Aktuális, Egyéb, Szakmai cikkek
Hozzászólás

Anyamesék

A Belvárosi Közösségi Tér tudatosan építkezik – a gyerekeknek szóló programok mellett a szülőkre is gondolunk. Egyik legrégebben működő programunk az Anyamesék, egy nyolc alkalmas meseterápiás foglalkozás édesanyák számára.

Nagyon örültem, hogy három évvel ezelőtt kapcsolódhattam Katához a csoport vezetésébe. Háromgyermekes anyaként és gyermekpszichológusként is hiszem, hogy az anyaság is egy út, amiben folyamatosan fejlődni tudunk. Minden ráfordított idő megtérül, hogy haladjunk ezen az úton az „Elég jó anyaság” felé.

Tudjuk, hogy szülőnek lenni komoly kihívás, és nem csak öröm és kacagás. Az Anyamesék foglalkozás célja, hogy, megerősítsük, bátorítsuk az édesanyákat. Kiscsoportban dolgozunk, hetente találkozunk. Zárt csoportként működve könnyen kialakul egy biztonságos, támogató csoportlégkör, ahol meg tudjuk egymással osztani gondolatainkat, érzéseinket. A foglalkozások minden alkalommal egy mese köré épülnek, melyet Szirtes-Szabó Kata mesél nekünk. A csoporttagok az első találkozás alkalmával megosztják egymással, milyen kérdéseik vannak, mi foglalkoztatja őket, mi pedig ezekhez a témákhoz választjuk ki a meséket. A mese gondolatokat, érzéseket, kérdéseket indít el bennünk, ezekkel dolgozunk. Mik az erőforrásaink? Felismerjük-e az elakadásainkat? Mik az erősségeink? Hogyan tudunk kimozdulni a megszokott viselkedési repertoárból? Milyen mintákat kaptunk szüleinktől, nagyszüleinktől? Gyakran alkotással is mélyítjük a feldolgozási folyamatot, rajzolunk, festünk. Tapasztalatunk szerint az édesanyák is szeretnek a szavak mellett más kifejezési csatornákat használni, szívesen elmerülnek az alkotásban.

A csoportba jelentkezők mindannyian elkötelezett, tudatos édesanyák, akik nyitottak az önismeretre. Könnyen kialakul az a bizalmi légkör, amiben megoszthatók a fájdalmak és az örömök egyaránt, együtt nevetünk, néha sírunk. A visszajelzések és saját megfigyeléseink alapján is állíthatjuk, hogy a csoportban résztvevők megerősödnek, magabiztosabbá válnak anyai szerepükben. Több csoportban felmerült az igény, hogy szeretnék folytatni ezt a munkát, ezért több alkalommal hirdettünk már „haladó” Anyamesék csoportot is.

Ajánlom mindenkinek,
…akinek kedve van egy támogató csoportban együtt foglalkozni az anyaság nehézségeivel és örömeivel.
…aki időt tud szánni arra, hogy jobban megértse saját működését, viselkedését, elakadásait anyai szerepében.
…aki tenni szeretne azért, hogy „elég jó anya” legyen.
…aki hisz a mesékben, és szívesen kipróbálja a mesék felszabadító, fejlesztő hatását.

Medgyesi Patrícia pszichológus

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük