Aktuális, Egyéb, Havi programajánló
Hozzászólás

Októberi progamajánló

Visszavonhatatlanul itt az ősz. Rövidülnek a nappalok, őszi színekbe öltöznek a fák, alma- és szőlőszüretre utaznak az óvodások, iskolások. Az őszi szünet előtt legtöbb zárt csoportunk elindul, néhány foglalkozásra még tudtok jelentkezni.

Október az Európai Kiberbiztonsági Hónap, melynek keretében szeretnénk segíteni nektek abban, hogy biztonságban tudjátok gyermekeiteket az online térben. Dr. Baracsi Katalin elismert internetjogász lesz ebben segítségünkre, érdemes eljönni október 2-án és 9-én interaktív előadásaira, valamint november 14-től az óvodásoknak, illetve 9-10 éveseknek szóló hatalkalmas nyitott csoportfoglalkozásokra is.
A tavalyi nagy sikerre való tekintettel október 27-én Halloween-partira hívunk benneteket, ahol ti is jelmezt ölthettek, mi pedig mesével, játékokkal, kézműves foglalkozásokkal készülünk.
Októbertől a Hild téren ülve is élvezhetitek kávézónk finomságait, egy telefonhívással rendelhettek étel- és itallapunk kínálatából, mi pedig kiszállítjuk nektek, hogy minél tovább élvezhessétek a friss levegőt!
Programajánlónkban szép számmal találtok kedvcsinálót havonta ismétlődő, népszerű foglalkozásainkhoz, ám újdonságokból októberben sem lesz hiány!

Induló zárt csoportjaink

Zárt csoportjaink nagy része október elején indul, ám akad még néhány hely, amire várjuk a lelkes jelentkezőket!

Zárt csoportok gyerekeknek
• Ideális első csoportos élményt nyújt az 5-6 éves óvodás korosztály számára a Belvárosi Meseműhely. Minden szerdán 8.30-9.30-ig mozgással, mondókákkal, alkotással dolgozzuk fel a világ minden tájáról származó népmeséket. A csoport a Metamorphoses Meseterápiás Módszerre épül, a mesék kiválasztásában kiemelt szempontot jelentenek az oda járó gyerekek igényei. Ha még bátortalan, vagy éppen túl aktív, nehezen szabályozható a gyermeketek, esetleg nem tudjátok, hogy nagycsoportosként megérett-e már az iskolára, itt biztosan jó helyen lesz!
• Alkotó-fejlesztő mesecsoportunkon egy-egy mese mentén változatos eszközökkel alkotunk. Beszélgetünk a mesékről, a gyerekek saját történeteiket, feszültségeiket, érzéseiket is behozhatják a csoportba, ahol biztonságos, támogató közegben tárjuk fel erőforrásaikat is. Szerdánként 15.00-16.15-ig a Varázsecset foglalkozásain olyan 8-12 éves (2.-5. osztályos) iskolásokat várunk, akik szeretik a meséket, és szívesen alkotnak.
• Előfordul, hogy egy gyermek mozgásos fejlettsége nem felel meg az életkorában elvárhatónak, ami az iskolában is okozhat nehézségeket. A Mozgásfejlesztő csoporton szakembereink a pszichomotoros fejlesztéssel a megelőzést helyezik előtérbe, a kisiskolások idegrendszere a nagymozgásokon, rugalmasságon, egyensúlyon keresztül fejlődik. Minden hétfőn és szerdán 16.30-17.30-ig a 6-9 éveseket várjuk.
• A Világépítő Kamaszdrámán a pszichodráma, az alkotás és a közös élmények segítségével a gyerekek megtanulják elfogadni egymást és önmagukat a folyamatos változásban, és ezzel együtt az új helyzeteket is. Elfogadó és biztonságos zárt csoportban várjuk a 10-12 éves, 4.-5. osztályos gyerekeket csütörtök délutánonként 17.30-19.00-ig!
• A Forgató csoporton a filmkészítés alapeszközeinek segítségével ismerkedhetnek önmagukkal a felső tagozatos gyerekek. Várjuk a kamaszokat pénteken 16.00-17.30-ig egy játékos, vidám foglalkozásra, ahol mindenki a saját ritmusának megfelelően tudja a filmes alapkifejezéseket és a történetmesélést gyakorolni barátságos, elfogadó és támogató közegben. A filmkészítő önismereti csoport 5. osztályos kortól várja azokat, akik szeretnék elsajátítani a filmkészítés alapjait, miközben önmagukat és társaikat is egyre jobban megismerik.

Nyitott csoportjaink, foglalkozásaink

• Október 5-én 16.30-tól újra lesz Családi Mesedélután, aminek témája az ősz lesz. Szenior mesemondó csoportunk egy tagja mesél kicsiknek-nagyoknak, majd a gyerekeket a témához kapcsolódó kreatív foglalkozásra hívjuk. Az esemény fontos célja, hogy a mesék segítségével hidat teremtsen a generációk között. Októberi Családi mesedélutánunkon az évszakhoz kapcsolódó mesével, mondókákkal, dalokkal és alkotással várunk szeretettel minden 3-9 éves gyereket és családjaikat!
• Október 11-én és 26-án 17.15-től ismét eljön hozzánk a Kék Katica, hogy az őszről, az ahhoz kapcsolódó szokásokról meséljen. Az 5-7 éves óvodásoknak Németh Róbert kortárs költő megzenésített versei segítenek, hogy megismerjék az adott évkörhöz kapcsolódó hagyományokat. Felszabadult, vidám játékkal, énekkel észrevétlenül fejlődnek a gyerekek zenei és társas készségei. Gyertek, kéthetente a szerda délután legyen felejthetetlenül örömteli!
• „Vedd ölbe, ringasd, énekelj!” – hangzik a Ringató mottója. Tapasztaljuk meg együtt a közös játék és éneklés erejét! Havonta egyszer az egész család eljöhet hozzánk, hogy 0-4 éves gyermekével minden tagja belekóstolhasson a Ringató hangulatába. A péntek délutáni Családi Ringatón zömében az édesapák ragadják meg a lehetőséget, hogy felszabadultan játszhassanak kisgyermekükkel. A vidám hétvégére hangoló Apa, ma játssz te is! október 27-én 17 órakor kezdődik.

Foglalkozások felnőtteknek
• Gyermeked folyamatosan a telefonját nyomkodja, számítógépes játékokkal, YouTube videók nézegetésével tölti az idejét, TikTokozik? Szeretnél jobban eligazodni az online appok, bántalmazás (cyberbullying), és más internetes bűncselekmények világában? Ha szeretnél felelős és tudatos szülőként jelen lenni gyermeked digitális mindennapjaiban, akkor gyere és kérdezd dr. Baracsi Katalin internetjogászt! A „Tinik a neten” egy interaktív előadás szülőknek az általános iskola felső tagozatos és középiskolás korosztályú fiataljainak digitális mindennapjairól október 9-én 18 órától.
• A mesék nem csak a gyerekeknek üzennek! A Belvárosi Közösségi Térben gyakran mondunk mesét nektek, felnőtteknek is. Ha eddig is szeretted a meséket, akkor azért, ha pedig nehezen tudod elképzelni, hogy mit mond egy mese egy felnőttnek, akkor azért gyere el! A Világjáró Mesekörön október 11-én 18.15-től bárki meghallgathatja mesemondóinkat, nem csak kerületi lakosokat várunk!
• Hányféle nevet viselünk életünk során? Hogyan szólítottak eddig és milyen életszakaszok, milyen érzések kapcsolódnak bennünk ezekhez a nevekhez? Hogyan határoznak meg minket a neveink, miként határozzák meg identitásunkat? Októberi Most én jövök! csoportunkon ismét mesékkel dolgozunk majd, meséken, mesei képeken keresztül nézünk rá szerepeinkre, életünk eddigi szakaszaira, arra, hogy honnan indultunk és hová tartunk. Gyertek el, szánjatok magatokra három órát október 13-án 16.30-tól!
• Október 18-án 17.30-tól ismét lélektöltő találkozásra hívunk benneteket! A közös éneklés, daltanulás, a pihentető, felnőtteket elgondolkodtató mese, a játékos zenei feladatok a jelenben tartanak minket. Töltekezzetek velünk, szakítsátok ki magatokat a mókuskerékből, bízzátok ránk magatokat! Akinek éppen csak hallgatni van kedve, az hallgat, aki dúdolni szeretne, dúdol, aki új szólamban érzi jól magát, megtanulja. Várunk titeket a Csudamadár foglalkozásokon!
• Mikor sok, mikor elég? – különórák csapdájában. Évkezdéskor roskadoznak a hirdetőfalak az iskolában, az óvodában, nehezen bírják a sok különórát. És a gyerekeink? Vajon ők hogy viselik? Kell a gyerekeknek különóra, vagy hagyjuk szabadon szaladgálni őket helyette? Hol húzhatom meg a határt? Mi van, ha a gyerekem ragaszkodik a sok plusz foglalkozáshoz, és nem tágít, akarja?! Hogyan kössünk kompromisszumot? Számos kérdést felvet a különórák túlkínálata, szülőként is nagy nehézséget jelenthet ellenállni a kísértésnek. Erről a fontos témáról beszélgetünk a következő Szülőklubon, október 25-én 17 órától. Gyertek, tegyünk rendet magunkban, osszuk meg nehézségeinket, saját megoldási módjainkat egymással!

Egyéb programlehetőségek a Belvárosi Közösségi Tér termeiben

A Belvárosi Közösségi Térben egyre több olyan szolgáltatással találkozhattok, amit külső szakemberek tartanak intézményünkben, ám nem a mi szakmai szervezésünkben. Ezek olyan, nem csak kerületi lakosok számára elérhető csoportok, amiket térítés ellenében vehettek igénybe.
A foglalkozásokról mi is hírt adunk, ajánljuk figyelmetekbe!

• Októbertől keddi napokon 16-19 óráig a Hópárduc Alapítvány szakemberei intézményünkben egyórás Fejlesztő falmászó csoportokat indítanak 4-7 éves gyerekeknek. A fejlesztő falmászás segít gyermeketeknek, hogy jobban tudjon teljesíteni, és életre szóló élményeket szerezzen. A 16 és 18 órai csoportokban még van néhány szabad hely, bejelentkezni a Hópárduc Alapítvány honlapján tudtok.
V. kerületi lakosként a foglalkozások árából 10% kedvezményt kaphattok!
• Hatha Jóga foglalkozás indul keddenként 17 órától felnőtteknek! Csoportos óráinkon Juhász Szilvia jógaoktató vezetésével klasszikus jógapózok gyakorlását végezzük eszközök segítségével. Ezáltal mindenki a saját képességei szerint haladhat, így tudja megérezni a pózok hatékonyságát. Miközben a testünkre és a légzésünkre koncentrálunk, a mozgás segítségével elengedjük a napi feszültséget, megtapasztalva elménk csendjét és a belső nyugalmat. Jelentkezni Juhász Szilviánál telefonon (+36 30 293 5430), valamint e-mailben tudtok: juhasz.szilvia@segitokezek.com
A 90 perces foglalkozás nem csak kerületi lakosok számára elérhető, térítés ellenében vehetitek igénybe.
• A FitMom baba-mama tornákon csütörtökönként 9 órától a babákat is bevonjuk az edzésekbe! Hathetestől kétéves korig hozhatjátok a gyerekeket, akik ha épp nincsenek fizikai kapcsolatban velünk, akkor egymással és a teremben lévő játékokkal tudják jól érezni magukat. Az edzések során a kritikus női zónákra helyezzük a hangsúlyt. A terhesség alatt a testünkben esetleg kialakult sérült területek visszaállításán is dolgozunk, az egyéni állapotra minden esetben nagy figyelmet fordítva. Az órákon kis eszközöket, a saját testsúlyunkat és babáink súlyát is használjuk, a végén a nyújtás és a relaxáció sem marad el. Ha szeretnél Te is a FitMom baba-mama torna csapat tagja lenni, jelentkezz a zsuzsi.szenczi@gmail.com e-mail címen vagy a +3630 581 6417 telefonszámon. A foglalkozás nem csak kerületi lakosok számára elérhető, térítés ellenében vehetitek igénybe.

Kávézó a szabadban
Amíg jó idő van, szeretnétek minél több időt a szabadban tölteni gyermeketekkel? Nehezen hagyjátok el a megújult, csodálatos új Hild téri parkot? Esetleg épp nincs nálatok enni- innivaló? Nem kell többé kompromisszumot kötni, a gyermeket másra bízni, ha egy finom kávéra vagy szendvicsre vágytok! Mi segítünk kellemesebbé tenni számotokra a kint eltöltött időt. Ha megéheztek, vagy felfrissülnétek egy kávé, tea, üdítő mellett, rendeljetek specialty kávézónk kínálatából, és mi kivisszük nektek a Hild térre! Csak hívjátok a Belvárosi Közösségi Tér recepcióját, és válasszatok étel- és itallapunk kínálatából, amit plakátunkon QR kód formájában is megtaláltok! Néhány perc, és már élvezhetitek is a megszokott, megbízható ízeket – és a játszóteret sem kell elhagyni!
Recepciónk telefonszáma: +36 1 791 3637

Szavazzatok ti is Katára!
A Civilút Alapítvány az Odaadó-szakmai díjat olyan elhivatott szakembereknek ítéli oda, akik önzetlen munkájukkal segítik az esélyegyenlőség ügyét. Idén először az Odaadó-közönségdíjat is kiosztják, amire tizenkét segítőt jelölt a szakmai zsűri.
Büszkék vagyunk arra, hogy a jelöltek között szerepel a Belvárosi Közösségi Tér prevenciós szakmai koordinátora, Szirtes-Szabó Kata is.
Kata nyolc éve oszlopos tagja az intézménynek, közösségünk szíve-lelke. Nézzétek meg ti is a kisfilmjét, és szavazzatok Katára! Ezt a linkben szereplő poszt kommentjeinél, Kata videója alatt tudjátok megtenni. Hajrá Kata!

Halloween-parti
Ti is szeretitek a Halloween borzongató hangulatát? Mi már nagyon várjuk, és a tavalyi nagy siker után október 27-én benneteket is hívunk egy kis péntek esti hangolódásra! Beöltözni nem kötelező, ám a hangulatot emelni tudja a boszorkányok, szaladgáló sütőtökök, vidám kis szellemek jelenléte. Aki jelmezt ölt, ajándékot is kap tőlünk. Kézműves foglalkozásokkal, játékokkal, mesével várjuk az egész családot október 27-én, péntek délután 16.30-tól 18.00 óráig! Gyertek, varázsoljunk igazi halloween-i hangulatot a Belvárosi Közösségi Térbe!

Kulturális programok

A Belvárosi Közösségi Tér 2023 szeptemberétől tematikus, kulturális hírlevéllel is jelentkezik. Amennyiben érdekel a kerületi művelődési élet, szívesen szereznél élményeket a Belváros szívében különböző sétákon, programokon, iratkozz fel a kulturális rendezvényekről szóló hírlevelünkre – neved megadásával – a segitokezek@segitokezek.com címen!

Október 20-án 10 órától, a nemzeti ünnephez kapcsolódóan, a hírhedt józsefvárosi, Conti utcai börtönt tekintjük meg. Az épületben már nem fegyintézet, hanem a Budapesti Rendőr-főkapitányság egyik osztálya működik.
Többek között itt raboskodott Mindszenty József, Rajk László, Szenes Hanna és Wittner Mária is. A bejárás során az egykori cellákat, a sétaudvart, a fürdőt nézzük meg.
Az épület nem akadálymentes! Fotózni csak az arra kijelölt helyen lehet.
A találkozó helye: VIII. kerület, Mindszenty József tér, a Mindszenty-szobor előtti kis parkban.
Találkozó időpontja: 9.45-10.00 között.
Megközelítés: 4-6-os villamossal a 32-esek tere megállónál kell leszállni, a József utcán elindulva a Teleki tér felé kb. 5-10 perces séta. A kis tér a szoborral a Víg utca és a Tolnai Lajos utca között van.
A program a Magyarországi Mindszenty Alapítvány közreműködésével jön létre.
A jelentkezés feltétele a személyi igazolványszám megadása, mely adatot a fogadó Alapítvány kezeli, az adatvédelmi tájékoztató itt olvasható.
Jelentkezni a segitokezek@segitokezek.com címen lehet október 11-ig

Kedvezményes színházbérlet belvárosi szülőknek
Belváros Önkormányzata a 2023/24-es évadban is támogatja a kisgyermekes szülők kikapcsolódását. A Pesti Színházban vagy a Vígszínházban felhasználható bérletek három előadás kedvezményes megtekintésére nyújtanak lehetőséget az érdeklődők számára. A bérletek árából a Vígszínház 10% kedvezményt biztosít, Belváros Önkormányzata pedig 50%-ot átvállal, így kevesebb, mint féláron vásárolhatók meg.

A jogosultság feltételei (az összes feltétel egyidejű teljesülése mellett):
– Budapest V. kerületi állandó lakhely
– 14 évnél nem idősebb gyermek(ek)et nevelő szülő
– 1 fő részére 1 bérlet adható (házaspárok esetén mindkét félnek adható, ha mindketten regisztráltak)
– az önkormányzat honlapján elvégzett regisztráció

A mostani évadban a következő darabok tekinthetők meg a kedvezményes színházbérlettel:

Vígszínház bérlet kedvezményesen 5.805 Ft/fő:
Molnár Ferenc: Az üvegcipő
Presser – Sztevanovity – Collodi: Pinokkió
Friedrich Schiller: Ármány és szerelem

Pesti Színház bérlet kedvezményesen 4.455 Ft/fő
Hanoch Levin: Krum
Peter Shaffer: Amadeus
Carlo Goldoni: A hazug

Jelentkezés:
2023. október 27-ig (péntek) a https://www.belvaros-lipotvaros.hu/kedvezmenyes-szinhazberlet-1 online regisztrációs felületen keresztül.

Novemberi előzetes

Babamasszázs
6 hetes – 1 éves csecsemőknek és szüleiknek
November 8-tól szerdánként 10.30-11.30.
Szirtes-Szabó Kata évek óta nagy lelkesedéssel, tapasztalati tudással várja a hozzá érkező baba-szülő párosokat. A babamasszázs közben kialakuló meghitt, örömteli pillanatokban különleges kapocs jön létre a szülő és a csecsemő között, amely a babák testi-lelki fejlődését szolgálja. A babamasszázs többek között a baba hasfájását, fogzási nehézségeit is képes enyhíteni. Cikkünkben elolvashatjátok, milyen helyzetekben nyújt még segítséget a módszer, bejelentkezni pedig itt tudtok.

Internetbiztonság Sangoval
Nagycsoportos óvodásoknak
November 13 – december 18., hétfőnként 16.00-16.30
Manapság kevés család tudja teljesen megkerülni a digitális eszközök otthoni használatát. Éppen ezért fontosnak tartjuk, hogy a gyerekek időben, megfelelő formában tájékozódjanak a digitális biztonsággal kapcsolatosan. Nagycsoportos óvodásoknak interaktív foglalkozássorozat indul a digitális biztonságról. Szó lesz többek között az életkornak megfelelő játékokról, az egészséges játékidőről, vagy éppen arról, hogy hogyan kerüljük el az ijesztő és félelemkeltő tartalmakat, vagy mit kezdjünk velük. A helyes médiahasználatra, a digitális tanulás hasznosságára ösztönözzük őket. Az egyes alkalmakon külön-külön is részt tudtok venni, a tervezett tartalmat és a jelentkezés linkjét itt tekinthetitek meg.

Digitális kalandok
9-10 éves gyerekeknek
November 13 – december 18., hétfőnként 17.15-18.00
Interaktív foglalkozássorozat indul 9-10 éves kiskamaszoknak a digitális mindennapokról.
Milyen applikációk vannak a kütyüjeimen, és hogyan tudom őket biztonságosan használni? Az életkoromnak megfelelő játékokkal játszom? Egészséges a játékidőm, vagy már függőnek tartanak a szüleim? Kik azok influenszerek? Mit jelent a biztonságos és felelős kommunikáció az online térben? Hogyan lehetek biztonságban a neten?
Az egyes alkalmakon külön-külön is részt tudtok venni, a tervezett tartalmat és a jelentkezés linkjét itt tekinthetitek meg.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük