Aktuális
Hozzászólás

A Belvárosi Közösségi Tér ősszel induló programjairól

farkas_petra_MG_8800_

A Belvárosi Közösségi Tér nyári táboráról, a régebbi közkedvelt, illetve az ősszel induló új szolgáltatásokról és programokról beszélgettünk Farkas Petra ügyvezetővel.

Most nyáron két turnus mesetáborral is vártátok a gyerekeket. Hányan vettek részt a programokon és milyen visszajelzéseket kaptatok a szülőktől?

A tavalyi sikerre való tekintettel a tábort az idei nyáron már két turnusban, 15-15 fő középsős és nagycsoportos óvodáskorú gyermeknek indítottuk, turnusonként korcsoportos megosztásban A Belvárosi Tűzmadár Mesetáborainkat pszichopedagógus-meseterapeuta szakembereink vezetik, az általuk kidolgozott újszerű módszer alapján. (A szakmai módszertanról, illetve a tábor napirendjéről egy korábbi interjúban Huszár Anikó, a tábort vezető pszichológusunk részletesen is beszámolt.)
A szülők pozitív visszajelzései és a gyermekek szeretete nagyon jó érzéssel tölt el minket és rendkívüli módon inspirálják a csapatunkat.

Tavasszal elindult a Belvárosi Közösségi Tér weboldala is, illetve szeptembertől hírlevelet is küldtök majd a programokról, fontos eseményekről a kerületben lakóknak. Mikortól és hol lehet feliratkozni?

Idén tavasszal indítottuk el a www.belvarosikozossegiter.hu linken megtalálható honlapunkat, ahol lehetőség nyílik a hírlevelünkre való feliratkozásra is.
Szolgáltatásainkról és programjainkról közösségi oldalunkon is megjelenő havi programajánlóinkból, naprakész eseménynaptárunkból, korcsoportonkénti lebontásban megtalálható szakmai összefoglalókból tájékozódhatnak a szülők.
A honlapon ezen kívül bemutatkoznak munkatársaink, a foglalkozások szervezésében és lebonyolításában résztvevő szakembereink, emellett folyamatosan készülnek az aktuális, gyermeknevelési kérdésekkel foglalkozó szakmai cikkeink is. Mindezek mellett oldalunkon egy helyen elérhetőek a Belváros-Lipótváros területén működő, családokat segítő hivatalok és intézmények elérhetőségei, megkönnyítve a szülőknek a tájékozódást.

pocak_klub

Milyen közkedvelt programok folytatódnak a Belvárosi Közösségi Tér szervezésében a következő félévben?

Küldetésünk az, hogy a várandósság kezdetétől a kamaszkor végéig szakszerű segítséget nyújtsunk a szülőknek és gyermekeiknek; mivel a Belvárosi Önkormányzat fenntartásában működünk, foglalkozásainkon való részvétel ingyenes a belvárosi családok számára.
Az országban egyedülálló módon hoztuk létre várandós szülőpároknak a Pocak Klubot, amelyről a Nők Lapja is beszámolt, továbbra is közkedvelt a Babamasszázs tanfolyamunk, a Totyogó Baba-mama Klub, és az elmúlt tanévben indult el a Belvárosi Ringató foglalkozás.
Tavaly kísérleti jelleggel indítottuk el  3-5 éves óvodás gyermekek és szüleik részére szóló Kismaszat foglalkozásunkat, amelyet a szülők kérésére ősztől heti rendszerességgel szervezünk. A Belvárosi Meseműhely és Gyermekpszichodráma csoportjaink óvodás és kisiskolás gyermekek részére továbbra is indulni fognak.
A középiskolás korosztály számára folyamatosan lehetőséget nyújtunk időseket érintő szolgáltatásaink és családi programjaink keretében a közösségi szolgálat teljesítésére.
A Belvárosi Szülők Akadémiája megújult tematikája szerint gyermeknevelés, családi élet és párkapcsolatok témakörében hívunk majd meg előadókat, elismert szakembereket egy-egy beszélgetés erejéig.

Lesznek újabb programok is?

Az új tanévben is számos újdonsággal igyekszünk kedvezni a belvárosi családoknak, melyek a hagyományokhoz híven természetesen szintén ingyenesen lesznek látogathatók az Aranytíz Kultúrházban.
A Belvárosi Minitorna 2-3 éves gyermekek részére hetente megtartott délelőtti játékos foglalkozás lesz. Az előző évek tapasztalata alapján kisgyermekes családok részéről nagy igény mutatkozik kötetlen kézműves foglalkozásokra, ahol az év különböző időszakainak megfelelő témákban alkotnak közösen a szülők gyermekeikkel. Ezt az igényt hivatott kielégíteni a Családi alkotódélután.
További iskolásoknak szóló heti rendszerességű program lesz a Belvárosi Varázsmanók.
Az őszi tanévtől diákok részére, két korcsoportos megosztásban (1. csoport 10 – 14 évesek, 2. csoport 14 – 18 évesek) Tanulás módszertani tréninget indítunk.

babamasszazs_kicsi

Hogyan és mikortól lehet jelentkezni a zárt csoportos foglalkozásokra?

Egyes foglalkozások zártkörűen, meghatározott létszámmal indulnak 2016. októberétől, ezért minden érdeklődő szülőt bíztatok arra, hogy minél előbb jelezze részvételi szándékát.
A meghirdetett foglalkozásokról részletesebben honlapunkon tájékozódhatnak, jelentkezni elektronikus levél formájában, illetve telefonos úton lehet október végéig az alábbi elérhetőségek valamelyikén: poich.magdolna@segitokezek.com; +36307277893.

Szeptemberben ismét megrendeztétek a Kortárs Gyermekirodalmi Játszóteret koncertekkel, előadásokkal, játékokkal, könyvbemutatókkal és Süsü is itt ünnepelte 40. születésnapját. Milyen volt a rendezvény?

A „Belvárosi Családi Piknik – Kortárs Gyermekirodalmi Játszótér” elnevezésű ingyenes családi napunkat az esős időjárás miatt végül zárt helyen, az Aranytíz Kultúrközpontban tartottuk meg. Ezúttal is köszönjük az intézmény munkatársainak a rugalmasságot és segítséget, amellyel hozzájárultak a rendezvény sikeres lebonyolításához.
Ott voltak velünk többek között a kortárs meseirodalom legjelentősebb alakjai, illusztrátorai, akik közösen kézműveskedtek  a gyerekekkel, valamint Süsü 40. születésnapja alkalmából Bodrogi Gyula is megtisztelt bennünket jelenlétével. Az egész napos remek színpadi programokat a Rutkai Bori Banda koncertje zárta.  A Belvárosi Közösségi Tér hírlevelére a helyszínen feliratkozók között pedig egy kézzel készített Süsü bábot sorsoltunk ki. A születésnapi tortából a Belgrád rakparti Idősek Klubjának, a Gyermekek Átmeneti Otthonának és az V. kerületi illetőségű gyermekotthon lakóinak is jutott.  Részletes fényképes beszámolónk itt olvasható.
Ezzel az őszi programmal Belváros Önkormányzata szeretné tovább építeni korábbi rendezvényeinek szellemiségét, bővítve a kerületben elérhető színvonalas szolgáltatások körét. Továbbra is szeretettel várjuk a családokat programjainkon, amelyről bővebb információkat a www.belvarosikozossegiter.hu oldalon, Fb oldalunkon és hírlevelünkben is olvashatnak.

Köszönjük!

 

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.