Aktuális, Egyéb
Hozzászólás

Amikor hivatalosan is családbarát lett a Belvárosi Közösségi Tér – Palotás Péter visszaemlékezése

A Belvárosi Közösségi Térben, vagy ahogy egymás közt említjük, BKT-ban minden a családokról szól. Aki legalább egy percet eltöltött nálunk, ezt pontosan tudja. 

Palotás Péter pénzügyi, üzemeltetési és humánpolitikai vezető 2017-ben

A Mérleg utca 9. földszintjét úgy alakították át 2017-ben, hogy egy barátságos, inspiráló helyen tölthessenek el hasznos időt a hozzánk látogatók. Számomra az elmúlt évek leginkább emlékezetes időszaka, amikor egymás után ismerték el rangos pályázatokon, hogy hivatalosan is családbarát munkahely vagyunk.

Szófordulatom, hogy én már akkor is a BKT-t működtető Segítő Kezek Kft-nek dolgoztam, amikor az még meg sem alakult, hiszen az előkészítő folyamatban is részt vehettem 2013-ban. Az azóta eltelt csaknem 10 évre visszatekintve számtalan emlékezetes időszakot tudnék említeni, de nem indulok hosszú időutazásra. A 2020-as és a 2021-es év – bár a koronavírus-járvány miatt nehéz időszak volt – nagy sikereket hozott a Belvárosi Közösségi Tér számára: ekkor váltunk hivatalosan is családbaráttá, no és nem mellékesen felelős foglalkoztatóvá is.

A Családbarát Munkahely pályázat egy rangos, ismert megmérettetés, ahol a díj mellett pénzbeli támogatás is elérhető, így értelemszerűen évről évre sok szervezet, vállalkozás szeretné elnyerni a címet. A feladat tehát nem volt egyszerű, de a családbarát szemlélet már abban az időszakban is jellemezte a társaság munkaszervezését, a pályázat pedig közös gondolkodásra ösztönözte gyakorlatilag a teljes céget.

A folyamat végén egy családbarát stratégia jött létre, valamint konkrét juttatási rendszert alakítottunk ki. Számomra az egyik legizgalmasabb kérdés a humánpolitika területén, hogy miként lehet úgy hatékonyan és eredményesen működtetni egy szervezetet, hogy a kollégák közben megtalálhassák az egyensúlyt a munka és a magánélet között. Jól egymásra találtunk tehát a feladattal.

A Belvárosi Családi Pikniken 2019-ben

Az ötletet, miszerint induljunk a családbarát pályázaton, meglehetősen könnyű volt elfogadtatni ügyvezetőnkkel, Farkas Petrával, hiszen ő is hasonló terveket dédelgetett, mint ez erről szóló beszélgetésünk során akkor megtudtam.

Az elhatározást tettek követték, amelynek a vége valóságos díjeső lett: 2021 végére úgy álltunk, hogy kétszer elnyertük a Családbarát Munkahely díjat, ugyanennyiszer a Három Királyfi Három Királylány Mozgalomhoz köthető Családbarát Vállalat címet (tavaly döntősök lettünk a kategóriánkban). A minősítési eljáráson elnyertük a Családbarát Hely és Munkahely tanúsító védjegyeket is, valamint az Év Felelős Foglalkoztatója megmérettetésen szintén döntőbe kerültünk.

A pályázatok összeállításához nagy segítséget jelentettek a beérkezett javaslatok a munkatársaktól, Tircsi Anikó precíz és lelkes munkájára, Farkas Petra meglátásaira és tanácsaira pedig minden alkalommal számíthattam. (Hasonlóan azokhoz a kollégákhoz, akikkel az üzemeltetés és a pénzügy területén dolgozom együtt.) Mindezt egy kedves videóban is megörökítettük, melyet itt tudtok megtekinteni.

Készül az Év Családbarát Vállalata pályázata 2020-ban

A most felidézett időszakban született második kisfiam, ezért külön öröm számomra, hogy egy olyan munkahelyem van, ahol figyelembe veszik, hogy a munka mellett a nevelésükre is időt és energiát kell fordítanom. Nagy segítség, hogy ha Marci vagy Ádám – adott esetben egyszerre ketten – betegek, otthonról dolgozhatok. Persze a gyerekek szívesebben a BKT Hetedhét játszószobában gyógyulnának.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük