Aktuális, Szakmai cikkek
Hozzászólás

Aktívan a négy fal között is!

A nagymozgások nem csak a finommotoros mozgásokat alapozzák meg, hanem az agyi érési folyamatokat is stimulálják. A gyerekek mozgásélményeik alapján ismerik meg saját testrészeiket, testük határait és kiterjedését, és sajátítják el a téri tájékozódást. Ebben a cikkünkben szeretnénk néhány hasznos, a lakásban is elvégezhető, átmozgató játékot ajánlani.

Futásgyakorlatokat a rendelkezésre álló kis tér miatt sajnos csak kevesen tudnak otthon végezni, ám járásgyakorlatokat mindenki megpróbálhat. Ezeket nagyon szeretik a gyerek, mert ilyenkor különböző állatok bőrébe bújhatnak képzeletben. Járhatunk komótosan, külső talpélen, mint a medvék; ugrálhatunk nyuszikként, lehetünk pókok; négykézlábra ereszkedve kutyák; ugyanígy, de térdet felemelve a talpunkon és kezeinken ügyeskedve kismajmok, vagy jöhet gyerekkorunk nagy kedvence, a sánta róka. Ha unalmasak az állatok, választhatunk más szerepformákat is, kúszhatunk, mint a katonák, járhatunk lábujjhegyen, mint a balerinák, térden, mint a manók, lehetünk robotok, repülők…a tárház kimeríthetetlen, csupán fantáziánk szabhat határt.

Mindezeket strukturálhatjuk is, rakhatunk le lábasokat, amiket kerülgetni kell, vagy ragasztószalaggal alakíthatunk ki cikkcakkot, hullámvonalat stb. a padlón, amik mentén kell haladniuk a gyereknek. Belecsempészhetünk irányváltoztatást is, tapsra hátrafelé kell indulni, vagy hirtelen megállni megfordulni és a másik irányba előre mozdulni tovább.
Ha van egy nagyobb szobánk, vagy hosszabb folyosónk, játszhatunk jégkirály(nő)set. Jelöljünk ki egy pályát, a lehetőségekhez mérten minél hosszabbat. Fontos, hogy a pálya eleje és vége lássa egymást. A pálya végén egy játékos őrzi a kincset (pl. plüssfigura), háttal van a pályának, ő lesz a jégkirály(nő). A másik végéről indul a másik játékos, aki csak akkor mozoghat, amikor a jégkirály(nő) nem néz oda. Ha hátrafordul, szoborrá kell merevedni. Cél, a kincs megszerzése és visszajuttatása a pálya elejére.

Akadálypályát is kiválóan alkothatunk otthoni eszközökből. Lehetnek benne párnák, kerülgethető könyvkupacok, magasabbra tett seprűnyél, ami felett átléphetnek, kisasztal, ami alatt átkúszhatnak. Engedjük fel őket a kanapéra, hadd másszanak. A tervezésbe vonjuk bele a gyerekeket is, éljünk a kreativitásukkal. A célbadobás is nagyszerű ötlet lehet, akár a pályába építve, de önállóan is megállja a helyét. Helyezzünk el egy vödröt, vagy nagyobbfalú edényt a földön, amibe különböző távolságokról kell beletalálniuk. Ha nincs otthon labdánk, plüssállatok is repülhetnek, vagy összetekert zoknik. Nagyobbak poharakba is célozhatnak papírgalacsinokkal, vagy ha van otthon, pingpong labdákkal.

Ha egyszerűbb játékot szeretnénk játszani a gyerekekkel, ami minket, felnőtteket is kikapcsol, és nem igényel nagy szervezést vagy instruálást, fújjunk fel például egy lufit. Kérjük meg a gyerekeket, hogy minél tovább próbálják meg a levegőben tartani, anélkül, hogy leesne. Használják csak a mutatóujjukat, üljenek le és csak a lábukkal érjenek hozzá, vagy egyáltalán ne érjenek hozzá, hanem ügyeskedjenek csupán fújással a levegőben tartani. Játszhatjuk velük a színcápa otthoni változatát is. A gyerek felteszi a kérdést: „Színcápa, színcápa milyen színt kívánsz?”, a szülő vagy a másik gyermek mond egy színt. A gyerek feladata, minél gyorsabban keresni a lakásban valami olyan színű tárgyat. Ezeket korosztályhoz igazodva nehezíthetjük, lehet anyag, alak, forma, vagy betűvadászatos (kezdőbetűvel kell keresni dolgokat).

Még hasonlóan egyszerű, ám annál inkább kikapcsoló és szórakoztató a tánc. Tegyünk be egy pörgős zenét. Amikor szól a zene, táncoljunk, ugráljunk, mozogjunk, majd, amikor elhallgat, szoborrá kell válni. Érdemes 10-15 másodpercenkét leállítani és 2-3 másodperc múlva újra elindítani. Lassabb dalokra is táncolhatunk, hisz az egészen más mozgásformát kíván.
Mindezen játékok a végtelenségig variálhatóak. Bátran vonjuk bele a gyereket a tervezésbe, hiszen számtalan ötletük lehet, amivel a kreativitásuk is fejlődik! Kellemes mozgást!

Varga Bettina,
Meseerdő

This article is also available in English, in the translation of Anita Nagy.
Click here to read it.

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.