hagyd, hogy a mesék vigyenek magukkal, keressük meg együtt legjobb önmagunkat! Hétfő esténként nyolc héten át ti lesztek a középpontban, arra haladunk, amerre ti vezettek bennünket. Jelentkezni itt tudtok.

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.