Aktuális, Szakmai cikkek
Hozzászólás

10 tipp a finommotorika fejlesztésére

Gyakran hallok aggódó anyákat-apákat a játszótéri beszélgetéseken: „Már középsős a gyerek, de nem szeret rajzolni” „Mindent kiejt a kezéből, nagyon ügyetlen az öltözködésben is!”  Aggódnak a szülők, hogy mi lesz később? Hogyan veszi majd a nagy akadályt, az iskolát, az iskolában az írás megtanulását gyermekük, ha most ilyen nehézségei vannak? – Majkó Erzsébet utazó gyógypedagógus írása.

Ilyen esetekben én mindig igyekszem megnyugtatni a szülőket, és közben persze megmutatni az utat, ami a sikeres iskolai beváláshoz vezet: elsőként is nyugodtan tegyük el a színezőket, ceruzákat, főleg, ha eddig is csak feszültséget okozott a gyermekünkben. Próbáljuk megérteni őt, hogy mi is történik most a fejében, kezében, mi lehet az oka az ügyetlenségnek. Bizony azok az idegpályák, amelyek a kéz finom mozgását irányítják, még nem teljesen alakulhattak ki, nem értek még meg, valamint maga a kézfej csontosodása 6 és akár 9 éves korig is elhúzódhat! A kéz ügyesedése teljesen egyéni ütemet mutat, de segíthetjük gyermekeinket ezen az úton.

Ami nagyon fontos, hogy egészen távolról indítsunk, más típusú feladatokkal. Az a legjobb, ha a gyereket teljes egészében megmozgatjuk: játsszunk vele sokat, próbáljunk ki minél többféle mozgásformát! Most a téli sportoknak kedvez az időjárás: vegyük elő bátran a szánkót, korcsolyát. Sokan nem tudják, de bizony az óvodáskor a nagymozgások elsajátításának nagy időszaka: ezek magukkal vonzzák a finommotorika és a teljes idegrendszer fejlődését is.

Tíz tipp a finommotorika fejlesztésére

  1.  Nemsokára kitavaszodik: irány a homokozó! Minden kisgyerek szeret „sütit” készíteni, készítsünk együtt egy egész cukrászdát!
  2. Sok fűzögető játékot találunk ma már a játékboltok polcain: kezdjük a legnagyobbal, és ahogyan ügyesedik gyermekünk keze, úgy választhatunk kisebb-kisebb gyöngyöket, felfűzhető darabkákat.
  3. Gyurmázzunk sokat együtt! Főként hagyományos gyurmával, és só-liszt gyurmával. Süssünk együtt pogácsát! Engedjük, hogy gyermekünk is dagassza a tésztát, használja a pogácsaszaggatót!
  4. Tépkedjünk együtt újságpapírt! Az apró darabkákat felhasználhatjuk mozaik-készítésre: Izgalmas képet készíthetünk belőle. Ne félj szabadon engedni képzeleted!
  5. Hagyjuk, hogy gyermekünk bátran vágjon ollóval. Szintén újságból kivághat formákat, neki tetsző képeket.
  6. Termésekkel is izgalmas játékot játszhatunk: mint Hamupipőke, szétválogathat a gyerek különböző terméseket; de akár ragaszthatunk belőlük érdekes képet is.
  7. Játszunk csipeszekkel! Bátran adjuk gyermekünk kezébe a ruhaszárító csipeszt: szék támlájára, papír szélére felcsíptetheti a csipeszeket – majd a leszedésével is sokat ügyesedik a keze.
  8. A pötyi kirakós játék még saját gyermekkorunkból is ismerős lehet: gyermekünk is szeretni fogja, ahogyan az apró mintákat kirakja a táblán.
  9. A legó, a tüskejáték, de a marokkó és jenga tipusú játékok mind-mind segítenek gyermekünk szem-kéz koordinációjának fejlesztésében.
  10. Fessünk otthon! Ne csak ecsettel – bátran nyomjuk bele mi is és a gyerek is ujjunkat a festékbe, igazán jó móka lesz!

 

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.