Aktuális, Szakmai cikkek
Hozzászólás

A közös mozgás- és játék öröme a Belvárosi Minimanó tornán

Közeleg a vakáció ideje és azt hiszem, talán most már az időjárás is a helyén marad. Kijelenthetjük, hogy nyár van. Végre nyár van!!  Vágyódunk a szabadba szaladni, labdázni, a füvön közösen hemperegni, késő délutánig nagyokat játszóterezni, együtt lenni gyermekünkkel. És ha közben egy kicsit leeszi magát a fagyival? Ugyan, kit érdekel? Hiszen nincs annál fontosabb, mint hogy önfeledten, játszva tanulva biztosítsuk gyermekünk számára a harmónikus, testi-lelki fejlődést. Horváth Tímea írása.

Olykor nem is értjük, hogyan képesek ennyit kúszni, mászni, szaladni, fel-le ugrálni a kisgyerekek, anélkül, hogy ennek bármi célja lenne. Csak ámulunk-bámulunk, amikor már reggel hatkor ébresztőt fújva kukorékolnak és egészen késő estig képesek mozgásban lenni. És milyen jól is teszik. Hiszen köztudott, hogy a mozgás rengeteg későbbi képesség kialakulását segíti, készíti elő. Kutatások kimutatták, hogy a mozgás teljes mértékben hatással van a gyermek későbbi életére, növekedésére.

A kora gyermekkori (1-3 évesek) mozgására a funkciójáték jellemző. Ebben az időszakban a gyermek sokféle mozgást ismétel, gyakorol, próbálgat, ezáltal fejleszti motorikus képességeit.


2016 őszétől minden pénteken 10 órától Minimanó Tornára várjuk a már járni tudó kicsiket, felnőtt kísérőjükkel. Játékos- mozgásos foglalkozásunkon a gyerekek a korosztályukra jellemző mozgásformákkal ismerkedhetnek, játszva gyakorolhatják azokat. Ebben a korban alakul ki a járás, fel és lemászás, egyensúlyozás, ugrás, leugrás, futás, szökkenés, hengergetés, gurulás, függeszkedés, dobások, hordás, húzás, lendítés, megfogás, elkapás (forrás: Dr. Farmosi István: Mozgásfejlődés, 2005). Foglalkozásainkon ezeket az életkorra jellemző mozgásformákat gyakoroljuk, a gyerekek számára érdekes eszközökkel színesítjük. Emellett a rendszerességre, állandóságra és ritmikusságra is nagy hangsúlyt fektetünk.

A torna állandó résztvevője Mini és Manó, a két piros sapkás plüssfigura.
A figurák minden alkalommal velünk tornáznak, figyelik a gyerekeket. Lehet velük szaladni, ölbe lehet őket venni és hintázni is nagyon szeretnek a színes ernyőben. Csupa olyan dolgot, amit a gyerekek is szívesen tesznek.

A gyermeki képzelet nem csak a mesékben, de a gyermek egyéb tevékenységeiben is jelentős szereppel bír.  Olykor a nagy játékban eltűnik a Manók kincse, amit a gyerekek mindig örömmel segítenek megtalálni, és a sok színes kupakból álló gyűjteményt gondosan újra és újra összegyűjtik a Manók kincsesládájába. Az, hogy többször eltűnik a kincs vagy, hogy újra és újra át kell vágni az akadálypályán, ismétlődnek a gyakorlatok a gyermeket nem zavarja. Sőt, annál nagyobb élvezetet jelent számára, minél többször ismételheti azokat. Az újonnan érkező, anyukája szoknyáját szorító, még kevésbé otthonosan mozgó, bátortalan gyermekek is bátrabbak, érdeklődőbbek lesznek, ha a Manók hívják őket tornázni.

Gyermekünkkel töltött időnk legnagyobb részében utasításokat adunk számukra.
Tedd le, vedd fel, ne csináld, maradj itt, – mindenki számára ismerős vezényszavak. A foglalkozásokon közösen végzett játékos gimnasztikával, ölbeli mondókákkal előtérbe kerül a szülő-gyermek közti kapcsolat. A közös játék ideális érzelmi kapcsolódási pont a gyermekkel, hiszen ebben az életkorban a gyermeknek a legfontosabb támasza édesanyja és édesapja. Később, az otthoni játék alkalmával közösen újraélhetik a foglalkozáson gyakorolt mondókákat.

A 3 éves kor alatti gyermek még nem érti az idő fogalmát, ezért mindennél nagyobb szüksége van az állandóságra. Foglalkozásunk mindig zenés bemelegítéssel kezdődik és befejező rítusként közösen éneklünk, „altatjuk el” a Manókat, akik minden alkalommal nagyon elfáradnak a sok játékban, csak úgy, mint a gyerekek. Ezek az állandó motívumok keretet, biztonságérzetet adnak a kicsiknek

Már kisgyermekkorban meghatározóak a társakkal közösen átélt élmények, az önfeledt mozgás és játék érzése. A gyerekek amellett, hogy megismerkednek a különböző eszközökkel, megtanulnak társaikhoz alkalmazkodni, egymással közösen játszani, egymásra figyelni, együtt mozogni. A közös együttmozgás egyfajta csoportalakító erő, közösségi élmény, mely erősíti az önbizalmat, hatással van az önértékelése és egymás elfogadására is. A mozgás által öröm szabadul fel, s csökken a feszültség.

Június hónapban még 3 alkalommal várjuk az izgő-mozgó gyerekeket a Belvárosi Minimanó Tornára.

A nyári szünet előtti utolsó foglalkozás június 16-án lesz.

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.